Verkeerslichtinstallatie Utrecht met An ... / 2013-08-21

2013-08-21 Verkeerslichtinstallatie Utrecht met An ...
Verkeerslichtinstallatie Utrecht met Antenne
Verkeerslichtinstallatie Utrecht met Antenne
Bij steeds meer verkeerslichten installaties in Utrecht zie ik antennes verschijnen. Een beetje zoeken levert op dat dit het 'Korte Afstands Radio' systeem is, o.a via Korteafstandsradio - Wegenwiki. Een data systeem op 429.8500 Mhz wat op diverse plekken beschreven wordt als FM met packet data (AFSK?)die het allemaal fout hebben: het is 4LFSK.

Uit de beschrijvingen begrijp ik dat het voertuig een compleet overzicht moet hebben van alle kruispunten en dan met gps moet bepalen wanneer een situatie er aan komt waarin een signaal dat het voertuig eraan komt aan een verkeerslicht installatie gegeven moet worden. En wanneer het signaal gegeven moet worden 'ik ben voorbij'.

Detail antenne op verkeerslichtinstallatie
Detail antenne op verkeerslichtinstallatie
Wat zoeken levert wat meer technische informatie op: SATELLINE-3AS OA radio modem - Nautikaris b.v.: 429.8500 MHz, 9600 bps, 8 databits, no parity, 1 stopbit, no forward error correction, 4LFSK modulatie (4-level Frequency Shift Keying).

Op de website van de gemeente Utrecht wordt het systeem ook genoemd: Verkeerslichten - Utrecht werkt aan Utrecht onderaan. En wat meer uitleg over de opzet/achtergrond: KAR'en maar!: Korte Afstand Radio voor prioriteit bij verkeerslichten - Kennisplatform verkeer en vervoer.

Wat mij dan opvalt is dat ik in de documentatie erover weinig kan vinden over beveiliging anders dan 'het is veilig'. Ik heb er meer vertrouwen in als ik ergens precies kan lezen hoe het beveiligd is en dat die beveiliging afhangt van wat stevige sleutels die niet in handen van derden mogen komen en hoe de implementatie dat probeert te voorkomen. Nu krijg ik eerder de neiging om er van uit te gaan dat er 'security by obscurity' is en dat er nog wel eens een beveiligingsprobleem mee zal zijn.

Tags: , ,

IPv6 check

Running test...
, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred. PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers

RSS
Meningen zijn die van mezelf, wat ik schrijf is beschermd door auteursrecht. Sommige publicaties bevatten een expliciete vermelding dat ze ongevraagd gedeeld mogen worden.
My opinions are my own, what I write is protected by copyrights. Some publications contain an explicit license statement which allows sharing without asking permission.
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites, The Virtual Bookcase, book reviews
This page generated by $Id: newsitem.cgi,v 1.57 2022/02/15 21:48:18 koos Exp $ in 0.006024 seconds.