Het blijft heel moeilijk, omgaan met e-m ... / 2009-09-17

2009-09-17 Het blijft heel moeilijk, omgaan met e-m ...
Het blijft heel moeilijk, omgaan met e-mail voor bedrijven. Ik had bij Eneco aangegeven wel via iDeal te willen betalen (vanwege de acceptgirokosten, en ik weiger automatische incasso categorisch tot dat een keer veiliger gaat worden).

Vandaag zie ik een mailtje wat misschien van Eneco is:

Subject: Uw nieuwe Eneco nota staat online                   

U ontvangt deze email omdat u heeft gekozen voor de betaalwijze online betalen. 
                                        
Uw nieuwe Eneco nota staat online

Geachte mevrouw, heer,

Er staat een nieuwe nota voor u klaar op Mijn Eneco. U vindt deze nota     
bovenaan in het notaoverzicht. Door op de nota te klikken, krijgt u       
uitgebreide informatie over deze nota. U kunt de nota direct betalen      
door op de iDEAL-button achter de nota te klikken.

Direct mijn nota betalen
http://public.tripolis.com/r/9VZEywtA1Zi[...]
Geen idee wat tripolis.com is, maar ik ga niet zomaar op een 3e partij link klikken voor een betaling. Mensen proberen naar een hele andere site te sturen en dan geld te laten betalen heet 'phishing'.

Ook de headers van het mailtje geven geen vertrouwen:

Received: by outbound1.tripolis.com (PowerMTA(TM) v3.5r13) id hm7fqm0j2qks for 
    <xxxxx@yyyyyyyyyyyyy>; Thu, 17 Sep 2009 09:05:09 +0200 
    (envelope-from )             
Geen Eneco server. Geen verwijzing naar een Eneco site. De 'echte' Eneco site gebruikt https met een EV certificaat.

Met wat zoeken in de 'mijn eneco' omgeving ontdek ik wel de openstaande betalingen. Ik verwachtte dat na het inloggen gelijk een 'u heeft een betaling openstaan' melding zichtbaar zou zijn, maar ik moest even zoeken.

Direct maar een melding achtergelaten op de Eneco site:

Ik heb aangegeven Eneco via iDeal te willen betalen, maar nu ontvang ik een mailtje wat pretendeert van Eneco te zijn voor de betaling, maar de link 'Direct mijn nota betalen' wijst naar een 3e partij - tripolis.com - waar ik niets mee te maken heb en die geen https met (EV) certificaat gebruiken. Ook blijkt uit de headers dat de mail niet afkomstig is van servers van Eneco. Elke phisher kan dit soort e-mails namaken en een mooie eigen fake-betaal site bouwen.

Gelukkig kan ik - na het nodige zoeken - ook in de wel-beveiligde omgeving van mijn eneco een verwijzing naar de betaling vinden, dus ik ben in staat om de rekening te betalen zonder de verdachte link te gebruiken.

Ik vraag Eneco om zo snel mogelijk de teksten in de e-mail berichten aan te passen zodat elke schijn van misleiding vermeden wordt en klanten uit te nodigen naar de eneco website te gaan om daar binnen de beveiligde omgeving de betaal-verwijzing te kunnen vinden. Hiervoor zou het ook handig zijn als de url https://mijn.eneco.nl/ werkt, mijn eerste gok van de 'mijn eneco' website.

Anders ben ik genoodzaakt weer terug te schakelen naar betaling per acceptgiro EN bezwaar te maken tegen eventuele acceptgiro-kosten, zie http://blog.iusmentis.com/2009/08/31/kosten-bij-acceptgiro-onredelijk-bezwarend/ .

Ik ben benieuwd naar de reactie.

Update 2009-09-17: Even opgezocht: tripols.com noemt zichzelf E-mail marketing software & delivery. Een van hun 'solutions' is dat ze zich specialiseren in 'deliverability' van business e-mails ondanks spam filters. Ruikt als een spammer, dus.

Het zou veel meer helpen als Eneco gewoon zelf deze e-mail berichten zou verzenden, zonder derde partij tracking link en met een geldige en verifieerbare digitale handtekening middels PGP of S/MIME.

Update 2009-10-06: Nog geen reactie van Eneco behalve de bevestiging van mijn bericht. Ik heb maar eens een reminder gestuurd.

Update 2009-10-08: Antwoord: ze begrijpen de verwarring met het gebruik van het domein tripolis.com en gaan er binnen Eneco naarkijken of het beter kan.

Update 2010-11-15: In Juli 2010 lijkt er iets aan gedaan te zijn: de links lopen via e-mail.eneco.nl en dat wijst nogsteeds naar een tripolis server.

Tags: , ,

IPv6 check

Running test...
, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred. PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers

RSS
Meningen zijn die van mezelf, wat ik schrijf is beschermd door auteursrecht. Sommige publicaties bevatten een expliciete vermelding dat ze ongevraagd gedeeld mogen worden.
My opinions are my own, what I write is protected by copyrights. Some publications contain an explicit license statement which allows sharing without asking permission.
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites, The Virtual Bookcase, book reviews
This page generated by $Id: newsitem.cgi,v 1.58 2022/12/12 15:34:31 koos Exp $ in 0.008197 seconds.