Plannen voor glasvezel hier / 2023-01-13

2023-01-13 Plannen voor glasvezel hier
Fiber bij een huis in Woerden
Fiber bij een huis in Woerden
Picture by Koos van den Hout, license CC-BY-SA
Na alle gemopper over de DSL verbinding hier een eerste brief over de aanleg van glasvezel.

De planning is erg ruim:
In februari starten we met aanleggen. [..]
Als het goed is kunnen heel Overvecht en Utrecht Noordwest half 2024 next level internetten. Je kunt dan een abonnement afsluiten bij T-Mobile.
Nu is T-Mobile zo ongeveer de laatste Internetprovider die ik zou willen kiezen, onder andere door de gebeurtenissen in oktober 2019 waarbij de verbindingen tussen T-Mobile en bijvoorbeeld SURFnet een stuk slechter werden. Meer hierover: Zit je bij T-Mobile en heb je opeens last van een trage internet verbinding…? - A2B Internet en T-Mobile NL routed all internet traffic through Germany and broke the Internet for small firms. - Rudolf van den Berg. Ik heb niets aan een gigabit glasvezel als ik de kans loop de systemen op mijn werk amper te kunnen bereiken.

Dus ik wil Freedom Internet via die glasvezel. Maar op dit moment is de status "we willen het graag en het komt vast een keer" volgens Update over Delta en Open Dutch Fiber - Freedom Internet waar ook wel een beetje frustratie valt te lezen:
Anco: Met Open Dutch Fiber ligt het gecompliceerder. Hoewel we al geruime tijd onderhandelen heeft dat nog niet tot iets concreets geleid. De enige provider die nu wordt toegelaten op dit netwerk is T-Mobile. Dat vinden wij een slechte zaak. Daarom zijn we bijna geneigd ze 'Closed Dutch Fiber' te noemen. We zijn continu bezig om een opening te vinden om met ODF tot een oplossing te komen. Helaas, vooralsnog zonder resultaat. Dat er een dag komt dat we op dit netwerk actief worden is wel zeker, wanneer dat zal zijn is nog volledig onduidelijk.
Ik ben benieuwd hoe het gaat lopen. Ze mogen fiber aanleggen, we gaan er alleen geen T-Mobile abonnement over nemen.

De aankondiging van de gemeente Utrecht is vrij duidelijk: het moet een open netwerk worden met providerkeuze. Dus als ze eerst fiber aanleggen en die providerkeuze er vervolgens niet is kan dat juridisch aangepakt worden. Bron Overeenkomst glasvezelnetwerk: Utrecht in 5 jaar volledig “verglaasd” - Gemeente Utrecht met
Open Dutch Fiber legt een ‘open’ glasvezelnetwerk aan in Utrecht. Dit betekent dat alle providers die dit willen over dit netwerk diensten kunnen leveren aan hun klanten.

Update 2023-01-15:

Op de site van open dutch fiber staat ook een artikel: Nog eens 29.000 huishoudens in Utrecht worden voorzien van glasvezel - open dutch fiber Als ik in die postcodecheck mijn gegevens invul:
Gefeliciteerd! Op dit moment zijn wij bezig met de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van glasvezel in Utrecht. In het 1e kwartaal 2024 komen wij bij jou in de wijk.

Update 2023-02-06:

Laatste bericht van Freedom: Wanneer komt Freedom op het Open Dutch Fiber netwerk?. De huidige status is dus 'in theorie zou Freedom beschikbaar moeten komen een jaar na de installatie van Open Dutch Fiber glasvezel'.

Tags: ,

IPv6 check

Running test...
, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred. PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers

RSS
Meningen zijn die van mezelf, wat ik schrijf is beschermd door auteursrecht. Sommige publicaties bevatten een expliciete vermelding dat ze ongevraagd gedeeld mogen worden.
My opinions are my own, what I write is protected by copyrights. Some publications contain an explicit license statement which allows sharing without asking permission.
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites, The Virtual Bookcase, book reviews
This page generated by $Id: newsitem.cgi,v 1.58 2022/12/12 15:34:31 koos Exp $ in 0.009140 seconds.