Radioamateurs maken wel eens de opmerkin ... / 2013-07-16

2013-07-16 Radioamateurs maken wel eens de opmerkin ...
Radioamateurs maken wel eens de opmerking dat het kunnen horen van stemmen in ruis iets is waar ze meestal beter in zijn dan anderen. Maar vandaag had ik toch de ervaring dat de hoeveelheid omgevingsgeluid uitmaakt.

Tijdens het fietsen naar mijn werk luisterde ik op de porto met een oortje naar repeater PI3UTR en ik hoorde iemand met een beetje nasale stem roepen wat leek op een oproep naar een specifiek callsign wat ik niet zo goed kon verstaan. Alleen de oproeper deed dat een aantal keren relatief kort achter elkaar. Tot iemand anders reageerde en er een gewoon QSO (gesprek) tussen twee radioamateurs ontstond. Pas toen realiseerde ik me dat de originele oproep 'CQ2 van callsign' was. CQ is de amateur radio afkorting voor een algemene oproep, en CQ2 maakt het dan een oproep op de 2 meter amateur band waar ook repeater PI3UTR in zit.

Vermoedelijk zorgde de combinatie van:
  • omgevingsgeluid buiten
  • de stem (daar kan de geachte amateur niets aan doen, maar hij kwam nasaal over bij mij)
  • dat mijn porto niet heel vlot de ontvanger opent als er een signaal binnenkomt
er voor dat ik het geheel slecht verstond. Thuis, zonder verkeer om op te letten en met minder omgevingsgeluid was het vast beter gegaan.

Tags: , ,

IPv6 check

Running test...
, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred. PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers

RSS
Meningen zijn die van mezelf, wat ik schrijf is beschermd door auteursrecht. Sommige publicaties bevatten een expliciete vermelding dat ze ongevraagd gedeeld mogen worden.
My opinions are my own, what I write is protected by copyrights. Some publications contain an explicit license statement which allows sharing without asking permission.
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites, The Virtual Bookcase, book reviews
This page generated by $Id: newsitem.cgi,v 1.58 2022/12/12 15:34:31 koos Exp $ in 0.009120 seconds.