Reizen met de ov-chipkaart / 2009-09-04

2009-09-04 Reizen met de ov-chipkaart
Vandaag reisde ik met de bus naar huis, en de GVU bussen accepteren nu ook de ov-chipkaart dus heb ik dat eens getest. Op zich een goede ervaring en een mooi systeem, alleen het grote bezwaar blijft de privacy van het systeem.
Bij de eerste keer inchecken vroeg ik me bij de tekst goede reis nog af of het verschil met uitchecken wel zichtbaar zou zijn. Maar gerekend vanuit een vervoersaanbieder wens je natuurlijk iemand die instapt een positieve ervaring en is iemand die uitstapt klaar met reizen.
Bij het uitchecken is de tekst tot ziens en de kosten van de reis linksonder en het overgebleven saldo rechtsonder.
Bij de tweede bus zag ik overstap bij het inchecken bij instappen. De chauffeur leek nog wat onwennig te kijken. Communicatie met de chauffeur is nu helemaal niet meer nodig. Voor de meeste buschauffeurs zal dat minder gezellig zijn, gezien de reacties van Amsterdamse buschauffeurs op een "goedemorgen" of "goedemiddag" voor hun juist een vooruitgang.

Maar, de privacy. In de bestanden van Trans Link Systems staat nu de volgende 7 jaar, dus tot 4 september 2016, dat 'mijn' ov-chipkaart op 4 september 2009 gebruikt is om van halte Padualaan naar halte Centraal Station Utrecht stadsbussen te reizen en van Centraal Station Utrecht stadsbussen naar Taagdreef te reizen. Vast met de tijden tot op de seconde er bij. Volgens het privacybeleid van trans-link systems (pdf) gaat het GVU niet zomaar er achter komen wat mijn naam en adres zijn. En volgens de ov-chipkaart veelgestelde vragen:

Trans Link Systems B.V. heeft in haar systemen en organisatie een veelheid aan maatregelen getroffen om de privacy van persoonsgegevens te waarborgen. Zo ook hoe moet worden omgegaan met vorderingen van Jusitie en politie. Uw persoonsgegevens kunnen alleen doorgegeven worden wanneer er sprake is van een officiële vordering van Justitie en/of politie.
Dus het is niet zoals bij het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) dat elke politie-agent en boswachter ongestoord in die gegevens kan gaan zitten neuzen. Brenno de Winter heeft ontdekt dat Trans Link Systems dit nog lijkt te menen ook: Mag je foto’s van de OV-chipkaart opvragen? - Bigwobber: wie vraagt, krijgt meer. Justitie blijkt dus wel de gegevensverzameling van TLS te zien als aquarium waarin ze uitgebreid mogen vissen, maar TLS was op de hoogte van het verschil tussen een niet-gevoelig persoonsgegeven (naam, adres) en een gevoelig persoonsgegeven (foto). Ik zou aanwezigheid op een bepaalde locatie op een bepaalde tijd ook een gevoelig persoonsgegeven willen noemen wat justitie niet mag opvragen.
Geen woord tussen de veelgestelde vragen over de ov-chipkaart over de toegang door veiligheidsdiensten dus ik neem maar even aan dat die hetzelfde behandeld worden als justitie maar dat daar nooit over gepubliceerd mag worden vanwege de 'staatsveiligheid'.

De gegevensverzameling van de reisbewegingen is natuurlijk een database die alleen maar te beveiligen is tegen misbruik door hem niet aan te leggen en de bestaande gegevens te vernietigen. Er gaan gevallen komen van misbruik. Vissen door justitie wie er ergens geweest is is een eerste misbruik maar er komt vast meer. Want altijd krijg je 'maar die gegevens zijn er toch' voor justitie. Of iemand met toegang tot de gegevens die niet zo integer blijkt te zijn. Wat zou de sanctie zijn voor een beheerder van Translink die een eigen query doet op de database?

Eigenlijk is het helemaal niet mijn ov-chipkaart: het is een verlopen NS-abonnement van iemand anders. Volgens de algemene voorwaarden van de ov-chipkaart (pdf) mag dat helemaal niet:

21. Alleen de Kaarthouder van een Persoonlijke OV-chipkaart mag die OV-chipkaart gebruiken.
maar zolang ik reizen maak waarvoor ik betaal voldoe ik volgens mij aan de wet. En dan hoef ik niet nog een keer voor een ov-chipkaart te betalen.

Je mag van translink systems altijd je ov-chipkaart beëindigen als je het niet eens bent met hun voorwaarden, dan krijg je zelfs het resterende saldo nog terug. Wat ze er alleen niet bij vertellen is hoe je na de volledige invoering van de ov-chipkaart dan nog het openbaar vervoer in Nederland kan gebruiken.


Tags: ,

IPv6 check

Running test...
, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred. PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers

RSS
Meningen zijn die van mezelf, wat ik schrijf is beschermd door auteursrecht. Sommige publicaties bevatten een expliciete vermelding dat ze ongevraagd gedeeld mogen worden.
My opinions are my own, what I write is protected by copyrights. Some publications contain an explicit license statement which allows sharing without asking permission.
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites, The Virtual Bookcase, book reviews
This page generated by $Id: newsitem.cgi,v 1.58 2022/12/12 15:34:31 koos Exp $ in 0.010102 seconds.