Weblog software / 2006-05-01

2006-05-01 Weblog software
Ik wilde voor de hcc!pc netwerkgroep eens experimenteren met weblogsoftware. We hebben voor die netwerkgroep eerdere pogingen gedaan een website op te zetten maar dat strandde iedere keer, eigenlijk op 'website bijhouden kost tijd, en als het loopt via een ander moet die weer tijd hebben om mijn teksten te verwerken' (en dat voor een groep waar een hoop mensen in zitten die iets met webservers doen). Naar aanleiding van een opmerking van Henk dacht ik dat weblogsoftware een mogelijke aanpak zou kunnen zijn.

Dus ik ben eens gaan kijken naar weblog software die tegen meerdere redacteuren kan, zodat we zonder op elkaar te hoeven wachten een stukje neer kunnen zetten over iets wat ons interreseert, een verslagje, een verhaal over een project. Dus ik ben eens op zoek gegaan naar software die geen last had van 'mysql nodig' (daar ben ik GEEN fan van, ik heb echte databases geleerd) 'chmod 777 nodig'[1] (ik wil veiligheid default) of 'kost duiten' (voor een 'gaat dit werken' experiment niet zo prettig). Met wat zoeken kwam ik terecht op de Blog Software Breakdown van Owen Winkler waar een goed bruikbaar overzicht staat van wat er momenteel beschikbaar is. Movable Type leek interresant maar dat is voor meer dan 1 'redacteur' niet gratis, zelfs niet voor niet-commercieel gebruik. Geld uitgeven aan dit proefje leek me nog niet verstandig.

Uiteindelijk kwam ik uit op serendipity en heb daar eens een test-install van gedaan. Het heeft nog wel een chmod 777 in de installatie staan maar die mag je later uitzetten (waarna er wel wat directories en bestanden schrijfbaar moeten blijven voor de webserver).

Serendipity doet aan categorieëen, rss-feeds, comments, trackbacks en alle andere zaken die een weblog schijnt te moeten hebben.

Het resultaat is te bezichtigen op

http://netwerk.pcgg.nl/serendipity/

Voorlopig proberen we het eens hiermee. Ik moet nog eens kijken of ik het template (vooral stylesheet) kan veranderen naar de PCgg versie.

Voor mezelf blijf ik toch bij mijn vi-powered homepage waar ik met wat scriptjes simpel dingetjes aan kan toevoegen. Dat werkt toch beter.


Tags: , ,

IPv6 check

Running test...
, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred. PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers

RSS
Meningen zijn die van mezelf, wat ik schrijf is beschermd door auteursrecht. Sommige publicaties bevatten een expliciete vermelding dat ze ongevraagd gedeeld mogen worden.
My opinions are my own, what I write is protected by copyrights. Some publications contain an explicit license statement which allows sharing without asking permission.
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites, The Virtual Bookcase, book reviews
This page generated by $Id: newsitem.cgi,v 1.58 2022/12/12 15:34:31 koos Exp $ in 0.009734 seconds.