News items for tag broadcast - Koos van den Hout

2020-09-09 Romantiek, gevaar en lust: de Curry en van Inkel podcast 1 month ago
Ze zijn er weer! Ruim 15 jaar nadat ik met vertraging ontdekte dat Adam Curry aan podcasting was begonnen is ook Jeroen van Inkel begonnen met een podcast, en gelijk over het onderwerp waar ik graag dingen over terugluister: Curry en Van Inkel, het radioprogramma wat ik elke vrijdagavond wilde horen in 1984-1987.

Ook nu weer met vertraging, want deze podcast loopt al sinds november 2019. Maar dat maakt de lol niet minder! Het is echt weer genieten van de oude jingles, stukken 'aircheck' (opnames die gemaakt werden van de gehele uitzending zoals die er uit ging), gesprekken met mensen die er bij waren, anecdotes en stukjes van de muziek zoals die toen was (geen lange stukken, want de muziekrechten blijven een ding).

De lol die ik er toen in had om er naar te luisteren komt ook gelijk weer terug. Waarbij ik ook sommige dingen ontdek die ik in die jaren gemist heb, wat dan te maken heeft met de ondertussen iets meer gevorderde leeftijd.

Het mooie is dat het me uit de eerste aflevering duidelijk wordt dat al het archiefmateriaal wat in de podcast gebruikt wordt beschikbaar is in digitale en doorzoekbare vorm omdat een enorme fan de hele voorraad met audiocassettes heeft gekregen van Jeroen, en een jaar later was er een gedigitaliseerd archief.

Tags: , , ,
2019-07-10 Einde van (weer) een tijdperk: geen DVB-T meer in Nederland 1 year ago
DVB logo Op 9 Juli is de laatste omschakeling van DVB-T naar DVB-T2 geweest in Nederland, waarmee DVB-T ten einde gekomen is. In de ether is dus van 2 oktober 1951 tot 10 december 2006 analoog uitgezonden en van 10 december 2006 tot 2 oktober 2018 (eerste regio) - 9 juli 2019 (laatste regio) in DVB-T.

De Samsung televisie die we aangeschaft hebben in mei 2013 snapt er niets meer van bij een scan op het UHF spectrum. Vooraf had ik gezocht of deze televisie DVB-T2 en de gebruikte codec ondersteunde en dat was wat onduidelijk, het hing af van de taal van de handleiding. Uiteindelijk werkt het dus duidelijk niet, de scan voor digitale tv signalen levert helemaal geen resultaat op.

Dus we hebben geen NPO 1/2/3 meer free-to-air wat we gebruikten sinds de prijsverhogingen en wijzigingen van Ziggo in 2015. Bij een eerste test bleken de livestreams van de NPO applicatie met chromecast ook te werken. Alleen heeft een hapering van de internetverbinding ook gelijk het gevolg dat de televisie stopt.

Het voelt wel raar om voor 'broadcast' televisie een stream aan te zetten, maar dat zal wel liggen aan de geschiedenis die er voor mij achter zit.

Tags: , , , ,
2018-02-01 TV plannen van 50 jaar geleden 2 years ago
Tekst over TV uit Februari 1958 Iedere maand verschijnt er een Electron van 50 jaar geleden op Electron 50 jaar geleden en daar kijk ik graag even in, om het 'nieuws' op amateurradio gebied van 50 jaar geleden te zien. In die van Februari 1958 viel me een stukje op onder het kopje "Televisie" met:
Voor onze lezers is het wellicht interresant, te weten dat Philips op Maandag het normale TV-programma relayeert in band V: beelddraaggolf 772,25 MHz, geluidsdraaggolf 777,75 MHz. Amateurexperimenten in deze band zijn van veel belang, want ondanks de ontvangstmoeilijkheden, die er nog zijn, kon het toch wel eens dé TV-band van de toekomst blijken te zijn. Een voordeel van deze band is natuurlijk in de eerste plaats het grote aantal beschikbare kanalen - de band loopt van 610-960 MHz! -. De commerciële televisie, die in ons land ook nog eens op gang hoopt te komen, vlast natuurlijk op een aantal kanalen in die band. Een ander voordeel is, dat de antennes zo klein kunnen zijn, hetgeen het stedenschoon ten goede zal komen.
Ondertussen is analoge TV opgekomen in de UHF band en weer gestaakt. Opvallend is voor mij ook dat de genoemde draaggolf frequenties niet uitgekomen zijn op latere UHF kanalen. De afstand van 5 MHz tussen de audio en video draaggolf klopt wel met de analoge TV op UHF standaarden van later.

Commerciële TV via de analoge etherkanalen is er nooit gekomen, dat is heel lang tegen gehouden en later via kabel/satelliet opgekomen en pas bij de digitalisering kwam er ruimte voor digitale TV via de ether. Het deel van de UHF band gereserveerd voor TV-kanalen is ook gekrompen, ondertussen zijn we aan het werken naar een einde bij 700 MHz.

Mooi om zo'n voorspelling te zien en te vergelijken met de huidige realiteit.

Tags: , , , ,
2017-06-02 Radio Caroline back on AM 3 years ago
Radio Caroline will be awarded a license to transmit on 648 kHz AM. From the Radio Caroline website where I can't deeplink to the right article (Home - Am Licence):
AM LICENCE ‐ A KILOWATT ON 648

We are pleased to announce that Ofcom have informed us that our application for an AM licence has been approved and that a licence will be awarded.

The basis of our application was that our traditional heartland was Essex and Suffolk, where the signal from our ships made first landfall and that we wished to entertain on AM, an audience that we have not been able to serve in this way since 1990.

We said that this audience may hear music radio of a style they remember and in some cases presented by the same people they remember.

That in essence is what we intend to do.

We can now announce that our AM frequency will be 648 kHz with a power of 1000 watts. This is ERP or simply the power radiated by the aerial.

A transmitter was imported from the Continent a few days ago and is now being modified to suit the frequency. There are further hurdles, but as you can see progress is being made.
The frequency (648 kHz, once BBC 648 / BBC Europe / BBC world service) isn't very good for local community radio (needs big antennas) so one 'big' station is a better idea. I think reception in the Netherlands will be possible when local interference is minimal.

Tags: , ,
2015-04-30 DAB services scan 30 April 2015 5 years ago
Volgens Radio en TV zenders Nederland zijn de regionale DAB+ multiplexen gestart op 6B Oost/Noord Nederland, 7A Zuid Nederland, 9D Noordwest Nederland en 9D Zuidwest Nederland. De multiplex op 8A Zuid-Holland, westelijk deel Utrecht en zuidelijk deel Noord-Holland zal starten per 1 september.

Ik was natuurlijk benieuwd of Oost/Noord Nederland het tot bij mij in Utrecht zou halen dus ik heb een volle scan gedaan met de Pure One Mini radio. Die kreeg ik niet, maar wel 7A Zuid Nederland met een zwak maar werkend signaal, met als eerste service die ik zag L1 Radio, de regionale omroep voor Limburg. Daarnaast ook Omroep Brabant, Omroep Gelderland en Puur NL die nog stilte geeft. Maar dus nog geen Radio M Utrecht via DAB+ hier.

De Noxon DAB USB stick had weer wat meer moeite met ontvangen en kreeg deze multiplex niet mee. Dus in de verwerkte scanlijst nog niet zichtbaar.
Read the rest of DAB services scan 30 April 2015

Tags: , ,
2015-03-02 Nieuwe DAB zenders en diensten in aantocht 5 years ago
Nieuws over de aanbestedingen voor de regionale DAB+ netten in Nederland: gunning regionaal netwerk Kop van Noord-Holland en Friesland aan Broadcast Partners, gunning regionaal netwerk Noord en Oost Nederland aan Broadcast Partners, gunning regionaal netwerk Randstad aan Broadcast Partners.

Minstens 2 van deze 3 moeten hier straks prima te ontvangen zijn. Opvallend is dat in zowel Noord en Oost Nederland (straks op VHF III kanaal 6B) als in Randstad (straks op VHF III kanaal 8A) Radio M Utrecht komt. Ik neem aan dat mijn radio de duplicaat zal herkennen en maar een keer Radio M Utrecht in de lijst services zal opnemen.

Gevonden via radio/tv Nederland

Tags: ,
2015-02-16 Bits from the radio, receiving Radio Data System 5 years ago
I had to have a look at Receiving RDS with the RTL-SDR - Absorptions and indeed it works. Tuning to NPO 3FM:
8203 0A TP:0 PTY:10 TA:1 MS:M AF:89.9MHz AF:90.9MHz PS:'NPO 3FM '
8203 0A TP:0 PTY:10 TA:1 MS:M AF:96.2MHz AF:96.5MHz PS:'NPO 3FM '
8203 2A TP:0 PTY:10 RT:'BNN: Dit is Domien↵                       ' RT_OK
8203 14A TP:0 PTY:10 ON:8204[TP:0 PS:'NPO   ']
8203 14A TP:0 PTY:10 ON:8204[TP:0 PS:'NPO   ']
Found via Receiving RDS with RTL-SDR - Software radio on Google+

Tags: , , ,
2015-02-11 Exit Ziggo, of beter: exit overbodige televisiekanalen 5 years ago
We realiseerden ons al een tijdje dat we tegenwoordig op de TV voornamenlijk uitzending gemist, Netflix, mediaspeler en NPO 1/2/3 kijken. Toen Ziggo dan ook recent kwam met een kleine prijsverhoging met de mogelijkheid om direct op te zeggen was de keuze wel duidelijk. Deze week moest ook nog eens het hele aanbod op de DVB-C ontvanger opnieuw ingeladen worden vanwege de veranderingen in het Ziggo netwerk dus we hebben dat moment gepakt om een simpel UHF sprietje in de TV te steken en die een DVB-T service scan te laten doen. Prima ontvangst van NPO 1/2/3. Dat is een voordeel van zo dicht bij diverse DVB-T zenders wonen.

Opzeggen bij Ziggo kan alleen telefonisch maar de wachttijd viel enorm mee en de prijsverhoging noemen gaf vlotte afhandeling van de opzegging.

Tags: , ,
2014-10-08 (#) 6 years ago
Ik kijk even rond in het centrum van Uithuizermeeden op google streetview en ineens valt me een antenne op die wel erg lijkt op een antenne voor VHF II (FM omroepband) gebruik op een tijdelijke mast. Alleen staat er volgens het antenneregister helemaal niets op die plek, alleen een zendamateur aan de overkant van de straat. Het was vast een tijdelijke opstelling die ondertussen weg is.

Tags: ,
2014-06-15 (#) 6 years ago
Mooi stukje op radio.nl: 60 Jaar radio via FM in Nederland. Waarbij 'FM radio' natuurlijk voluit betekent: radio uitzendingen in de FM standaard in VHF band II, van 87.5 MHz tot 108 MHz. Opmerkelijke zaken: FM radio is in Nederland begonnen als 'steunzender' voor een gebied met slechte dekking van de AM zenders: de eerste FM zender was voor Hilversum 1 vanuit Hulsberg.

En ook opmerkelijk is dat er jarenlang een tekort aan FM frequenties in Nederland zou zijn totdat met operatie Zerobase de frequenties opnieuw ingedeeld en toebedeeld werden. Toen was er ineens genoeg ruimte voor commerciële radio. Waarbij sommige radiostations nu steunzenders gebruiken die maar een heel klein gebied bestrijken. Zonder de toegenomen kwaliteit van FM radio ontvangers en RDS zou dit niet mogelijk zijn geweest volgens mij. Mijn wekkerradio is al 15 jaar oud en heeft moeite met het feit dat de zenders hier in Utrecht dicht op elkaar zitten. Maar die stemt volgens mij ook nog af met een afstemcondensator.

Tags: ,
2014-06-13 (#) 6 years ago
The smarthub on the Samsung TV is reporting that there is no Internet connection, but everything else works. The problem:
22:05:56.403803 IP (tos 0x0, ttl 64, id 10597, offset 0, flags [DF], proto UDP (17), length 62) dhcp-21.koos.koffie.dot.39319 > greenblatt.koos.koffie.dot.domain: [udp sum ok] 17215+ A? ns11.whois.co.kr. (34)
22:05:56.902244 IP (tos 0x0, ttl 64, id 0, offset 0, flags [DF], proto UDP (17), length 62) greenblatt.koos.koffie.dot.domain > dhcp-21.koos.koffie.dot.44212: [udp sum ok] 41765 ServFail q: A? ns11.whois.co.kr. 0/0/0 (34)
It needs ns11.whois.co.kr, which fails at the moment. So every application I try on the TV fails...

Tags: , ,
2013-11-20 (#) 6 years ago
Trying the mini-whip antenna in a different corner of the house on the AM MW broadcast band. Some interesting new stations:
621 kHz RTBF International 154km
693 kHz BBC Radio 5 Live 494km
711 kHz France Info 667km
738 kHz RNE Radio Nacional 1191km
810 kHz BBC Radio Scotland 726km
855 kHz RNE Radio Nacional 1147km
864 kHz France Blue 430km
918 kHz Radio Slovenija 1 954km
945 kHz France Info 1001km
954 kHz ČRo Plus 574-894km
1107 kHz TalkSport 381km
1134 kHz HRT-HR 1 1149km
1215 kHz Absolute radio 494km / Voice of Russia 1137km
1269 kHz Deutschlandfunk 383km
1341 kHz BBC Radio Ulster 790km
This time Radio Vahon clearly on 1557 kHz. 1215 kHz was harder to determine but I clearly heard both stations!

Tags: , , ,
2013-11-13 (#) 6 years ago
Trying the AM broadcast band with the mini-whip antenna, HF upconvertor and the rtl-sdr stick with gqrx software. Reasonable reception of:
675 kHz Radio Maria 11km
747 kHz NPO Radio 5 38km
792 kHz France Info 742km
837 kHz France Info 364km
882 kHz BBC Radio Wales 594km
909 kHz BBC Radio 5 live 366km
1008 kHz Groot Nieuws Radio 38km
1053 kHz Talksport 494km
1089 kHz Talksport 366km
1377 kHz France Info 229km
1422 kHz Deutschlandfunk 329km
1440 kHz China radio international 236km
1458 kHz BBC Asian network 472km
1584 kHz Radio Paradijs 1km
Stations were fading and I 'cheated' by looking at the AM reception prediction at fmscan.org to confirm languages and service names where I also got the distances from.

I am trying to find out what I hear on 1557 kHz which can be either Vahon Hindustani Radio from 49km away or France Info from 937km away. There was a very interesting article about the transmitter setup for Vahon in the Electron magazine of the Veron radio amateur club. Constant fading makes it hard to understand but at one moment I heard music which I also heard on the livestream from Vahon and at another moment I heard speech in French.

Tags: , , ,
2013-11-08 (#) 6 years ago
An interesting bit of cold war history: when the British army had a large number of people stationed in Germany a TV station was set up, BFBS Television which still runs in areas where the British army is active. Back in the 1980s satellite home distribution wasn't an option so first videotapes where sent from the London studios to the German transmission center(s) where they were transmitted to the families using low-power local UHF tv transmitters. 'Current affairs' programs such as the news were only delayed by about a week, less urgent programming could be delayed by up to 6 weeks.

In 1983 a microwave link England - France - Belgium - The Netherlands - Germany made live transmissions possible from London, a major and costly upgrade.

The first live transmissions were the ITN and BBC evening news programs both of which mentioned their new audience.

Tags: , , ,
2013-11-04 (#) 6 years ago
De overgang naar een ander foutcorrectie niveau bij de omschakeling van DAB naar DAB+ bij de NPO levert diverse reacties/vragen op. Ik heb het dus maar eens uitgezocht, want ik raakte zelf ook meer benieuwd.

EEP staat voor 'Equal Error Protection', waarbij alle onderdelen (metadata, audio, additional data) van het programma evenveel foutcorrectie krijgen. De genoemde code rates zijn de verhoudingen tussen de hoeveelheid data die netto overgebracht wordt tussen de eindpunten versus de hoeveelheid data die daarvoor verzonden worden over de drager.

De mogelijke levels zijn:
Protection level        1-A 2-A 3-A 4-A
Convolutional coding rate   1/4 3/8 1/2 3/4
Protection level        1-B 2-B 3-B 4-B
Convolutional coding rate   4/9 4/7 4/6 4/5
Bij 3-A, code rate 1/2 betekent het dus dat er voor een byte nuttige informatie er 2 bytes door de lucht gaan, waardoor dus maximaal 50% fouten gecorrigeerd kunnen worden. Bij 3-B, code rate 4/6 betekent het dat er voor 4 bytes nuttige informatie er 6 bytes door de lucht gaan, waardoor er dus maximaal 33% fouten gecorrigeerd kunnen worden.

Tags: , ,
2013-10-14 Publieke omroepen naar DAB+ met minder foutcorrectie 7 years ago
Na de aangekondigde omschakeling van DAB naar DAB+ bij de publieke omroepen is het natuurlijk leuk om de service scan over te doen.

De huidige indeling van de multiplex NPO ID 8001 (volgens DAB Ensembles Worldwide wohnort.org is het een terugkeer naar het originele EId).
NameShort labelIDPTY (program type)LanguageECC (error correction)CountryComponents
NPO Radio 1Radio 18201Current AffairsDutchE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps 36 CUs, protection level EEP 3-B
NPO Radio 2Radio 28202Easy Listening MusicDutchE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps 36 CUs, protection level EEP 3-B
NPO 3FM3FM8203Pop MusicDutchE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps 36 CUs, protection level EEP 3-B
NPO Radio 4Radio 48204Serious ClassicalDutchE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps 36 CUs, protection level EEP 3-B
NPO Radio 5Radio 58205Oldies MusicDutchE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps 36 CUs, protection level EEP 3-B
NPO Radio 6Radio 68206Jazz MusicDutchE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps 36 CUs, protection level EEP 3-B
NPO Top 2000Top 20008207Oldies MusicDutchE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps 36 CUs, protection level EEP 3-B
NPO Nieuws 24Nieuws248208NewsDutchE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps 36 CUs, protection level EEP 3-B
NPO FunXFunX8209Pop MusicDutchE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps 36 CUs, protection level EEP 3-B
Geen nieuwe services, en alle services naar 64 kilobit AAC+. Het resultaat is dat er momenteel 324 CUs in gebruik zijn en 540 CUs vrij zijn.

De Noxon mediaplayer 'zag' de wijzigingen direct, de Pure One Mini ontvanger had een rescan nodig.

De publieke omroep heeft er gelijk voor gekozen de geplande 'rebranding' van de radiozenders door te voeren op digitale radio. Deze naamswijziging is in maart 2013 aangekondigd: Publieke zenders krijgen nieuwe namen: Nederland 1 wordt NPO 1 - volkskrant.nl maar toen is er geen termijn bijgenoemd.

Update: Opmerkelijk is dat protection level EEP 3-B gekozen is door de NPO bij overgang naar DAB+. Hiermee is de foutcorrectie minder goed dan voor de overgang, terwijl er genoeg capaciteit is om de foutcorrectie te verbeteren. Ook is de foutcorrectie nu minder goed dan die bij de 11C multiplex.

Tags: , ,
2013-10-12 DAB scan vlak voor overgang NPO op DAB+ 7 years ago
De NPO heeft aangekondigd om van 13 op 14 oktober 2014 over te schakelen van DAB naar DAB+ voor de digitale etherradio. Daarom vandaag nog even een service scan gedaan voor de 'oude' situatie. Uit de berichtgeving over de testen die NPO deed met DAB+ vanaf Hilversum (met een signaal wat ik helaas niet kon ontvangen) begrijp ik dat de NPO experimenten heeft gedaan met aanvullende diensten.
Read the rest of DAB scan vlak voor overgang NPO op DAB+

Tags: , ,
2013-09-23 (#) 7 years ago
De frequentie-upconverter die ik als kit had aangeschaft en in elkaar gezet is af genoeg voor de eerste testen. Dus de metalen behuizing dichtgemaakt met een elastiekje en eens testen.

Radio 10 am 828 kHz in SDRsharp Om het wat makkelijker te maken heb ik eens windows geboot en de rtl-sdr quick start guide gevolgd om snel signalen te kunnen decoderen en te zoeken naar de juiste frequenties. SDRsharp heeft een nette user-interface en je bent erg snel aan de gang. Er is vergelijkbare software voor Linux waar ik zeker naar wil kijken: Gqrx sdr.

De tip van van Dijken voor het testen van de HF upconvertor was om sterke AM omroepzenders te proberen. Een uitgebogen paperclip was niet zo'n goede AM antenne, maar ongeveer een meter draad uit de junkbox werkte beter. De eerste zender die lukte was Radio Maria op 675 kHz. De offset bleek ongeveer 5 kHz te zijn, wat niet slecht is voor een rtl-sdr en/of een HF converter.

Dus: beide kits werken! Even een goed moment voor mijn zelfvertrouwen in electronica in elkaar zetten: ik kan het nog en het werkt.

Daarna wat andere frequenties gezocht, onder andere kwam ik de audioloop tegen op 828 kHz AM dat Radio 10 (Gold) er mee stopt op AM en overgaat op alleen FM frequenties en DAB+.

Het mooiste is als straks de actieve HF antenne (mini-whip) ergens buiten gemonteerd is zodat deze beter ontvangt en de converter en rtl-sdr dan binnen (in de schuur) hangen. Als ik de beschrijvingen van rtl_tcp goed lees kan met een recente versie van deze software de hele aansturing (frequentiekeuze) ook remote over het netwerk.
Listen to audio attachment:
MP3 media: 2013-09-23 aankondiging radio10 op 828 kHz AM (rightclick, select save-as to download)

Tags: , , ,
2013-09-02 (#) 7 years ago
Op 1 september was de officiële lancering van de DAB+ multiplex van de commerciële omroepen. De uiteindelijke indeling is op het laatste moment rondgekomen, zo zijn er vrijdagmiddag 31 augustus nog services toegevoegd.

Het overzicht momenteel:
NameShort labelIDPTY (program type)LanguageECC (error correction)CountryComponents
VCRVCRE3811223nonenoneE38Netherlands0-Packet Data: 8 kbps, 6 CUs, protection level EEP 3-A
5 3 85 3 88801Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kpbs, 48 CUs, protection level EEP 3-A
Efteling RadioEfteling8802Children's programmesnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 48 kbps, 36 CUs, protection level EEP 3-A
Q-musicQ-music8803Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 80 kpbs, 60 CUs, protection level EEP 3-A
Q-music non-stopQnonstop8804Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 48 kbps, 36 CUs, protection level EEP 3-A
Sky RadioSky8805Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps, 48 CUs, protection level EEP 3-A
Classic FMClassic8806Serious ClassicalnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps, 48 CUs, protection level EEP 3-A
Radio VeronicaVeronica8807Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kpbs, 48 CUs, protection level EEP 3-A
Sky LovesongsSky Love8808Easy Listening MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kpbs, 48 CUs, protection level EEP 3-A
BNR NieuwsradioBNR8809NewsnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps, 48 CUs, protection level EEP 3-A
Arrow C RArrow CR8810Rock MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 48 kpbs, 36 CUs, protection level EEP 3-A
SLAM!FMSLAM!FM8811Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps, 48 CUs, protection level EEP 3-A
JUIZE!JUIZE!8812Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps, 48 CUs, protection level EEP 3-A
SublimeSublime8813Jazz MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps, 48 CUs, protection level EEP 3-A
Sublime YouSublYou8814Current AffairsnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 48 kpbs, 36 CUs, protection level EEP 3-A
100% NL100% NL8815Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 80 kbps, 60 CUs, protection level EEP 3-A
Radio MariaR Maria8816CulturenoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 56 kbps, 42 CUs, protection level EEP 3-A
Radio 10Radio 108817Oldies MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 80 kbps, 60 CUs, protection level EEP 3-A
BG RadioBG Radio8818Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 40 kbps, 30 CUs, protection level EEP 3-A
Used CUs: 858, unused CUs: 6.

Wat me opviel is dat een paar services van ID veranderd zijn. Het lijkt er nu op dat alle oneven nummers de hoofdgebruikers en het even nummer erboven de bijbehorende nevengebruikers zijn. En er is duidelijk meer diversiteit in commerciële radio met een kinderzender en een 'current affairs' programma.

Nu nog de grote introductiecampagne! In ieder geval is er Digital Radio +.

Tags: , ,
2013-08-24 (#) 7 years ago
De nieuwste aanwinst in de VCR DAB+ multiplex is BG Radio die momenteel het geluid van een Bulgaarse zender met diezelfde naam uitzend. Of dit is een geintje van de toekomstige nederlandse bgradio waar 100% NL achter lijkt te zitten of dit is een manier van een commerciële zender die perse een extra service moet toelaten om vooral geen concurrentie te krijgen. De toekomst zal het leren.

Het overzicht:
NameShort labelIDPTY (program type)LanguageECC (error correction)CountryComponents
VCRVCRE3811223nonenoneE38Netherlands0-Packet Data: 8 kbps, 6 CUs, protection level EEP 3-A
5 3 85 3 88801Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kpbs, 48 CUs, protection level EEP 3-A
Radio 10 Gold10 Gold8802Rock MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps, 48 CUs, protection level EEP 3-A
Q-musicQ-music8803Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 80 kpbs, 60 CUs, protection level EEP 3-A
Sky RadioSky8805Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps, 48 CUs, protection level EEP 3-A
Classic FMClassic8806Serious ClassicalnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps, 48 CUs, protection level EEP 3-A
Radio VeronicaVeronica8807Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 80 kpbs, 60 CUs, protection level EEP 3-A
BG RadioBG Radio8808Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 40 kbps, 30 CUs, protection level EEP 3-A
BNR NieuwsradioBNR8809NewsnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps, 48 CUs, protection level EEP 3-A
SLAM!FMSLAM!FM8811Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps, 48 CUs, protection level EEP 3-A
SublimeSublime8813Jazz MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps, 48 CUs, protection level EEP 3-A
Radio 10Radio 108814Oldies MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 80 kbps, 60 CUs, protection level EEP 3-A
100% NL100% NL8815Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 80 kbps, 60 CUs, protection level EEP 3-A
Radio MariaR Maria8816CulturenoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 56 kbps, 42 CUs, protection level EEP 3-A
Used CUs: 648, unused CUs: 216. Nu Radio 10 weer naar protection level EEP 3-A is komt er een stuk capaciteit vrij.

In ander DAB nieuws: MTVNL, Mobiele TV Nederland is weer actief vanaf Utrecht en Hilversum en heeft momenteel geen audio services, alleen NED1, NED3 en SBS6 met DMB video.

Tags: , ,
  Older news items for tag broadcast ⇒
, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred.

PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers pgp key statistics for 0x5BA9368BE6F334E4 Koos van den Hout
RSS
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites, The Virtual Bookcase, book reviews