Paar lange onderbrekingen Internet door PPPoE probleem / 2020-06-03

2020-06-03 Paar lange onderbrekingen Internet door PPPoE probleem
Ik heb een paar keer de afgelopen dagen een vrij lange onderbreking van het Internet thuis gehad, die eigenlijk leken te komen door een hik in de PPP sessie zonder dat de DSL sessie wegviel. Vervolgens probeert pppd met PPPoE (PPP over Ethernet) erg enthousiast de verbinding weer aan de gang te krijgen wat niet lukt. Netto resultaat: een langdurige uitval tot ik een keer met de hand het modem herstart (en dus de DSL sessie ook laat wegvallen).

Na wat navraag in xs4all.adsl lijkt dit een gevolg te zijn van het hardnekkig en snel weer opbouwen van de sessie terwijl er nog 'state' is van de oude sessie. En er is misschien wel een hik geweest in het transportnetwerk tussen de straatkast hier en de xs4all routers maar de sessie was nog niet weg.

Oplossing: iets minder snel de verbinding verbroken verklaren en bij het mislukken van het opbouwen van een nieuwe sessie een wachttijd inbouwen voor de volgende poging.

Dus nu in /etc/ppp/peers/dray-vdsl:
persist
maxfail 0
lcp-echo-interval 60
lcp-echo-failure 6
lcp-echo-adaptive
holdoff 60
Nu nog testen.

Update 2020-06-07: Dankzij activiteit op de radio kwam er een DSL hik en had ik zelf de verbinding herstart voor pppd er achter was dat er iets stuk was. Het duurt nu best lang voor pppd het doorheeft dat het mis is. Misschien is vooral de holdoff belangrijk om het probleem op te lossen.

Update 2020-06-21: Vandaag een vergelijkbaar probleem en de ppp sessie bleef weg tot een modem herstart. Ik heb de holdoff time nog maar wat ruimer gezet.

Update 2020-06-23: Meer van hetzelfde en ook de nieuwe instellingen (5 minuten holdoff time) lossen het probleem nog niet op. Nu naar 7.5 minuut (450 seconden).

Update 2020-06-24: Met deze settings weer nieuwe problemen: nu een nacht met steeds verbrekende ppp sessies met erg veel packet-loss tot ik een keer de vdsl reboot op het modem.

Update 2020-06-27: Het blijft lastig. Suggestie van de rp-pppoe mailinglist was om deze patch te proberen: Send-PADT-on-PPPoE-disconnect. Ik heb deze in zowel pppoe als pppd in de plugin verwerkt, maar de eerste keer leek het weer op de beruchte manier mis te gaan.

Update 2020-07-06: Pas na de overschakeling op een andere driver variant van de Draytek zijn dit type langdurige onderbrekingen echt verleden tijd. De andere kant moet echt goed doorkrijgen dat de DSL verbroken was.

Tags: ,

IPv6 check

Running test...
, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred. PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers

RSS
Meningen zijn die van mezelf, wat ik schrijf is beschermd door auteursrecht. Sommige publicaties bevatten een expliciete vermelding dat ze ongevraagd gedeeld mogen worden.
My opinions are my own, what I write is protected by copyrights. Some publications contain an explicit license statement which allows sharing without asking permission.
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites, The Virtual Bookcase, book reviews
This page generated by $Id: newsitem.cgi,v 1.58 2022/12/12 15:34:31 koos Exp $ in 0.010132 seconds.