8. Problemen met draadloze netwerken

Omdat een draadloos netwerk met radiogolven werkt, is de werking afhankelijk van hoe deze radiogolven zich kunnen voortplanten. Het functioneren kan afnemen omdat de radiogolven tegengehouden worden (bijvoorbeeld door wapeningijzer in gewapend beton) of verstoord worden door andere radiogolven (bijvoorbeeld door de magnetron).

Wat ook kan gebeuren is dat een ander draadloos netwerk in de buurt op hetzelfde kanaal of een naastliggend kanaal zit (er is de nodige overlap tussen de kanalen). U kunt dit het beste onderzoeken door in de draadloze netwerk configuratie naar alle beschikbare netwerken te zoeken en te noteren op welke kanalen ze zitten, en zelf een kanaalnummer te zoeken waarbij minstens 2 kanaalnummers vrij zijn aan beide kanten. In de 5 GHz banden is dit probleem veel minder dan in de 2.4 GHz banden. Voor 802.11n heeft 5 GHz dus de sterke voorkeur: een stuk minder kans op interferentie.

Het signaal van een draadloos netwerk kan versterkt worden met behulp van externe antennes. U moet dan wel een access-point hebben met een aansluiting voor een externe antenne en een antenne met de juiste aansluiting (daar zijn meerdere standaarden in).


Creative Commons License

Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.

Koos van den Hout (koos@kzdoos.xs4all.nl)IPv6 ready