Mijn Nazca Pioneer ligfiets


Mijn ligfiets met mij erop, foto door Bas de Meijer.

Waarom

Ik had ooit eerder een ligfiets gereden. Zomer 2007 besloten we om ligfietsen te huren voor een fietskampeervakantie. Na die vakantie kocht Mirjam gelijk de huurfiets over en toen later ligfietser.nl ging sluiten heb ik mijn huurfiets ook daar gekocht bij de uitverkoop.

Een ligfiets is heerlijk fietsen op de lange afstand (buiten de stad).

Onderhoud

De lokale fietsenwinkel kijkt heel erg moeilijk naar een ligfiets en wil er eigenlijk niet aan beginnen. De racefiets en ATB specialist van Utrecht doet niet moeilijk maar heeft het altijd druk en geeft dan in de werkplaats voorrang aan fietsen die daar aangeschaft zijn. Toch willen ze altijd wel onderdelen verkopen en daar veel uitleg bij geven hoe we zelf dingen kunnen doen. Hulde daarvoor!

Dus we doen veel dingen zelf tegenwoordig. Een ligfiets ziet er misschien heel anders uit dan een rechtopfiets maar de meeste onderdelen zijn eigenlijk mountainbike onderdelen en dus gewoon verkrijgbaar.

Ook Rijwielpaleis Bilthoven heeft graag een ligfiets onderhanden. Als mountainbike/racefiets specialist hebben ze de onderdelen en de kennis.

Banden

Lekke banden hebben we niet meer zoveel. We kopen goeie banden, Schwalbe Marathon en we houden ze goed op druk. Als ik mijn banden oppomp ga ik door tot de maximale druk die aangegeven is op de buitenkant (7 bar), ook voor minder rolweerstand. En als ik net een band omgelegd heb is deze meestal niet zo rond, gelijk oppompen tot maximale druk helpt daar ook voor.

Tandwielen

Schoonmaken en smeren, liefst na elke regenbui.
Tandwielen achter 2013-09-04
Bij vervanging aandrijflijn vervangen door Shimano SLX HG80 9-speed, en een nieuwe set derailleurwieltjes (TACX T4050).

Ketting

Regelmatig schoonmaken en smeren, zeker na een toch door een stevige regenbui. We gebruiken voor smeren tegenwoordig teflonspray, dat bevalt goed.

Ketting 2013-09-04
Bij vervanging aandrijflijn vervangen met 3 keer PC-971 9SP ketting.

Kettingbuis

De ketting loopt deels door een kettingbuis, dat levert extra wrijving op (en de buis verslijt aan de binnenkant). De 'trek' buis moet zo recht mogelijk zijn, de 'retour' buis heeft een paar bochten. Ik heb deze buizen vervangen en de nieuwe die wat meer veerkracht hebben zorgen ook voor meer oscillaties. De 'trek' buis zit gemonteerd aan het frame bij een kettinggeleiderol. Een paar keer is deze buis meegekomen met de ketting (door vuil in de buis vermoedelijk) en dan krijgt die kettinggeleiderol ook een flinke tik.

Remblokjes

Ik heb schijfremmen, Mirjam velgremmen. Van beide zijn de remblokjes simpel te vervangen. Lastiger is om aan de remblokjes ('brake-pads') van de schijfremmen te komen. Maar met een beetje zoeken zijn ze wel te vinden, onder andere bij Elan in Nijmegen een beetje verweg en Rijwielpaleis Bilthoven op fietsafstand.
Onderweg kan ik even makkelijk de buitenkabel verlengen maar op den duur is dat niet goed: de binnenkabel wordt dan verkeerd belast bij de remmen. De remblok houders hebben stelschroeven aan beide kanten waarmee heel nauwkeurig de blokjes te verstellen zijn.
Remsysteem: Shimano BR-M465 Mechanical Disc Brake / Shimano SM-RT53 Disc Rotor Shimano techdocs Non-Series Components

Remsysteem

In november 2010 ging de veer van mijn voorrem defect en was volgens Wim Kok in Utrecht dit remsysteem (Shimano BR-M465 Mechanical Disc Brake) niet meer leverbaar. Vervangen door een Avid BB7 Mountain mechanical disk Brake die exact dezelfde montage en plaats van remschijf heeft. Alleen andere brakepads.

Versnellingskabels binnen

De binnenkabel van de achterderailleur heb ik al een paar keer vervangen. Deze slijten altijd op de shifter omdat de kabel daar zwaar belast wordt.

Een keer heb ik een 'geschikt voor Shimano' binnenkabel gekocht. Die ging vervolgens niet zo lang mee en het loodje was zo vast gaan zitten dat ik het moest uitboren uit de bar-end shifter. Dat doe ik dus niet meer. Gewoon 'Shimano' versnellingskabel.

Versnellingskabels buiten

Ook een keer vervangen omdat de binnenkant aan het achtereind was gaan roesten. Shimano versnellingskabel is op lengte te koop. Geleerd: niet de binnenkabel proberen weer door een buitenkabel te krijgen als het eindje er al afgeknipt is. Van een binnenkabel uit de winkel zijn de draden aan het eind aan elkaar gemaakt (ik denk gesoldeerd).
Verse tie-wraps gebruiken en goed opletten op de goeie lengte van kabels inclusief alle wegen langs het stuur.

Derailleur afstellen

Na elke actie met de versnellingskabels moet natuurlijk de derailleur weer afgesteld worden. Ongeveer goedzetten met de kabelspanner aan het eind van de u-bocht en dan vervolgens eerst de hoogste versnelling en de H-schroef en daarna de laagste versnelling en de L-schroef.

Remkabels

Remkabels werken anders dan versnellingskabels (haal ze dus ook niet door elkaar). Mirjam heeft ze ook op mijn fiets een keer vervangen.
Verse tie-wraps gebruiken en goed opletten op de goeie lengte van kabels inclusief alle wegen langs het stuur.
Remkabels blijken erg snel te verslijten als de brakepads van de schijfremmen niet goed zijn afgesteld.

Stuurbocht

De stuurbocht (het stuk buis in het stuur) was bij mij een keer verbogen geraakt. Ik heb een nieuwe bij Nazca besteld en die er zelf ingemonteerd. Vantevoren vroeg ik me af hoe de bar-end shifters gemonteerd zijn, dat blijkt gewoon een pen als een stuurpen onder het draaiende deel te zijn. Dat dus eerst losschroeven.

Ik heb het stuur zelf een stuk voorover gekanteld sinds bovenstaande foto. Dat bevalt me op de lange termijn toch beter.

Zijstandaard

Al jaren een standaard accessoire op fietsen, toch denken fietsenstalling beheerders nog steeds dat een fietsenstalling vooral fietsen rechtop moet houden. Nee, een fietsenstalling moet vooral punten bieden om je fiets aan vast te maken, de fiets kan prima zelf rechtop blijven staan.

Mijn originele zijstandaard was gaan afbladderen, maakte rare geluiden tijdens het rijden en was verbogen geraakt, dus een vervangende gekocht. het Rijwielpaleis Bilthoven had onder eigen label toevallig precies de zelfde zijstandaard als Nazca origineel levert op voorraad.



Comments about this page and updates are welcome. E-mail is the preferred contact method.
Koos van den Hout (koos+website@idefix.net)
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites The Virtual Bookcase