Buttcoin phishing Bitvavo / 2023-01-05

2023-01-05 Buttcoin phishing Bitvavo
Cybercriminal Naast het gebruiken van bitcoin om mensen af te persen is er altijd ook de optie om in te breken op bitcoin accounts om de buttcoins van anderen te stelen. Het voordeel van het niet gebruiken van banken voor geldzaken is dat je ook niet de mogelijkheid hebt om misdaad met geld te onderzoeken dus als je de buttcoins kan stelen kun je er mee wegkomen.

Vandaag ontving ik een phishing mail die van 'Bitvavo' zou zijn, wat blijkbaar iets doet met buttcoins en andere cryptocurrencies. Verder hebben de criminelen goed opgelet bij phishing mails voor banken en gebruiken ze de standaard methodes van phishing: urgentie, voldoen aan regelgeving en een simpele handeling om toegang te krijgen tot je rekening. Met als toegevoegde stap de qrcode zodat je niet zomaar een url-analyzer af kan laten gaan op je mail en je de phishing site (dus de 'verificatiestappen') opent in je mobiele browser en minder makkelijk dingen kan controleren.

Het spoor:
  • De qrcode scant naar http://lnkiy.in/VKwZG
  • Redirect: https://360corporatetours.com/wp-admin/images/bit.php deze url ziet er uit als een gehackte wordpress site.
  • Hier komt een html redirect naar: https://bitvavo.22497-4837.s2.webspace.re/
En dat ziet er erg uit als een bitvavo login page.

Update 2023-01-12

Ik heb ondertussen geleerd dat het prima mogelijk is om bitcoin te traceren, dit is de primaire activiteit van het bedrijf 'Chainalysis'. In de Darknet diaries podcast is dit uitgebreid besproken in de aflevering Welcome To Video - Darknet Diaries. De aflevering gaat over een groot onderzoek waarin bitcoin chain analysis het mogelijk maakte om verdachten op te sporen.

Tags: , ,

IPv6 check

Running test...
, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred. PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers

RSS
Meningen zijn die van mezelf, wat ik schrijf is beschermd door auteursrecht. Sommige publicaties bevatten een expliciete vermelding dat ze ongevraagd gedeeld mogen worden.
My opinions are my own, what I write is protected by copyrights. Some publications contain an explicit license statement which allows sharing without asking permission.
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites, The Virtual Bookcase, book reviews
This page generated by $Id: newsitem.cgi,v 1.58 2022/12/12 15:34:31 koos Exp $ in 0.010072 seconds.