Sommige dingen veranderen niet.. ze inno ... / 2011-09-24

2011-09-24 Sommige dingen veranderen niet.. ze inno ...
Sommige dingen veranderen niet.. ze innoveren wel. Fraude met telefooncentrales blijft voorkomen en neemt zelfs weer toe volgens berichten van KPN: Telefooncentrales bedrijven vaker doelwit crimineel - nu.nl, Telefooncentrales vaker gekraakt - NOS Nieuws

Het staat niet in de artikelen, maar VoIP helpt vast met het mogelijk maken van deze fraude. En toegang van buiten tot de beheerinterface van een telefooncentrale moet goed afgeschermd zijn. Er zijn vast omgevingen waar dat nodig is, bijvoorbeeld voor beheer op afstand, maar zorg dan voor goede afscherming door middel van onder andere VPN. En 'standaard' wachtwoorden zijn natuurlijk al helemaal fout.

Zolang via systemen aangesloten aan het publieke telefoonnet er manieren zijn om of geld te verdienen (0900-nummers) of kosten naar anderen te verplaatsen (voor dure gesprekken naar het buitenland) is er een reden om te zoeken naar wegen voor 'toll fraud'. En met een groot genoeg aanbod van slachtoffers werkt het ook met de 'hit and run' aanpak: zoveel mogelijk geld binnenhalen in zo kort mogelijke tijd voor de volgende rekening komt en de route afgesloten wordt.

Ik zie een duidelijke toegevoegde waarde in snelle detectie van duidelijke onregelmatigheden: dagelijks de kosten in de gaten houden en bij grote afwijkingen direct alarm slaan. En als gegevens over de kosten niet direct dagelijks beschikbaar zijn is het in ieder geval verstandig om per dag de totalen minuten per categorie uit te rekenen en daar afwijkingen in te signaleren. Bij categorie├źn denk ik dan aan binnenland, west-europa+usa, rest van europa en verder daarbuiten. En de andere vraag is of in een bedrijf uberhaupt toegang tot dure 0900 nummers of verre buitenlanden nodig is, maar als er toegang verkregen is tot een beheersinterface is het natuurlijk een simpel kunstje om voor de frauduleuze gesprekken deze toestemming (weer) aan te zetten.

Tags: , ,

IPv6 check

Running test...
, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred. PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers

RSS
Meningen zijn die van mezelf, wat ik schrijf is beschermd door auteursrecht. Sommige publicaties bevatten een expliciete vermelding dat ze ongevraagd gedeeld mogen worden.
My opinions are my own, what I write is protected by copyrights. Some publications contain an explicit license statement which allows sharing without asking permission.
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites, The Virtual Bookcase, book reviews
This page generated by $Id: newsitem.cgi,v 1.58 2022/12/12 15:34:31 koos Exp $ in 0.008781 seconds.