Gisterenavond op de clubavond van de Ver ... / 2014-03-19

2014-03-19 Gisterenavond op de clubavond van de Ver ... 6 years ago
Gisterenavond op de clubavond van de Veron afdeling A08 Centrum eens gespeeld met PSK31 op HF (20m band).

PSK31 is een 'digitale mode' waarin tekst (letters en cijfers) in een smalbandig radio signaal uitgewisseld worden. Er is dus altijd een computer met geluidskaart nodig, maar met de huidige stand van zaken kan elke moderne computer dat.

Ik had al eens eerder succes met het decoderen van PSK31 verkeer maar nu heb ik ook zelf PSK31 contacten gemaakt. Ik heb dat gedaan onder de roepletters van het clubstation, PI4UTR omdat dat de standaard instellingen zijn van de PSK31 software. En het is natuurlijk handig dat onder toezicht van een amateur met F-licentie het volle vermogen gebruikt mag worden.

Ik heb daar op de standaard PSK31 frequentie op de 20meter band 14.070 MHz gekeken naar verkeer, gereageerd op oproepen en zelf ook een paar keer CQ geroepen waarop gereageerd werd. Dat leverde contacten op met: RK6LN (Rusland), UX7MX (Oekraïne), IZ8DSY (Italië), IZ8OFO (Italië), IK7NXU (Italië), IZ8GUH (Italië), EA3KU (Spanje), UX5IQ (Oekraïne), PY2MR (Brazilië), CT2KCK (Portugal), UT5AJ (Oekraïne), RW0LBZ (Rusland), CT2JBK (Portugal)

Na een van de reacties op een CQ kwam zelfs een tweede reactie van een andere amateur, voor mij een indicatie dat ik leuk bezig was.

Een mooie score, de afstand tot de Brazilië was ruim 8200 kilometer volgens de gebruikte software, MixW. Dit is software voor digitale amateur radio modes en logging onder Windows die beschikbaar is op de club. Als ik zelf iets met PSK31 wil doen ga ik natuurlijk richting Linux met Fldigi.

Het ging bijna allemaal met de macro functies in MixW. Ik zou zelf ook wel eens uitgebreidere verbindingen willen maken waarin ik wat meer tik maar het was ook duidelijk dat er veel radioamateurs op zoek zijn naar korte verbindingen waarin ze wat basisgegevens uitwisselen en dan doorgaan naar het volgende contact voor in de log.

Een voordeel wat de digitale modes hebben waarmee je met je toetsenbord werkt: dat kan in relatieve stilte. Ik kan me helemaal voorstellen dat ik 's avonds met een slapend kind in de buurt liever wat zit te tikken dan zit te praten in een microfoon.

Tags: ,

, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred.

PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers pgp key statistics for 0x5BA9368BE6F334E4 Koos van den Hout
RSS
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites, The Virtual Bookcase, book reviews
This page generated in 0.004283 seconds.