News items for tag dab - Koos van den Hout

2017-12-30 Laatste DAB scan van 2017: nog geen lokale multiplexen
DAB+ logo Ik wilde voor het einde van 2017 nog een keer een DAB scan doen, omdat alle lokale DAB multiplexen tijdelijke proeven zijn die per 31-12-2017 aflopen.

Maar weer geen lokale multiplexen in de scan.
Read the rest of Laatste DAB scan van 2017: nog geen lokale multiplexen

Tags: ,
2017-11-01 DAB services scan 1 November 2017
DAB+ logo Tijd om weer eens een DAB services scan te doen. Een extra reden was omdat bij de scan op de Pure DAB+ radio zelfs de Vlaamse multiplex binnenkwam.

Bij de scan met de Noxon USB stick kwamen die niet meer binnen (en waren tegelijkertijd aan het wegvallen op de Pure radio), maar die heeft weer even de Duitse landelijke multiplex gezien. Maar de regio's Noord/Oost en Zuid kwamen dit keer niet in de scan. De typische volgorde van kanalen komt trouwens omdat de Noxon software de scanvolgorde nog altijd geoptimaliseerd heeft voor de Duitse situatie en dus de scan begint bij 5C.

Met alle testen met lokale radio via DAB+ is dat nog steeds niet in de buurt actief geworden.

Opvallend is dat MTVNL op 5B opduikt. Op 12B had ik wel MTVNL maar volgens Muxxi zonder services (0 CU in gebruik).
Read the rest of DAB services scan 1 November 2017

Tags: , ,
2017-01-01 DAB services scan 1 Januari 2017
DAB+ logo Ter ere van het aanzetten van de zender Lopik te IJsselstein voor de regionale multiplex Randstad een nieuwe scan. Van de regionale multiplexen komen 6B Oost-Noord NL en 7A Zuid NL ook goed genoeg binnen bij een scan met een antennelocatie zo hoog mogelijk aan huis.

Condities zijn duidelijk anders dan bij de DAB services scan 11 November 2016: dit keer zijn de regionale multiplexen 6B Noord-Oost Nederland en 7A Zuid NL goed genoeg om te kunnen luisteren, en zijn de andere MTVNL multiplexen niet eens gezien.
Read the rest of DAB services scan 1 Januari 2017

Tags: ,
2016-11-11 DAB services scan 11 November 2016
DAB+ logo En dit keer wel DAB multiplexen ontvangen die eigenlijk te ver weg zijn, zoals MTVNL Noord-Limburg/Noord-Brabant op 9C. Die is zelfs bijna storingsvrij, multiplexen op 6B en 7A worden wel gezien in de scan maar geven geen geluid wegens teveel fouten.

NPO is voor de hoofddiensten (Radio 1 en andere diensten die ook via de FM beschikbaar zijn) overgegaan op betere foutcorrectie (EEP 3-A in plaats van eerder EEP 3-B). Dit was een enorme klacht bij de overgang van de NPO multiplex van DAB op DAB+ in 2013, de foutcorrectie bij de NPO werd minder wat ontvangst aan de rand van de dekkingsgebieden moeilijker maakte.
Read the rest of DAB services scan 11 November 2016

Tags: , ,
2016-04-24 DAB services scan 24 april 2016
DAB+ logo Geen DX deze keer maar gewoon nieuwe services bij MTVNL en wat verschuivingen.

Volgens Efteling Kids Radio terug via DAB+ in Amsterdam - radio.nl zal MTVNL op den duur de optie om aparte versies per regio meer gaan inzetten. Volgens radio-tv-nederland.nl is het al zo dat de versie in Eindhoven alleen Radio JND als DAB+ service heeft (terwijl die er hier in Utrecht dus ook bij zit).
Read the rest of DAB services scan 24 april 2016

Tags: ,
2016-01-16 DAB services scan 16 januari 2016
DAB+ logo Tijd voor een nieuwe scan! Deze keer kwam ook de 'Regio Oost-Noord' multiplex goed voorbij op kanaal 6B. Ik zie de andere regio multiplexen wel eens vaker op mijn Pure radio, maar die worden meestal net niet gezien door de Noxon ontvanger. Deze keer wel, altijd leuk.

Meer DAB+ diensten via MTVNL, het is duidelijk dat MTVNL ontdekt heeft dat er meer zit in DAB+ dan mobiele TV via hun multiplex.

Read the rest of DAB services scan 16 januari 2016

Tags: ,
2015-09-03 DAB services scan 3 September 2015
Na alle recente wijzigingen tijd voor een nieuwe scan. Geen van de regionale multiplexen is sterk genoeg om op deze setup met laptop en Noxon DAB+ stick door te komen.

Opmerkelijk: MTVNL heeft een DAB+ audio service toegevoegd, GrootNieuwsRadio. En de MTVNL op 12B wordt wel gezien als DAB dienst van MTVNL maar zonder geldige diensten.
Read the rest of DAB services scan 3 September 2015

Tags: ,
2015-09-02 In Utrecht wel L1 radio, maar geen RTV Utrecht via DAB+
Net een scan gedaan met de Pure DAB+ radio op zolder. Opmerkelijk is dat wel de regionale multiplex Zuid op 7A goed doorkomt, waardoor ik nu L1 radio (Limburg) en Omroep Brabant kan ontvangen, maar niet de regionale multiplex West op 8A krijg waar 'onze' regionale zender RTV Utrecht in zit. Soms ontvang ik regionale multiplex Oost op 6B waar wel RTV Utrecht in zit voor de oostelijke helft van de provincie Utrecht. Maar dat is dan marginaal en vandaag dus niet.

De opbouw van regionale multiplex west op 8A gaat langzamer dan de andere regionale multiplexen vanwege de kosten volgens Radio Royaal binnenkort via DAB+ in de Randstad - radio.nl
Dat het DAB+net voor de Randstad slechts matige dekking krijgt, heeft alles te maken met de kosten. Op dit net dienen namelijk 18 verschillende partijen, zowel publiek als commercieel, te gaan uitzenden. Sommige partijen willen helemaal niet uitzenden via DAB+, maar zijn het wel verplicht, terwijl anderen weinig financiƫle middelen hebben. Daarom is gekozen voor een netwerk met een minimale dekking, waardoor net aan aan de licentievoorwaarden wordt voldaan.

Tags: , ,
2015-04-30 DAB services scan 30 April 2015
Volgens Radio en TV zenders Nederland zijn de regionale DAB+ multiplexen gestart op 6B Oost/Noord Nederland, 7A Zuid Nederland, 9D Noordwest Nederland en 9D Zuidwest Nederland. De multiplex op 8A Zuid-Holland, westelijk deel Utrecht en zuidelijk deel Noord-Holland zal starten per 1 september.

Ik was natuurlijk benieuwd of Oost/Noord Nederland het tot bij mij in Utrecht zou halen dus ik heb een volle scan gedaan met de Pure One Mini radio. Die kreeg ik niet, maar wel 7A Zuid Nederland met een zwak maar werkend signaal, met als eerste service die ik zag L1 Radio, de regionale omroep voor Limburg. Daarnaast ook Omroep Brabant, Omroep Gelderland en Puur NL die nog stilte geeft. Maar dus nog geen Radio M Utrecht via DAB+ hier.

De Noxon DAB USB stick had weer wat meer moeite met ontvangen en kreeg deze multiplex niet mee. Dus in de verwerkte scanlijst nog niet zichtbaar.
Read the rest of DAB services scan 30 April 2015

Tags: , ,
2015-03-02 Nieuwe DAB zenders en diensten in aantocht
Nieuws over de aanbestedingen voor de regionale DAB+ netten in Nederland: gunning regionaal netwerk Kop van Noord-Holland en Friesland aan Broadcast Partners, gunning regionaal netwerk Noord en Oost Nederland aan Broadcast Partners, gunning regionaal netwerk Randstad aan Broadcast Partners.

Minstens 2 van deze 3 moeten hier straks prima te ontvangen zijn. Opvallend is dat in zowel Noord en Oost Nederland (straks op VHF III kanaal 6B) als in Randstad (straks op VHF III kanaal 8A) Radio M Utrecht komt. Ik neem aan dat mijn radio de duplicaat zal herkennen en maar een keer Radio M Utrecht in de lijst services zal opnemen.

Gevonden via radio/tv Nederland

Tags: ,

IPv6 check

Running test...
, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred. PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers

RSS
Meningen zijn die van mezelf, wat ik schrijf is beschermd door auteursrecht. Sommige publicaties bevatten een expliciete vermelding dat ze ongevraagd gedeeld mogen worden.
My opinions are my own, what I write is protected by copyrights. Some publications contain an explicit license statement which allows sharing without asking permission.
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites, The Virtual Bookcase, book reviews
This page generated by $Id: newstag.cgi,v 1.40 2022/12/12 15:34:31 koos Exp $ in 0.043005 seconds.