Een stukje telefoongeschiedenis: de PRX-A / 2022-12-30

2022-12-30 Een stukje telefoongeschiedenis: de PRX-A
Recent dook het youtube algoritme voor mij de video Booting up the 3ESS - Connections Museum op en die heb ik van harte bekeken. Dat bracht wel een herinnering bij me boven: in 1988 heb ik stage gelopen bij KPN telecom.

Deze stage was als onderdeel van mijn opleiding MTS electronica. Eigenlijk deed ik die opleiding omdat ik iets met computers wilde maar er geen passende MTS opleiding was, electronica leek me de manier om alvast de goede kant uit te gaan. Hoe ik bij KPN telecom ben uitgekomen weet ik niet meer precies.

In deze stage heb ik eigenlijk van allerlei types centrales meegemaakt, in 1988 had KPN telecom een zeer ruime keuze aan centrales in gebruik: Electromechanische centrales types F, UR, UV, computergestuurde centrale type PRX-A en volledig gecomputeriseerde centrale 5ESS. Ik heb ook al deze types centrales van dichtbij gezien en er aan gewerkt.

Het typische verschil tussen de PRX-A en de 5ESS was volgens mij dat de PRX-A nog schakelde met reed-relais, de aansturing is bij allebei wel met een programmeerbare computer. PRX staat voor Programmable Reed-relais eXchange. De AT&T 5ESS schakelde met electronische onderdelen.

Op zoek naar meer informatie over de PRX-A kwam ik er ook achter dat dit nog een echte Nederlandse telefooncentrale was die naast inzet in Nederland ook in een paar andere landen in gebruik is geweest. Gelukkig is er een website met de nodige geschiedenis, foto's, documenten en andere herinneringen aan de PRX-A: PRX 205 waar ik ook leerde dat de telefooncentrale waar onze ISDN telefoonlijn ooit vandaan kwam ook de centrale was waar de eerste PRX-A in test gebruik was.

Het was erg mooi om de dingen over de PRX-A terug te zien. Een mooi stukje Nederlandse telecommunicatie geschiedenis. Ook een echt Nederlands product: de PRX-A werd ontwikkeld bij Philips Telecommunicatie Industrie (PTI) in Hilversum.

Als ik tijdens deze stage geweten had wat ik later geleerd heb over phone phreaking had ik misschien dingen gedaan die verkeerd hadden kunnen gaan. Ik heb in een districtscentrale testapparatuur gezien en gehoord die Signaling System No. 5 signalen decodeerde. Toen viel me alleen op dat het geen DTMF was. Later heb ik veel geleerd over hoe dit werkte.

Tags: , ,

IPv6 check

Running test...
, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred. PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers

RSS
Meningen zijn die van mezelf, wat ik schrijf is beschermd door auteursrecht. Sommige publicaties bevatten een expliciete vermelding dat ze ongevraagd gedeeld mogen worden.
My opinions are my own, what I write is protected by copyrights. Some publications contain an explicit license statement which allows sharing without asking permission.
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites, The Virtual Bookcase, book reviews
This page generated by $Id: newsitem.cgi,v 1.58 2022/12/12 15:34:31 koos Exp $ in 0.010285 seconds.