De jaarlijkse amateur radio ballonvossenjacht 2014 / 2014-09-14

2014-09-14 De jaarlijkse amateur radio ballonvossenjacht 2014
Vandaag heb ik weer vanaf thuis de jaarlijkse landelijke ballonvossenjacht gevolgd. Hierbij wordt een peilbaken wat radio signalen uitzend aan een helium ballon opgelaten wat uiteindelijk ergens weer neerkomt, mensen kunnen dat signaal volgen en er zijn prijzen en eeuwige roem voor de eersten die aankomen bij de plek waar het geheel neerkomt.

De ballonvossenjacht is een van de bijzondere jaarlijkse evenementen voor radioamateurs. Dit jaar werd dit evenement voor de 36e keer georganiseerd, en voor mij was het de tweede keer dat ik het geheel gevolgd heb.

Volgens mij is het in die 36 keer gegroeid tot een evenement wat multimediaal te noemen is. In ieder geval komen er allerlei aspecten van de radioamateur hobby aan te pas, zoals:
  • In ieder geval Amateur Radio Direction Finding (ARDF), de sonde zend een signaal uit wat met een peilontvanger en een richtantenne te localiseren is.
  • Amateur Televisie (ATV), de sonde heeft een kleine camera bij zich en zend dit uit en dit is te volgen via de PI6ATV repeater.
  • De sonde heeft ook een repeater aan boord zodat radioamateurs via die repeater verbindingen kunnen maken over langere afstanden.
  • Het controlecentrum is actief op twee repeaters in Nederland en op een korte golf frequentie. Heel de dag was het daar best leuk verbindingen maken maar het is ook een belangrijke manier van het controlecentrum om de radioamateurs die meedoen te bereiken.
Maar het evenement is eigenlijk multimediaal te noemen tegenwoordig, ook via andere wegen is het mee te beleven:
  • Via de ballonvossenjacht website en de ballonvossenjacht facebook community en de ballonvossenjacht twitter account worden ook alle statusberichten van het controlecentrum verspreid en kan het evenement op het web gevolgd worden.
  • De ATV repeater PI6ATV leverde ook een videostream via Internet met beelden van de ballon zelf, van het controlecentrum en van de hand van de held die in de Gerbrandytoren met een richtantenne zat om het signaal van de videozender in de ballon zo goed mogelijk op te vangen.
Mijn complimenten aan alle mensen 'achter' het evenement wat er vast meer zijn dan op het eerste gezicht lijkt. Er was een goed strakke regie zodat via alle communicatiemiddelen tegelijk hetzelfde status bericht over de voortgang de deur uit ging. Al met al een geslaagd evenement, ook voor mij als thuis meeluisteraar!

Update 2014-09-15: Direct na afloop is de GPS data ballonvossenjacht 2014 gepubliceerd. Daar heeft Remco PA4TW een mooie google maps visualisatie ballonvossenjacht 2014 van gemaakt. En met die .gpx file en GPS Visualizer kon ik weer een hoogteprofiel ballonvossenjacht 2014 maken (afstand versus hoogte). Het profiel 'tijd versus hoogte' was een stuk minder spannend: de ballon stijgt lineair op en in de daling is de invloed van de parachute zichtbaar.

Beelden bij deze post zijn uit de PI6ATV livestream en komen van Ballonvossenjacht 2014 - PA4TW met toestemming.

Tags: ,

IPv6 check

Running test...
, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred. PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers

RSS
Meningen zijn die van mezelf, wat ik schrijf is beschermd door auteursrecht. Sommige publicaties bevatten een expliciete vermelding dat ze ongevraagd gedeeld mogen worden.
My opinions are my own, what I write is protected by copyrights. Some publications contain an explicit license statement which allows sharing without asking permission.
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites, The Virtual Bookcase, book reviews
This page generated by $Id: newsitem.cgi,v 1.58 2022/12/12 15:34:31 koos Exp $ in 0.009198 seconds.