Radioamateurs maken wel eens de opmerkin ... / 2013-07-16

2013-07-16 Radioamateurs maken wel eens de opmerkin ... 6 years ago
Radioamateurs maken wel eens de opmerking dat het kunnen horen van stemmen in ruis iets is waar ze meestal beter in zijn dan anderen. Maar vandaag had ik toch de ervaring dat de hoeveelheid omgevingsgeluid uitmaakt.

Tijdens het fietsen naar mijn werk luisterde ik op de porto met een oortje naar repeater PI3UTR en ik hoorde iemand met een beetje nasale stem roepen wat leek op een oproep naar een specifiek callsign wat ik niet zo goed kon verstaan. Alleen de oproeper deed dat een aantal keren relatief kort achter elkaar. Tot iemand anders reageerde en er een gewoon QSO (gesprek) tussen twee radioamateurs ontstond. Pas toen realiseerde ik me dat de originele oproep 'CQ2 van callsign' was. CQ is de amateur radio afkorting voor een algemene oproep, en CQ2 maakt het dan een oproep op de 2 meter amateur band waar ook repeater PI3UTR in zit.

Vermoedelijk zorgde de combinatie van:
  • omgevingsgeluid buiten
  • de stem (daar kan de geachte amateur niets aan doen, maar hij kwam nasaal over bij mij)
  • dat mijn porto niet heel vlot de ontvanger opent als er een signaal binnenkomt
er voor dat ik het geheel slecht verstond. Thuis, zonder verkeer om op te letten en met minder omgevingsgeluid was het vast beter gegaan.

Tags: , ,

, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred.

PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers pgp key statistics for 0x5BA9368BE6F334E4 Koos van den Hout
RSS
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites, The Virtual Bookcase, book reviews
This page generated in 0.004089 seconds.