I caused an interesting problem with the VDSL pppoe session / 2018-01-27

2018-01-27 I caused an interesting problem with the VDSL pppoe session 3 months ago
Normally being active on certain HF bands causes one-time VDSL disconnects but what I have currently done seems to have triggered something else. After the connection dropped it refuses to come back at the moment. The entire session looks like:
22:49:28.466922 PPPoE PADI [Service-Name]
22:49:28.490394 PPPoE PADO [AC-Name "dr12.d12"] [Service-Name] [AC-Cookie 0xA3FE109A222CE73945C23FCE85E03F83] [EOL]
22:49:28.490603 PPPoE PADR [Service-Name] [AC-Cookie 0xA3FE109A222CE73945C23FCE85E03F83]
22:49:28.517063 PPPoE PADS [ses 0x40c] [Service-Name] [AC-Name "dr12.d12"] [AC-Cookie 0xA3FE109A222CE73945C23FCE85E03F83] [EOL]
22:49:28.575266 PPPoE  [ses 0x40c] LCP, Conf-Request (0x01), id 72, length 16
22:49:28.575776 PPPoE  [ses 0x40c] LCP, Conf-Request (0x01), id 99, length 22
22:49:28.575798 PPPoE  [ses 0x40c] LCP, Conf-Reject (0x04), id 72, length 10
22:49:28.589161 PPPoE  [ses 0x40c] LCP, Conf-Ack (0x02), id 99, length 22
22:49:28.589164 PPPoE  [ses 0x40c] LCP, Conf-Request (0x01), id 73, length 12
22:49:28.589666 PPPoE  [ses 0x40c] LCP, Conf-Ack (0x02), id 73, length 12
22:49:28.589682 PPPoE  [ses 0x40c] LCP, Echo-Request (0x09), id 0, length 10
22:49:28.589693 PPPoE  [ses 0x40c] CCP, Conf-Request (0x01), id 89, length 17
22:49:28.589702 PPPoE  [ses 0x40c] IPCP, Conf-Request (0x01), id 89, length 18
22:49:28.589711 PPPoE  [ses 0x40c] IP6CP, Conf-Request (0x01), id 89, length 16
22:49:28.603265 PPPoE  [ses 0x40c] LCP, Echo-Reply (0x0a), id 0, length 10
22:49:28.603267 PPPoE  [ses 0x40c] LCP, Term-Request (0x05), id 74, length 6
22:49:28.604033 PPPoE  [ses 0x40c] LCP, Term-Ack (0x06), id 74, length 6
22:49:31.623454 PPPoE PADT [ses 0x40c] [Generic-Error "RP-PPPoE: System call error: Input/output error"] [AC-Cookie 0xA3FE109A222CE73945C23FCE85E03F83]
So in the end the router at my ISP decides to terminate the connection. On the connection failing I decided to change the configuration to use the kernel mode pppoe driver but after this started showing I reverted that change. Which made no difference, the connection is still not coming up.

Update: I went looking at other changes I made to enable the pppoe server test and reverting the /etc/ppp/pap-secrets file to its original format fixed the problem. I guess I somehow started to authenticate the remote end.

And changing from user-mode pppoe to kernel-mode pppoe does lower the MTU to 1492, so that test is also finished. Back to user-mode pppoe.

Tags: , , ,

, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred.

PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers pgp key statistics for 0x5BA9368BE6F334E4 Koos van den Hout
RSS
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites, The Virtual Bookcase, book reviews
This page generated in 0.011485 seconds.