Asterisk project belspel

Asterisk project belspel is ontstaan als idee om iets te hebben om VoIP te kunnen demonstreren op de HCC dagen 2007, en dan vooral de mogelijkheden van Asterisk, de open source telefooncentrale. De optie 'bellen en gebeld worden' is simpel te demonstreren maar de zeer krachtige scripting mogelijkheden zijn lastiger duidelijk te maken.

Ondertussen is duidelijk geworden dat de HCC dagen 2007 geen doorgang zullen vinden. Toch heb ik besloten door te gaan met dit project om het eventueel bij andere gelegenheden te kunnen gebruiken als demonstratie en omdat het gewoon leuk is.

Het concept

Na alle discussie over de belspelletjes op de commerciele televisiezenders in Nederland is het wel duidelijk wat het doel is van deze belspelletjes: de kijker laten bellen naar een 090x nummer en deze zo lang mogelijk bezig houden om zo inkomsten te genereren.

Met een creatief Asterisk script moet het ook kunnen om mensen zo lang mogelijk aan de telefoon te houden. En dat hoeft helemaal niet via een 090x nummer, maar kan ook gewoon in een testopstelling. De aanpak kan zelfs zijn om de gebruiker alleen maar bezig te houden (op een vermakelijke manier) en uiteindelijk nooit aan te laten komen bij het 'u heeft gewonnen' punt.

De aanpak is: verwachting scheppen ("U heeft al bijna gewonnen") en de gebruiker het idee geven dat hij/zij invloed heeft door interactie (Toets een cijfer).

Mogelijke manieren:

Uiteindelijk moeten deze 'bezighouders' allemaal random achter elkaar komen en de gebruiker steeds het idee geven dat er vooruitgang is.

Teksten

; welkomtekst
; Tekst: "Welkom beller, je bent verbonden met het Asterisk belspel!"
;
; aan de lijn houders
; Tekst: "Vandaag ga je vast geluk hebben!"
; Tekst: "Gaat vandaag je geluksdag zijn?"
; Tekst: "Zou je al gewonnen hebben?"
; Tekst: "De sterren staan goed voor je vandaag!"
; Tekst: "Ben jij de beller die gaat winnen?"
; Tekst: "Ben jij de gelukkige beller die de prijs gaat winnen?"
; Tekst: "Ga jij vandaag die prijs winnen?"
;
; categorie Nde beller
; Tekst: "De computer gaat nu kijken of jij de beller bent die we zoeken!"
; Tekst: "Helaas .. de computer zocht naar de achtste beller!"
; Tekst: "Helaas .. de computer zocht naar de vierde beller!"
;
; Tekst: "Je hebt al bijna gewonnen!"
;
; Tekst: "Toets een cijfer, dan gaat de computer bepalen of je door mag gaan"
;
; Tekst: "Helaas ... je hebt nog niet gewonnen."
; Tekst: "Maar niet getreurd, we spelen verder!"

Ondertussen heeft Richelle Hoveling (de 'stem' van SpeakUp) deze en nog een aantal leuke teksten ingesproken voor het belspel. Ik ben teksten en stukjes muziek aan het mixen om ze in het asterisk belspel te kunnen gebruiken.

Muziek

Als je aan de lijn hangt met een belspel moet er natuurlijk ook muziek zijn voor de spanning en voor de extra wachttijden. Ik ben dus op zoek gegaan naar muziek voor tijdens het wachten en ik kwam uit bij AX11, duitse techno / synthesizer muziek. Deze artiest publiceert onder een creative commons licentie dus mag ik ermee werken in deze applicatie. En hij heeft persoonlijk toestemming gegeven (altijd leuk).

Download

asterisk-belspel.tar.gz archief met het deel uit extensions.conf en de audio files.

Links

Demonstratie

Is momenteel niet beschikbaar.
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
Commentaar over en updates voor deze pagina zijn welkom. E-mail is de beste manier van contact.
Koos van den Hout (koos+website@idefix.net)
Other webprojects: Camp Wireless The Virtual Bookcase