Naar aanleiding van een opmerking in FTD ... / 2010-06-03

2010-06-03 Naar aanleiding van een opmerking in FTD ...
Naar aanleiding van een opmerking in FTD-vonnis is 'schokkend' en 'onhoudbaar' - Webwereld :
"Sinds 1983 is er niet zo'n verstrekkende uitspraak van een Nederlandse rechter op auteursrechtelijk gebied geweest", reageert Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat bij SOLV, doelend op het Kabelpiraten-arrest uit 1983
KTA kanaal afgesloten voor filmdoorgifte door tv-piraten heb ik even zitten lezen in het kabelpiraten-arrest en wat dingen er om heen gezocht. Het Kabelpiraten-arrest kwam er op neer dat de rechter KTA (kabeltelevisie Amsterdam) gebiedde om maatregelen te nemen zodat op het Amsterdamse kabelnet geen films meer doorgegeven werden die de tv-piraten er op zetten omdat anders KTA verantwoordelijk was voor de gederfde auteursrechten inkomsten.

Een beetje bladeren op het www en in youtube levert mooie verhalen op over TV-piraten die begin jaren 80 zich prima vermaakten met kabelnetwerken of als zelfstandige lokale TV-zender. De toen nog jonge kabel TV netwerken hadden gevoelige antennes om buitenlandse (duitse en belgische) TV zenders te ontvangen maar als die zenders uitgingen na zendersluiting konden TV-piraten redelijk simpel op die antennes instralen met de PAL-RF modulator van een videorecorder (toen net redelijk verkrijgbaar) en een lineaire versterker. Of in gebieden zonder kabel draaiden complete regionale TV zenders. Wat allemaal niet mocht: we hadden Nederland 1 en Nederland 2 en lokale tv en/of commerciƫle TV was niet de bedoeling van het Nederlandse omroepbestel.

Ik heb dat natuurlijk allemaal gemist, ik was toen nog zo jong dat ik gewoon op tijd naar bed moest en niet op het idee kwam om na zendersluiting nog alle voorkeuzes af te zoeken naar rare programma's (en het heeft voorzover ik kon vinden ook niet zo gespeeld in Nieuwegein / Utrecht). Overdag zocht ik wel eens of er nou echt niet meer op de kabel stond dan wat we wisten, wat voorzover ik me kan herinneren een keer heeft opgeleverd dat ik net iets vroeger doorhad dat er een zender bijkwam.

Tags: , ,

IPv6 check

Running test...
, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred. PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers

RSS
Meningen zijn die van mezelf, wat ik schrijf is beschermd door auteursrecht. Sommige publicaties bevatten een expliciete vermelding dat ze ongevraagd gedeeld mogen worden.
My opinions are my own, what I write is protected by copyrights. Some publications contain an explicit license statement which allows sharing without asking permission.
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites, The Virtual Bookcase, book reviews
This page generated by $Id: newsitem.cgi,v 1.58 2022/12/12 15:34:31 koos Exp $ in 0.008290 seconds.