DAB uitschakeling regio Eindhoven / 2012-12-03

2012-12-03 DAB uitschakeling regio Eindhoven
DAB: Radio 1 Service not available Ik denk dat de Nederlandse publieke omroep (NPO) het aantal luisteraars via DAB in de regio Eindhoven een beetje onderschat heeft. Bij de verbetering van het DAB netwerk van de publieke omroep is er voor gekozen om de zender Mierlo uit te schakelen, die veelgebruikt blijkt te zijn door luisteraars in de regio Eindhoven die slechte ontvangst hebben van de FM zenders van de publieke omroep (Lopik en Roermond). Er is nu een petitie om de DAB zender Mierlo weer in de lucht te krijgen.
Opvallend is dat de zender in Alkmaar er vermoedelijk bijgekomen is vanwege de dekkingsproblemen in Noord-Holland en er daarmee dus het ene dekkingsprobleem (deels, de luisteraar heeft er pas wat aan met een DAB-ontvanger) ingeruild is voor het andere.

Meer informatie: Het nieuwe DAB zendernetwerk van de Publieke Omroep NPO: de cijfers - dabtuners.nl en Nieuwe situatie DAB netwerk van de Nederlandse Publieke Omroep - dabtuners.nl met dekkingskaartjes van de oude en nieuwe situatie.

Update 2012-12-05: Ondertussen is op het forum van de publieke omroep ook een discussie gestart over het uitschakelen van de DAB zender in Mierlo en het effect voor de regio Eindhoven. Ook is er nu wat publiciteit: Stekker uit digitale radio in Eindhoven en omgeving - Eindhovens Dagblad.

Volgens een commentaar bij Nieuwe situatie DAB netwerk van de Nederlandse Publieke Omroep - dabtuners.nl was dit juist een bijzondere regio voor DAB:
Te bedenken dat zender Mierlo een van de eerste DAB zenders in Nederland was! Destijds heeft Philips DAB ontvangers via hun personeelswinkel goedkoop in de aanbieding gedaan; vermoedelijk in de hoop dat de Philips werknemers hun familie, vrienden en kennissen zo warm zouden maken voor DAB.

Update 2012-12-06: Goeie kop: Publieke Omroep verkiest potentiële boven reële luisteraars boven een brief van Gerard Lokhoff aan de vaste commissie OCW die druk bezig is met de mediabegroting.

Update 2012-12-11: Op Behoud DAB regio Eindhoven houdt Gerard Lokhoff alles bij.

Update 2013-01-14: Antwoord van de Nederlandse Publieke Omroep: DAB signaal Mierlo. In het antwoord wordt veel nadruk gelegd op het tijdelijke karakter van het ontbreken van signaal en dat de bezuinigingen op de publieke omroep ook meetellen voor het niet versneld inschakelen van de nieuwe zenders voor de regio. De huidige DAB dekking zou dus gekozen zijn op basis van ontvangstproblemen met FM, en het ondersteunen van DAB (zonder +) wordt 'experiment' genoemd.

Update 2013-11-17: En minder dan een jaar later staat het al in de planning om deze zender weer in te schakelen. In het voorgaande bericht van de NPO was de planning nog om pas in september 2015 weer een digitale radio zender in de regio Eindhoven in te schakelen.

Tags: , ,

IPv6 check

Running test...
, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred. PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers

RSS
Meningen zijn die van mezelf, wat ik schrijf is beschermd door auteursrecht. Sommige publicaties bevatten een expliciete vermelding dat ze ongevraagd gedeeld mogen worden.
My opinions are my own, what I write is protected by copyrights. Some publications contain an explicit license statement which allows sharing without asking permission.
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites, The Virtual Bookcase, book reviews
This page generated by $Id: newsitem.cgi,v 1.58 2022/12/12 15:34:31 koos Exp $ in 0.009956 seconds.