Op het werk hebben we een satellietschot ... / 2009-01-08

2009-01-08 Op het werk hebben we een satellietschot ... 11 years ago
Op het werk hebben we een satellietschotel geinstalleerd. Vandaar mijn interesse in voeten voor schotels een tijdje geleden: de schotel staat op een plat dak. Er is gekozen voor de canal digitaal triplesat set met Philips DSR 7121 HD satelliet ontvanger, dit wordt zo als pakket aangeboden door Canal Digitaal en satelliet dealers. HD televisie is het onderwerp van onderzoek.
Deze ontvanger is duidelijk in dienst van Canal Digitaal en niet van de eigenaar. Zonder smartcard weigert het apparaat totaal. En de kanaalnummering is wat er in de folder van Canaal Digitaal staat waarbij hooguit te zien is aan de zenderomschrijving of het signaal van Astra 19.2, 23.5 of 28.2 komt. De gebruiker heeft daar geen invloed op, die kan favorietenlijsten aanmaken.
Ik miste zonder meer alle 'ik weet het beter' knoppen: zo besloot de ontvanger dat als er een 16:9 TV aan hangt dat 4:3 beeld altijd uitgerekt moet worden. Ook hadden we enorm moeite met richten van de schotel omdat we daar geen ervaring mee hebben. Maar na richten met behulp van een satfinder bleef de ontvanger aangeven dat er geen signaal was, waarbij de kans dus aanwezig was dat de eerste LNB wel naar een satelliet gericht was maar niet naar de goede en het afstemmen dus niet lukte. Met een andere ontvanger lukte het wel en zagen we dat de schotel naar de goede satelliet gericht was, dus de ontvanger was duidelijk de 'schuldige'. Na een paar reboots zag deze ineens wel signaal. Pas dan kun je ook verder met deze ontvanger, zolang er geen signaal gevonden is mag je niets. Maar ook nadat een en ander ging werken en er twee software updates waren bleven de opties tot instellen heel beperkt en dan ook nog in lastige menu's. Een ander audio-kanaal kiezen is al lastig. En technische informatie is ook ver zoeken, met veel moeite is er achter te komen wat signaalsterkte en error rate zijn. Aantal bits in de data-stream van het kanaal of verdere technische informatie is niet op te vragen.
Ik weet nu heel zeker dat als ik ooit aan de satelliet ontvangst ga dat ik dan een ontvanger wil waar ik een stuk meer over te zeggen heb middels 'ik weet het beter' knopjes en die meer wil vertellen over technische details.

Tags: , , , ,

, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred.

PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers pgp key statistics for 0x5BA9368BE6F334E4 Koos van den Hout
RSS
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites, The Virtual Bookcase, book reviews
This page generated in 0.004255 seconds.