Uit het inlogscherm van het BBS

BBS Koos z'n Doos

In de tijd dat BBSen populair waren heb ik ook een eigen BBS gehad, Koos z'n Doos. Voor ik het helemaal vergeten ben wil ik vastleggen hoe dat was.

Schermen van het BBS

Ik noem de telefoonnummers in dit stuk. Ondertussen zijn deze natuurlijk allemaal opgeheven en weer uitgegeven aan nieuwe gebruikers. De telefoonnummers dienen dus ter illustratie en kunnen niet meer gebeld worden als BBS.

Sommige data heb ik alleen bij benadering. De beste bron van wanneer ik wat had van het BBS bleek nog mijn .signature uit mailing list archieven te zijn. Ik maakte natuurlijk altijd reclame voor mijn BBS in de signature.

De aanleiding voor het vastleggen van deze geschiedenis is de hele mooie BBS documentary.

Cosysop van Fido HCC IBM PCgg

Ik was al jaren cosysop van Fido HCC IBM PCgg (2:500/101). Daar leerde ik Maximus CBCS kennen. De standaard HCC Fido setup had Maximus als BBS software en Dutchie als mailer. In 1995 en 1996 heeft dat BBS zelfs nog bij mij thuis gedraaid: dus 4 telefoonlijnen met modems in totaal.

November 1990: Eerste experiment

Als eerste experiment heb ik een keer een paar avonden op de telefoonlijn van mijn ouders een eigen opzetje Maximus gehangen toen ze op vakantie waren. Ik had een briefje opgehangen met de aankondiging van dit BBS op de HTS waar ik toen informatica studeerde. Een goeie naam voor het BBS had ik toen niet, maar een (mij altijd onbekend gebleven) medestudent heeft op dat briefje geschreven "Koos z'n Doos". Die naam is altijd gebleven.

Ergens 1991: Eigen telefoonlijn

Ik kreeg een eigen telefoonlijn, 03402-36647 en daar kon ik 24 uur per dag het bbs op laten draaien. BBS Koos z'n Doos was in de lucht.

CoSysop Lennart Herlaar

Ergens in deze jaren is Lennart Herlaar ook van actieve gebruiker van het BBS CoSysop geworden. Hij heeft nog wel eens als ik op vakantie was bij mijn ouders op de stoep gestaan om de PCs van het BBS te rebooten (altijd leuk, MS-DOS).

Eigen schermen ontwerpen

In Maximus was er MECCA, een scripttaal om schermen te ontwerpen waarin ook condities gebruikt konden worden (beeld dit stuk alleen af als de gebruiker een hoog gebruikerslevel heeft) en variabelen (geef hier de nog beschikbare tijd vandaag). Ik heb in de loop der tijd een paar keer de schermen herontworpen. Dat ging allemaal met de IBM ascii karakterset.

Voorbeelden van de schermen.

2e helft 1991: Een CDrom drive

De software collecties op CDrom kwamen op (voornamenlijk dankzij Walnut Creek CD-ROM die een goede markt zag in ftp archieven op CD beschikbaar stellen) en om de beschikbare download van het BBS snel uit te breiden schafte ik een CDrom drive aan. Ik kon van iemand een Sony CDU drive overnemen (afkomstig uit een Philips headstart computer) die alleen middels een eigen interfacekaart en drivers te gebruiken was.

Internet e-mail toegang

Begin 1992 (februari of maart) sloot ik me ook aan bij het hacktic UUCP netwerk waar ook echte Internet e-mail beschikbaar was. Ik probeerde eerst uucp en e-mail onder Minix aan de gang te krijgen, maar ik kreeg nooit succesvol een uucp connectie. Toen toch maar voor Waffle onder MS-DOS gekozen.

Waffle stelde ik ook beschikbaar als 'door' (extern programma) in het bbs zodat gebruikers van het bbs ook Internet e-mail konden gebruiken. Een paar mensen hebben daar een tijdje gebruik van gemaakt.

E-mail voor particulieren was toen gloednieuw. Het hacktic netwerk kwam (niet onverwacht) uit de hackers hoek, en het hacktic UUCP netwerk kwam zo nu en dan bijeen in een huiskamer in de Bijlmer. Ooit werd als hoofddoel van het hacktic netwerk gesteld datacommunicatie mogelijk te maken zonder KPN nodig te hebben. In 1993 ontstond uit dat hacktic UUCP netwerk de Internet provider xs4all die later zelfstandige dochter is geworden van (jawel) KPN.

Hack-Tic 16/17 pagina 20: *.hacktic.nl, uitleg over het UUCP netwerk uit 1992
Hack-Tic 24/25 pagina 45: UUCP nodes van Utopia BBS naar xs4all, Utopia BBS weg uit 1993 wordt de overgang op xs4all infrastructuur genoemd. Dit artikel noemt Januari 1992 als startdatum van het 'Hacktic UUCP netwerk'.

Augustus 1992: Een sneller modem

Op 19 augustus 1992 ontving ik het Supra (tegenwoordig onderdeel van Diamond multimedia) 14k4 modem. In een speciale 'sysop deal' kon ik dat modem direct in Amerika bestellen met korting. De snelheid ging ineens van 2400 bps naar maar liefst 14400 bps.

December 1992: Een thuisnetwerk

Ik had op de HCC dagen 1992 twee stuks WD8003 netwerkkaarten gekocht. Echt coax ethernet netwerk wat zowaar betaalbaar werd voor de hobbyist.

Met behulp van Netware lite bouwde ik toen een thuisnetwerk met een aparte server en client (waar het bbs op draaide). Daardoor kon ik onafhankelijk van of er iemand ingelogd was tegelijkertijd op de server (het netware lite serverprocess draaide in de achtergrond) zelf lokaal op het BBS inloggen of netmail en echomail lezen.

Echomail netwerken

Samen met wat andere informatica studenten heb ik het 'Hogeschool Informatie Netwerk' (HIN) opgezet waarbinnen we probeerden informatie voor studenten uit te wisselen en op de HIN BBSen beschikbaar te stellen.

Opvallend: mijn eerste baan heeft veel te maken gehad met informatievoorzieningen naar studenten. Wat 'het bbs' niet voor elkaar kon krijgen kwa doorgeven van informatie lukte Internet met gopher en later web servers wel.

Daarnaast was het BBS ook lid van andere echomail netwerken. FreeLinK, een netwerk wat allerlei fidonet-stijl echomail netwerken verbond, HyperNet, MMnet, EroticaNet. Nooit van Fidonet zelf. In Nederland werd daar altijd geld voor gerekend.

GoldED

Voor het lezen en schrijven van netmail en echomail gebruikte ik GoldED. Dat bestaat nogsteeds, en de originele auteur van GoldED heeft een website erover op http://www.goldware.dk/

Februari 1993: Meer diskruimte

Bon harddisk Diskruimte was altijd tekort voor het BBS. In die tijd kocht je computer hardware goedkoop op beurzen waar altijd de koopjes stonden. Een van de beurzen toen was 'Interexpo en Media' die oa in Eindhoven was. Dus op naar zo'n beurs, Februari 1993. Daar gevonden: een harddisk van maar liefst 245 megabyte. Een beursaanbieding voor 850 gulden.. maar omdat de voorraad op de beurs op was zijn Lennart en ik toen de week na deze beurs naar een afgelegen magazijn aan de Reactorweg op het industrieterrein Lage Weide geweest om de disk te halen. Die heeft toen jaren in de BBS server gedraaid. Daarna was deze disk ook zo versleten dat deze bij de eerstvolgende poging er iets mee te doen definitief overleden bleek.

Wilde ideeën

Een van de wilde ideeën die we met het BBS in die tijd hadden was een fax gateway naar Amerika. Bedrijven zouden dan faxen kunnen aanleveren in digitale vorm die dan in Amerika verzonden zouden worden. Met de telefoontarieven toen was dat een interresante manier om wat geld te verdienen.

Maar er waren ook andere wilde ideeën zoals de instant-download-06-lijn: een aparte lijn achter een 06-nummer (betaald) waar gebruikers zonder verdere vragen direct software zouden kunnen downloaden. Het bleek alleen dat het vastrecht op zo'n 06-lijn (de grote winnaar was natuurlijk KPN) alleen te betalen was bij flinke aantallen bellers per maand.

Oktober 1993: Twee telefoonlijnen

In oktober 1993 (tussen de 15e en de 26e) is er een tweede telefoonlijn gekomen voor het BBS. 03402-56619 was het nummer waar het oude 2400 bps modem aan ging hangen. Een PC-XT met een lokale floppy voor drivers en verder alles over het netwerk bediende deze lijn.

Het aanleggen van deze tweede telefoonlijn had (letterlijk) nog wat voeten in aarde. Het was de derde telefoonlijn in huis, en huizen uit 1978 hadden standaard twee aderparen. In overleg met mijn ouders ging de aanvraag voor die tweede telefoonlijn dus gelijk op met de plannen voor het ophogen van de tegels in de voortuin.

De absolute piek in aantal bellers is (met twee lijnen) 70 bellers op 1 dag geweest. Ik weet nog het dagelijks bij de monitor zitten kijken hoeveel bellers er geweest waren.

December 1993: Een kerstkaart van het BBS

Kerstkaart 1993 van het bbs December 1993 hebben we namens het BBS kerstkaarten verstuurd aan de 'donateurs' (gebruikers die een bijdrage betaald hadden voor een hoger toegangsniveau en meer download-tijd).

Op de foto van de kerstkaart zichtbaar: Koos en Lennart natuurlijk op de voorgrond. Op de achtergrond diverse zaken van het BBS. Ik denk van links naar rechts de monitors van: de server met Netware Lite, met zo te zien een MS-DOS directory in beeld, het scherm van de tweede lijn met het modem er rechts onder en het scherm van de eerste lijn met het 14k4 modem er boven op. Overal toetsenborden. En een blikje Jolt cola, vast van de HEU in 1993.

December 1993: Upgrade 14k4 modem

In December 1993 is ook de firmware van het 14k4 modem bijgewerkt, daarvoor is de geheugenchip vervangen.

Juli 1994: Een nog sneller modem

Supra 288 modem Juli 1994 (tussen de 5e en de 23e) ontving ik het Supra 28800 modem. Ook dit was een 'sysop deal'. Het 14400 modem schoof door naar de 2e lijn.

Oktober 1995: Operatie decibel

Niet zozeer een wijziging in het BBS, maar een wijziging bij KPN: alle telefoonnummers werden 10 cijferig. 03402-36647 werd 030-6036647 en 03402-56619 werd 030-6056619.

BBS Server naar Linux

De 'nieuwe' server van het BBS was een 486dx2-66 die de filespace voor het BBS deelde via Samba. Onder DOS gebruikte ik de LAN Manager client voor DOS die prima wist te praten met Samba onder Linux (na wat tweaks). Het lastigste deel was de LAN Manager client voor DOS vinden op de Microsoft ftp site. Deze server had een disk van maar liefst 4 Gigabyte.

November 1995: CD-wisselaar

In November 1995 (HCC dagen) heb ik een CD-wisselaar gekocht om nog meer (Walnut Creek) CD's in de download beschikbaar te hebben. Deze hing aan de Linux server (waar de scsi support prima was) en was als een driveletter met subdirectories te benaderen vanaf de client PCs. Het ging een keer mis: 2 gebruikers op verschillende telefoonlijnen probeerden bestanden van verschillende CDs te downloaden. Vervolgens was de wisselaar alleen nog maar aan het wisselen en gingen beide downloads mis. apparatuur overzicht

E-mail magazines op het BBS

Ik maakte via mijn werk kennis met e-mail magazines in platte tekst. Een aantal ervan heb ik op het BBS aangeboden aan de gebruikers. Onder andere 'TidBits', een nieuwsbrief voor apple macintosh gebruikers.

Januari 1997: Verhuizing naar Utrecht

In Januari 1997 verhuisde ik naar Utrecht. Het BBS kreeg nieuwe telefoonnummers, 030-2871020 en 030-2870244.

Op de aanvraag voor electriciteit voor het nieuwe huis had ik keurig aangegeven bij de gegevens voor gebruik dat ik "computers" had onder het kopje "overig". Maar toch was het effect op de rekening schokkend: na een jaar moest ik bijna net zoveel bijbetalen als dat ik dat jaar al betaald had, en het maandbedrag ging evenredig omhoog.

Maart 1997: ISDN

12 maart 1997 werd de 2e analoge lijn omgezet naar ISDN. Inbellen was toen mogelijk op 64000 bps. Via een isdn/analoog omzetter (Teles A/B) was nogsteeds een analoog nummer op 14k4 beschikbaar. 030-2871020 werd 030-2817051.

OS/2

Veel software die ik voor het BBS wilde gebruiken was ook beschikbaar onder OS/2 (maximus, binkley). En dankzij de multitasking van OS/2 konden dan alle lijnen (2 analoge modems en 2 isdn sessies) op 1 computer (een 386DX40) draaien.

En, het ging veel minder vaak hangen dan het equivalent onder MS-DOS.

Januari 1999: Einde

2 Januari 1999 kondigde ik aan naar de gebruikers (of wat er toen nog van over was):
From: Koos van den Hout
Subject: Opheffing BBS Koos z'n Doos

BBS Koos z'n Doos stopt ermee.

Omdat ik er niet genoeg meer tijd voor had om het BBS bij te houden en het
gebruik van BBS'en duidelijk sterk verminderd is door de opkomst van het
Internet stop ik compleet met het BBS.

                   Koos van den Hout
Eigenlijk was het aantal bellers nooit meer teruggekomen op het niveau van voor de verhuizing (een BBS telefoonnummer veranderen was altijd een hele riskante operatie) en het was aan het afzakken door de invloed van Internet. Tegelijkertijd had ik toen een vriendin waardoor mijn aandacht voor het BBS natuurlijk ook een stuk minder was.

8 Januari 1999 is de BBS telefoonlijn 030-2870244 opgeheven. De ISDN lijn bleef als lijn voor fax, en modem-inbellers kregen nog jaren de melding daar dat er geen BBS meer is omdat de faxen aangenomen worden door mgetty.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Dit is niet BBS Koos z'n Doos. Dit is de fax, dit is de server, maar
dit is niet meer het BBS.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Later is ook die functionaliteit gestopt.

Bewaard

Veel van de digitale informatie ging in die jaren snel weer weg omdat bewaren te duur was. Maar er is iets bewaard:

Links

De geschiedenis van BBSen krijgt nu aandacht, zie The BBS Documentary. Als anderen ook BBS geschiedenis verzamelen of schrijven wil ik daar graag naar linken.
Koos van den Hout