Ik kwam nog een oude scanner-antenne teg ... / 2013-04-21

2013-04-21 Ik kwam nog een oude scanner-antenne teg ...
Ik kwam nog een oude scanner-antenne tegen die ik ooit gekocht heb toen de originele 'rubberduck' (bijnaam voor een korte antenne zoals op veel portofoons zit) van mijn Bearcat BC 120XLT scanner stuk ging. Ik heb geen idee van de specificaties van deze antenne, er staat ook niets van een typenummer op. Ik weet dat met deze antenne de ontvangst van air traffic control beter ging. Nu is veel air traffic control ook VHF in het 117.975 MHz - 136.0 MHz gebied, onder de 2 meter amateur band (144.0 - 146.0 MHz). Inderdaad lijkt de ontvangst van signalen in de 2 meter band beter (de Wouxun heeft geen bruikbare S-meter).

Met een onbekende antenne is zenden een risico: geen idee of de antenne niet een hele slechte SWR (standing wave ratio) heeft op die frequentie, wat schade aan de zender kan veroorzaken. Ik heb zenden een keer geprobeerd, op een plek waar ik eerder matig overkwam op PI3UTR, terwijl ik luisterde naar de stream van PI3UTR met Scanner radio voor Android om mezelf met vertraging terug te horen. Tenminste, dat was het idee, maar toen ik op de zendknop drukte was mijn Android tablet de wifi verbinding kwijt. Ook kreeg ik geen rogerbeep van de repeater terug die ik normaal wel krijg als ik er enigzins doorheen kwam (dan hoeft het nog niet verstaanbaar geweest te zijn). De conclusie is dus wel dat die antenne absoluut ongeschikt is voor zenden op de 2 meter band.

Tags: ,

IPv6 check

Running test...
, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred. PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers

RSS
Meningen zijn die van mezelf, wat ik schrijf is beschermd door auteursrecht. Sommige publicaties bevatten een expliciete vermelding dat ze ongevraagd gedeeld mogen worden.
My opinions are my own, what I write is protected by copyrights. Some publications contain an explicit license statement which allows sharing without asking permission.
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites, The Virtual Bookcase, book reviews
This page generated by $Id: newsitem.cgi,v 1.58 2022/12/12 15:34:31 koos Exp $ in 0.009366 seconds.