News items for tag broadcast - Koos van den Hout

2020-12-19 Het DVB-T2 aanbod via Digitenne
DVB logo In de services scan kwamen de volgende services beschikbaar:
 • NPO 1 tv
 • NPO 2 tv
 • NPO 3 tv
 • RTV Utrecht tv
 • Omroep West tv
 • NPO 2 Extra tv
 • NPO Radio 1 radio
 • NPO Radio 2 radio
 • NPO 3FM radio
 • NPO Radio 4 radio
 • NPO Radio 5 radio
 • NPO Soul & Jazz radio
 • FunX radio
Volgens Publieke themazender NPO 2 Extra nu ook te zien via Digitenne is die pas net toegevoegd. Ik ben benieuwd naar de bitrates per dienst.

Tags: , , ,
2020-12-19 Weer TV kunnen kijken zonder Internet in het pad
DVB logo Sinds het uitschakelen van digitale televisie in de DVB-T standaard keken we de live uitzendingen van NPO 1/2/3 via de NPO app voor android en de chromecast. Meestal werkt dat, maar op de dag dat er meer storingen waren bij google wilde de chromecast ook niet werken op een onhandig moment.

Tijd om toch eens te kijken naar een manier om live NPO 1/2/3 te kijken waarbij er niet zo'n afhankelijkheid is van verschillende complexe systemen en aanbieders met verschillende belangen. Terug naar TV kijken met een antenne en eigen ontvangst dus, die ook werkt als er een hapering met Internet is. Op zoek naar een simpele DVB-T2 ontvanger die voor de FTA (free to air, gratis te ontvangen) kanalen van Digitenne werkt kwam ik terecht bij deze: Edision Picco T265 - DVB-T2 H.265 HEVC - cardwriter.nl waar heel erg duidelijk in de omschrijving staat dat deze alleen voor de FTA kanalen van digitenne is. Precies wat ik zocht.

Deze is nu binnen en doet het. De ontvangst van DVB-T2 komt wel gevoeliger over, ik moet echt een goede plek voor de binnenantenne zoeken. En de 'digitale klif' is duidelijk, of er komt HD beeld uit of het staat stil / geeft blokjes.

Tags: , , ,
2020-09-09 Romantiek, gevaar en lust: de Curry en van Inkel podcast
Ze zijn er weer! Ruim 15 jaar nadat ik met vertraging ontdekte dat Adam Curry aan podcasting was begonnen is ook Jeroen van Inkel begonnen met een podcast, en gelijk over het onderwerp waar ik graag dingen over terugluister: Curry en Van Inkel, het radioprogramma wat ik elke vrijdagavond wilde horen in 1984-1987.

Ook nu weer met vertraging, want deze podcast loopt al sinds november 2019. Maar dat maakt de lol niet minder! Het is echt weer genieten van de oude jingles, stukken 'aircheck' (opnames die gemaakt werden van de gehele uitzending zoals die er uit ging), gesprekken met mensen die er bij waren, anecdotes en stukjes van de muziek zoals die toen was (geen lange stukken, want de muziekrechten blijven een ding).

De lol die ik er toen in had om er naar te luisteren komt ook gelijk weer terug. Waarbij ik ook sommige dingen ontdek die ik in die jaren gemist heb, wat dan te maken heeft met de ondertussen iets meer gevorderde leeftijd.

Het mooie is dat het me uit de eerste aflevering duidelijk wordt dat al het archiefmateriaal wat in de podcast gebruikt wordt beschikbaar is in digitale en doorzoekbare vorm omdat een enorme fan de hele voorraad met audiocassettes heeft gekregen van Jeroen, en een jaar later was er een gedigitaliseerd archief.

Tags: , , ,
2019-07-10 Einde van (weer) een tijdperk: geen DVB-T meer in Nederland
DVB logo Op 9 Juli is de laatste omschakeling van DVB-T naar DVB-T2 geweest in Nederland, waarmee DVB-T ten einde gekomen is. In de ether is dus van 2 oktober 1951 tot 10 december 2006 analoog uitgezonden en van 10 december 2006 tot 2 oktober 2018 (eerste regio) - 9 juli 2019 (laatste regio) in DVB-T.

De Samsung televisie die we aangeschaft hebben in mei 2013 snapt er niets meer van bij een scan op het UHF spectrum. Vooraf had ik gezocht of deze televisie DVB-T2 en de gebruikte codec ondersteunde en dat was wat onduidelijk, het hing af van de taal van de handleiding. Uiteindelijk werkt het dus duidelijk niet, de scan voor digitale tv signalen levert helemaal geen resultaat op.

Dus we hebben geen NPO 1/2/3 meer free-to-air wat we gebruikten sinds de prijsverhogingen en wijzigingen van Ziggo in 2015. Bij een eerste test bleken de livestreams van de NPO applicatie met chromecast ook te werken. Alleen heeft een hapering van de internetverbinding ook gelijk het gevolg dat de televisie stopt.

Het voelt wel raar om voor 'broadcast' televisie een stream aan te zetten, maar dat zal wel liggen aan de geschiedenis die er voor mij achter zit.

Tags: , , , ,
2018-02-01 TV plannen van 50 jaar geleden
Tekst over TV uit Februari 1958 Iedere maand verschijnt er een Electron van 50 jaar geleden op Electron 50 jaar geleden en daar kijk ik graag even in, om het 'nieuws' op amateurradio gebied van 50 jaar geleden te zien. In die van Februari 1958 viel me een stukje op onder het kopje "Televisie" met:
Voor onze lezers is het wellicht interresant, te weten dat Philips op Maandag het normale TV-programma relayeert in band V: beelddraaggolf 772,25 MHz, geluidsdraaggolf 777,75 MHz. Amateurexperimenten in deze band zijn van veel belang, want ondanks de ontvangstmoeilijkheden, die er nog zijn, kon het toch wel eens dé TV-band van de toekomst blijken te zijn. Een voordeel van deze band is natuurlijk in de eerste plaats het grote aantal beschikbare kanalen - de band loopt van 610-960 MHz! -. De commerciële televisie, die in ons land ook nog eens op gang hoopt te komen, vlast natuurlijk op een aantal kanalen in die band. Een ander voordeel is, dat de antennes zo klein kunnen zijn, hetgeen het stedenschoon ten goede zal komen.
Ondertussen is analoge TV opgekomen in de UHF band en weer gestaakt. Opvallend is voor mij ook dat de genoemde draaggolf frequenties niet uitgekomen zijn op latere UHF kanalen. De afstand van 5 MHz tussen de audio en video draaggolf klopt wel met de analoge TV op UHF standaarden van later.

Commerciële TV via de analoge etherkanalen is er nooit gekomen, dat is heel lang tegen gehouden en later via kabel/satelliet opgekomen en pas bij de digitalisering kwam er ruimte voor digitale TV via de ether. Het deel van de UHF band gereserveerd voor TV-kanalen is ook gekrompen, ondertussen zijn we aan het werken naar een einde bij 700 MHz.

Mooi om zo'n voorspelling te zien en te vergelijken met de huidige realiteit.

Tags: , , , ,
2017-06-02 Radio Caroline back on AM
Radio Caroline will be awarded a license to transmit on 648 kHz AM. From the Radio Caroline website where I can't deeplink to the right article (Home - Am Licence):
AM LICENCE ‐ A KILOWATT ON 648

We are pleased to announce that Ofcom have informed us that our application for an AM licence has been approved and that a licence will be awarded.

The basis of our application was that our traditional heartland was Essex and Suffolk, where the signal from our ships made first landfall and that we wished to entertain on AM, an audience that we have not been able to serve in this way since 1990.

We said that this audience may hear music radio of a style they remember and in some cases presented by the same people they remember.

That in essence is what we intend to do.

We can now announce that our AM frequency will be 648 kHz with a power of 1000 watts. This is ERP or simply the power radiated by the aerial.

A transmitter was imported from the Continent a few days ago and is now being modified to suit the frequency. There are further hurdles, but as you can see progress is being made.
The frequency (648 kHz, once BBC 648 / BBC Europe / BBC world service) isn't very good for local community radio (needs big antennas) so one 'big' station is a better idea. I think reception in the Netherlands will be possible when local interference is minimal.

Tags: , ,
2015-04-30 DAB services scan 30 April 2015
Volgens Radio en TV zenders Nederland zijn de regionale DAB+ multiplexen gestart op 6B Oost/Noord Nederland, 7A Zuid Nederland, 9D Noordwest Nederland en 9D Zuidwest Nederland. De multiplex op 8A Zuid-Holland, westelijk deel Utrecht en zuidelijk deel Noord-Holland zal starten per 1 september.

Ik was natuurlijk benieuwd of Oost/Noord Nederland het tot bij mij in Utrecht zou halen dus ik heb een volle scan gedaan met de Pure One Mini radio. Die kreeg ik niet, maar wel 7A Zuid Nederland met een zwak maar werkend signaal, met als eerste service die ik zag L1 Radio, de regionale omroep voor Limburg. Daarnaast ook Omroep Brabant, Omroep Gelderland en Puur NL die nog stilte geeft. Maar dus nog geen Radio M Utrecht via DAB+ hier.

De Noxon DAB USB stick had weer wat meer moeite met ontvangen en kreeg deze multiplex niet mee. Dus in de verwerkte scanlijst nog niet zichtbaar.
Read the rest of DAB services scan 30 April 2015

Tags: , ,
2015-03-02 Nieuwe DAB zenders en diensten in aantocht
Nieuws over de aanbestedingen voor de regionale DAB+ netten in Nederland: gunning regionaal netwerk Kop van Noord-Holland en Friesland aan Broadcast Partners, gunning regionaal netwerk Noord en Oost Nederland aan Broadcast Partners, gunning regionaal netwerk Randstad aan Broadcast Partners.

Minstens 2 van deze 3 moeten hier straks prima te ontvangen zijn. Opvallend is dat in zowel Noord en Oost Nederland (straks op VHF III kanaal 6B) als in Randstad (straks op VHF III kanaal 8A) Radio M Utrecht komt. Ik neem aan dat mijn radio de duplicaat zal herkennen en maar een keer Radio M Utrecht in de lijst services zal opnemen.

Gevonden via radio/tv Nederland

Tags: ,
2015-02-16 Bits from the radio, receiving Radio Data System
I had to have a look at Receiving RDS with the RTL-SDR - Absorptions and indeed it works. Tuning to NPO 3FM:
8203 0A TP:0 PTY:10 TA:1 MS:M AF:89.9MHz AF:90.9MHz PS:'NPO 3FM '
8203 0A TP:0 PTY:10 TA:1 MS:M AF:96.2MHz AF:96.5MHz PS:'NPO 3FM '
8203 2A TP:0 PTY:10 RT:'BNN: Dit is Domien↵                       ' RT_OK
8203 14A TP:0 PTY:10 ON:8204[TP:0 PS:'NPO   ']
8203 14A TP:0 PTY:10 ON:8204[TP:0 PS:'NPO   ']
Found via Receiving RDS with RTL-SDR - Software radio on Google+

Tags: , , ,
2015-02-11 Exit Ziggo, of beter: exit overbodige televisiekanalen
We realiseerden ons al een tijdje dat we tegenwoordig op de TV voornamenlijk uitzending gemist, Netflix, mediaspeler en NPO 1/2/3 kijken. Toen Ziggo dan ook recent kwam met een kleine prijsverhoging met de mogelijkheid om direct op te zeggen was de keuze wel duidelijk. Deze week moest ook nog eens het hele aanbod op de DVB-C ontvanger opnieuw ingeladen worden vanwege de veranderingen in het Ziggo netwerk dus we hebben dat moment gepakt om een simpel UHF sprietje in de TV te steken en die een DVB-T service scan te laten doen. Prima ontvangst van NPO 1/2/3. Dat is een voordeel van zo dicht bij diverse DVB-T zenders wonen.

Opzeggen bij Ziggo kan alleen telefonisch maar de wachttijd viel enorm mee en de prijsverhoging noemen gaf vlotte afhandeling van de opzegging.

Tags: , ,

IPv6 check

Running test...
, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred. PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers

RSS
Meningen zijn die van mezelf, wat ik schrijf is beschermd door auteursrecht. Sommige publicaties bevatten een expliciete vermelding dat ze ongevraagd gedeeld mogen worden.
My opinions are my own, what I write is protected by copyrights. Some publications contain an explicit license statement which allows sharing without asking permission.
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites
This page generated by $Id: newstag.cgi,v 1.43 2023/06/14 14:07:16 koos Exp $ in 0.043487 seconds.