News items for tag dab - Koos van den Hout

2017-12-30 Laatste DAB scan van 2017: nog geen lokale multiplexen 2 years ago
DAB+ logo Ik wilde voor het einde van 2017 nog een keer een DAB scan doen, omdat alle lokale DAB multiplexen tijdelijke proeven zijn die per 31-12-2017 aflopen.

Maar weer geen lokale multiplexen in de scan.
Read the rest of Laatste DAB scan van 2017: nog geen lokale multiplexen

Tags: ,
2017-11-01 DAB services scan 1 November 2017 2 years ago
DAB+ logo Tijd om weer eens een DAB services scan te doen. Een extra reden was omdat bij de scan op de Pure DAB+ radio zelfs de Vlaamse multiplex binnenkwam.

Bij de scan met de Noxon USB stick kwamen die niet meer binnen (en waren tegelijkertijd aan het wegvallen op de Pure radio), maar die heeft weer even de Duitse landelijke multiplex gezien. Maar de regio's Noord/Oost en Zuid kwamen dit keer niet in de scan. De typische volgorde van kanalen komt trouwens omdat de Noxon software de scanvolgorde nog altijd geoptimaliseerd heeft voor de Duitse situatie en dus de scan begint bij 5C.

Met alle testen met lokale radio via DAB+ is dat nog steeds niet in de buurt actief geworden.

Opvallend is dat MTVNL op 5B opduikt. Op 12B had ik wel MTVNL maar volgens Muxxi zonder services (0 CU in gebruik).
Read the rest of DAB services scan 1 November 2017

Tags: , ,
2017-01-01 DAB services scan 1 Januari 2017 3 years ago
DAB+ logo Ter ere van het aanzetten van de zender Lopik te IJsselstein voor de regionale multiplex Randstad een nieuwe scan. Van de regionale multiplexen komen 6B Oost-Noord NL en 7A Zuid NL ook goed genoeg binnen bij een scan met een antennelocatie zo hoog mogelijk aan huis.

Condities zijn duidelijk anders dan bij de DAB services scan 11 November 2016: dit keer zijn de regionale multiplexen 6B Noord-Oost Nederland en 7A Zuid NL goed genoeg om te kunnen luisteren, en zijn de andere MTVNL multiplexen niet eens gezien.
Read the rest of DAB services scan 1 Januari 2017

Tags: ,
2016-11-11 DAB services scan 11 November 2016 3 years ago
DAB+ logo En dit keer wel DAB multiplexen ontvangen die eigenlijk te ver weg zijn, zoals MTVNL Noord-Limburg/Noord-Brabant op 9C. Die is zelfs bijna storingsvrij, multiplexen op 6B en 7A worden wel gezien in de scan maar geven geen geluid wegens teveel fouten.

NPO is voor de hoofddiensten (Radio 1 en andere diensten die ook via de FM beschikbaar zijn) overgegaan op betere foutcorrectie (EEP 3-A in plaats van eerder EEP 3-B). Dit was een enorme klacht bij de overgang van de NPO multiplex van DAB op DAB+ in 2013, de foutcorrectie bij de NPO werd minder wat ontvangst aan de rand van de dekkingsgebieden moeilijker maakte.
Read the rest of DAB services scan 11 November 2016

Tags: , ,
2016-04-24 DAB services scan 24 april 2016 4 years ago
DAB+ logo Geen DX deze keer maar gewoon nieuwe services bij MTVNL en wat verschuivingen.

Volgens Efteling Kids Radio terug via DAB+ in Amsterdam - radio.nl zal MTVNL op den duur de optie om aparte versies per regio meer gaan inzetten. Volgens radio-tv-nederland.nl is het al zo dat de versie in Eindhoven alleen Radio JND als DAB+ service heeft (terwijl die er hier in Utrecht dus ook bij zit).
Read the rest of DAB services scan 24 april 2016

Tags: ,
2016-01-16 DAB services scan 16 januari 2016 4 years ago
DAB+ logo Tijd voor een nieuwe scan! Deze keer kwam ook de 'Regio Oost-Noord' multiplex goed voorbij op kanaal 6B. Ik zie de andere regio multiplexen wel eens vaker op mijn Pure radio, maar die worden meestal net niet gezien door de Noxon ontvanger. Deze keer wel, altijd leuk.

Meer DAB+ diensten via MTVNL, het is duidelijk dat MTVNL ontdekt heeft dat er meer zit in DAB+ dan mobiele TV via hun multiplex.

Read the rest of DAB services scan 16 januari 2016

Tags: ,
2015-09-03 DAB services scan 3 September 2015 4 years ago
Na alle recente wijzigingen tijd voor een nieuwe scan. Geen van de regionale multiplexen is sterk genoeg om op deze setup met laptop en Noxon DAB+ stick door te komen.

Opmerkelijk: MTVNL heeft een DAB+ audio service toegevoegd, GrootNieuwsRadio. En de MTVNL op 12B wordt wel gezien als DAB dienst van MTVNL maar zonder geldige diensten.
Read the rest of DAB services scan 3 September 2015

Tags: ,
2015-09-02 In Utrecht wel L1 radio, maar geen RTV Utrecht via DAB+ 4 years ago
Net een scan gedaan met de Pure DAB+ radio op zolder. Opmerkelijk is dat wel de regionale multiplex Zuid op 7A goed doorkomt, waardoor ik nu L1 radio (Limburg) en Omroep Brabant kan ontvangen, maar niet de regionale multiplex West op 8A krijg waar 'onze' regionale zender RTV Utrecht in zit. Soms ontvang ik regionale multiplex Oost op 6B waar wel RTV Utrecht in zit voor de oostelijke helft van de provincie Utrecht. Maar dat is dan marginaal en vandaag dus niet.

De opbouw van regionale multiplex west op 8A gaat langzamer dan de andere regionale multiplexen vanwege de kosten volgens Radio Royaal binnenkort via DAB+ in de Randstad - radio.nl
Dat het DAB+net voor de Randstad slechts matige dekking krijgt, heeft alles te maken met de kosten. Op dit net dienen namelijk 18 verschillende partijen, zowel publiek als commercieel, te gaan uitzenden. Sommige partijen willen helemaal niet uitzenden via DAB+, maar zijn het wel verplicht, terwijl anderen weinig financiële middelen hebben. Daarom is gekozen voor een netwerk met een minimale dekking, waardoor net aan aan de licentievoorwaarden wordt voldaan.

Tags: , ,
2015-04-30 DAB services scan 30 April 2015 5 years ago
Volgens Radio en TV zenders Nederland zijn de regionale DAB+ multiplexen gestart op 6B Oost/Noord Nederland, 7A Zuid Nederland, 9D Noordwest Nederland en 9D Zuidwest Nederland. De multiplex op 8A Zuid-Holland, westelijk deel Utrecht en zuidelijk deel Noord-Holland zal starten per 1 september.

Ik was natuurlijk benieuwd of Oost/Noord Nederland het tot bij mij in Utrecht zou halen dus ik heb een volle scan gedaan met de Pure One Mini radio. Die kreeg ik niet, maar wel 7A Zuid Nederland met een zwak maar werkend signaal, met als eerste service die ik zag L1 Radio, de regionale omroep voor Limburg. Daarnaast ook Omroep Brabant, Omroep Gelderland en Puur NL die nog stilte geeft. Maar dus nog geen Radio M Utrecht via DAB+ hier.

De Noxon DAB USB stick had weer wat meer moeite met ontvangen en kreeg deze multiplex niet mee. Dus in de verwerkte scanlijst nog niet zichtbaar.
Read the rest of DAB services scan 30 April 2015

Tags: , ,
2015-03-02 Nieuwe DAB zenders en diensten in aantocht 5 years ago
Nieuws over de aanbestedingen voor de regionale DAB+ netten in Nederland: gunning regionaal netwerk Kop van Noord-Holland en Friesland aan Broadcast Partners, gunning regionaal netwerk Noord en Oost Nederland aan Broadcast Partners, gunning regionaal netwerk Randstad aan Broadcast Partners.

Minstens 2 van deze 3 moeten hier straks prima te ontvangen zijn. Opvallend is dat in zowel Noord en Oost Nederland (straks op VHF III kanaal 6B) als in Randstad (straks op VHF III kanaal 8A) Radio M Utrecht komt. Ik neem aan dat mijn radio de duplicaat zal herkennen en maar een keer Radio M Utrecht in de lijst services zal opnemen.

Gevonden via radio/tv Nederland

Tags: ,
2014-12-05 DAB services scan 5 December 2014 5 years ago
Tijd voor een DAB services scan. Nu de aanbestedingen voor de bovenregionale DAB netten lopen zal er over een tijdje wel een uitbreiding komen van het aanbod.
Read the rest of DAB services scan 5 December 2014

Tags: ,
2014-05-05 (#) 6 years ago
De DAB service scan is tegenwoordig een heel overzicht, dus het voorbeeld
screenshot Noxon mediaplayer met NPO nieuws24 slideshow
NPO Nieuws24 slideshow
hoe zo'n slideshow er dan uitziet in de Noxon mediaplayer even apart. In het overzicht van zenders staan de slides er in een klein formaat bij, door erop te klikken kunnen ze groter weergegeven worden.

Tags: ,
2014-05-05 DAB services scan 5 Mei 2014 6 years ago
Tijd voor een DAB services scan. Dat heb ik een tijd niet gedaan, en ondertussen zijn er twee wijzigingen: op de DAB+ multiplex zijn de IDs aangepast om te kloppen met de FM RDS IDs, zodat ontvangers makkelijker kunnen omschakelen tussen DAB+ en FM als dezelfde service op beide beschikbaar is.

De andere wijziging is dat de NPO bij diverse services nu ook een slideshow meestuurt. Alleen komen extra diensten bij een service dus niet zo goed in de dab.csv export van Muxxi Noxon DAB multiplex inspector dus ze staan niet in onderstaand overzicht. Er is een MOT Slideshow bij NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5, NPO R6 Soul&Jazz, NPO Top 2000 en NPO Nieuws 24. Dus niet bij NPO FunX en NPO 3FM Alternat.
Read the rest of DAB services scan 5 Mei 2014

Tags: ,
2014-03-12 DAB services scan 6 years ago
Tijd voor weer eens een DAB services scan.

Eigenlijk geen grote veranderingen, de enige opvallende nieuwe aanwinst is een extra service van de NPO, "3FM Alternative". De Noxon mediaplayer kapt dit af tot "NPO 3FM Alternat".

Read the rest of DAB services scan

Tags: ,
2013-11-17 En de DAB zender Mierlo mag weer aan 6 years ago
En minder dan een jaar na het uitschakelen van de DAB zender in Mierlo staat het alweer in de planning om deze in te schakelen.

Via Radio TV Nederland

Update 2013-11-18 volgens NPO zet vanaf komende week nieuwe DAB+ radiozenders aan - Dabtuners.nl is het weer inschakelen van Mierlo tijdelijk tot de zender in Eindhoven aan gaat.

Volgens mij verdient de NPO geen schoonheidsprijs met deze aanpak en met de communicatie erover.

Tags: ,
2013-11-04 (#) 6 years ago
De overgang naar een ander foutcorrectie niveau bij de omschakeling van DAB naar DAB+ bij de NPO levert diverse reacties/vragen op. Ik heb het dus maar eens uitgezocht, want ik raakte zelf ook meer benieuwd.

EEP staat voor 'Equal Error Protection', waarbij alle onderdelen (metadata, audio, additional data) van het programma evenveel foutcorrectie krijgen. De genoemde code rates zijn de verhoudingen tussen de hoeveelheid data die netto overgebracht wordt tussen de eindpunten versus de hoeveelheid data die daarvoor verzonden worden over de drager.

De mogelijke levels zijn:
Protection level        1-A 2-A 3-A 4-A
Convolutional coding rate   1/4 3/8 1/2 3/4
Protection level        1-B 2-B 3-B 4-B
Convolutional coding rate   4/9 4/7 4/6 4/5
Bij 3-A, code rate 1/2 betekent het dus dat er voor een byte nuttige informatie er 2 bytes door de lucht gaan, waardoor dus maximaal 50% fouten gecorrigeerd kunnen worden. Bij 3-B, code rate 4/6 betekent het dat er voor 4 bytes nuttige informatie er 6 bytes door de lucht gaan, waardoor er dus maximaal 33% fouten gecorrigeerd kunnen worden.

Tags: , ,
2013-10-14 Publieke omroepen naar DAB+ met minder foutcorrectie 6 years ago
Na de aangekondigde omschakeling van DAB naar DAB+ bij de publieke omroepen is het natuurlijk leuk om de service scan over te doen.

De huidige indeling van de multiplex NPO ID 8001 (volgens DAB Ensembles Worldwide wohnort.org is het een terugkeer naar het originele EId).
NameShort labelIDPTY (program type)LanguageECC (error correction)CountryComponents
NPO Radio 1Radio 18201Current AffairsDutchE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps 36 CUs, protection level EEP 3-B
NPO Radio 2Radio 28202Easy Listening MusicDutchE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps 36 CUs, protection level EEP 3-B
NPO 3FM3FM8203Pop MusicDutchE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps 36 CUs, protection level EEP 3-B
NPO Radio 4Radio 48204Serious ClassicalDutchE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps 36 CUs, protection level EEP 3-B
NPO Radio 5Radio 58205Oldies MusicDutchE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps 36 CUs, protection level EEP 3-B
NPO Radio 6Radio 68206Jazz MusicDutchE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps 36 CUs, protection level EEP 3-B
NPO Top 2000Top 20008207Oldies MusicDutchE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps 36 CUs, protection level EEP 3-B
NPO Nieuws 24Nieuws248208NewsDutchE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps 36 CUs, protection level EEP 3-B
NPO FunXFunX8209Pop MusicDutchE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps 36 CUs, protection level EEP 3-B
Geen nieuwe services, en alle services naar 64 kilobit AAC+. Het resultaat is dat er momenteel 324 CUs in gebruik zijn en 540 CUs vrij zijn.

De Noxon mediaplayer 'zag' de wijzigingen direct, de Pure One Mini ontvanger had een rescan nodig.

De publieke omroep heeft er gelijk voor gekozen de geplande 'rebranding' van de radiozenders door te voeren op digitale radio. Deze naamswijziging is in maart 2013 aangekondigd: Publieke zenders krijgen nieuwe namen: Nederland 1 wordt NPO 1 - volkskrant.nl maar toen is er geen termijn bijgenoemd.

Update: Opmerkelijk is dat protection level EEP 3-B gekozen is door de NPO bij overgang naar DAB+. Hiermee is de foutcorrectie minder goed dan voor de overgang, terwijl er genoeg capaciteit is om de foutcorrectie te verbeteren. Ook is de foutcorrectie nu minder goed dan die bij de 11C multiplex.

Tags: , ,
2013-10-12 DAB scan vlak voor overgang NPO op DAB+ 6 years ago
De NPO heeft aangekondigd om van 13 op 14 oktober 2014 over te schakelen van DAB naar DAB+ voor de digitale etherradio. Daarom vandaag nog even een service scan gedaan voor de 'oude' situatie. Uit de berichtgeving over de testen die NPO deed met DAB+ vanaf Hilversum (met een signaal wat ik helaas niet kon ontvangen) begrijp ik dat de NPO experimenten heeft gedaan met aanvullende diensten.
Read the rest of DAB scan vlak voor overgang NPO op DAB+

Tags: , ,
2013-09-02 (#) 6 years ago
Op 1 september was de officiële lancering van de DAB+ multiplex van de commerciële omroepen. De uiteindelijke indeling is op het laatste moment rondgekomen, zo zijn er vrijdagmiddag 31 augustus nog services toegevoegd.

Het overzicht momenteel:
NameShort labelIDPTY (program type)LanguageECC (error correction)CountryComponents
VCRVCRE3811223nonenoneE38Netherlands0-Packet Data: 8 kbps, 6 CUs, protection level EEP 3-A
5 3 85 3 88801Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kpbs, 48 CUs, protection level EEP 3-A
Efteling RadioEfteling8802Children's programmesnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 48 kbps, 36 CUs, protection level EEP 3-A
Q-musicQ-music8803Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 80 kpbs, 60 CUs, protection level EEP 3-A
Q-music non-stopQnonstop8804Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 48 kbps, 36 CUs, protection level EEP 3-A
Sky RadioSky8805Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps, 48 CUs, protection level EEP 3-A
Classic FMClassic8806Serious ClassicalnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps, 48 CUs, protection level EEP 3-A
Radio VeronicaVeronica8807Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kpbs, 48 CUs, protection level EEP 3-A
Sky LovesongsSky Love8808Easy Listening MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kpbs, 48 CUs, protection level EEP 3-A
BNR NieuwsradioBNR8809NewsnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps, 48 CUs, protection level EEP 3-A
Arrow C RArrow CR8810Rock MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 48 kpbs, 36 CUs, protection level EEP 3-A
SLAM!FMSLAM!FM8811Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps, 48 CUs, protection level EEP 3-A
JUIZE!JUIZE!8812Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps, 48 CUs, protection level EEP 3-A
SublimeSublime8813Jazz MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps, 48 CUs, protection level EEP 3-A
Sublime YouSublYou8814Current AffairsnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 48 kpbs, 36 CUs, protection level EEP 3-A
100% NL100% NL8815Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 80 kbps, 60 CUs, protection level EEP 3-A
Radio MariaR Maria8816CulturenoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 56 kbps, 42 CUs, protection level EEP 3-A
Radio 10Radio 108817Oldies MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 80 kbps, 60 CUs, protection level EEP 3-A
BG RadioBG Radio8818Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 40 kbps, 30 CUs, protection level EEP 3-A
Used CUs: 858, unused CUs: 6.

Wat me opviel is dat een paar services van ID veranderd zijn. Het lijkt er nu op dat alle oneven nummers de hoofdgebruikers en het even nummer erboven de bijbehorende nevengebruikers zijn. En er is duidelijk meer diversiteit in commerciële radio met een kinderzender en een 'current affairs' programma.

Nu nog de grote introductiecampagne! In ieder geval is er Digital Radio +.

Tags: , ,
2013-08-24 (#) 6 years ago
De nieuwste aanwinst in de VCR DAB+ multiplex is BG Radio die momenteel het geluid van een Bulgaarse zender met diezelfde naam uitzend. Of dit is een geintje van de toekomstige nederlandse bgradio waar 100% NL achter lijkt te zitten of dit is een manier van een commerciële zender die perse een extra service moet toelaten om vooral geen concurrentie te krijgen. De toekomst zal het leren.

Het overzicht:
NameShort labelIDPTY (program type)LanguageECC (error correction)CountryComponents
VCRVCRE3811223nonenoneE38Netherlands0-Packet Data: 8 kbps, 6 CUs, protection level EEP 3-A
5 3 85 3 88801Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kpbs, 48 CUs, protection level EEP 3-A
Radio 10 Gold10 Gold8802Rock MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps, 48 CUs, protection level EEP 3-A
Q-musicQ-music8803Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 80 kpbs, 60 CUs, protection level EEP 3-A
Sky RadioSky8805Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps, 48 CUs, protection level EEP 3-A
Classic FMClassic8806Serious ClassicalnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps, 48 CUs, protection level EEP 3-A
Radio VeronicaVeronica8807Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 80 kpbs, 60 CUs, protection level EEP 3-A
BG RadioBG Radio8808Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 40 kbps, 30 CUs, protection level EEP 3-A
BNR NieuwsradioBNR8809NewsnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps, 48 CUs, protection level EEP 3-A
SLAM!FMSLAM!FM8811Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps, 48 CUs, protection level EEP 3-A
SublimeSublime8813Jazz MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 64 kbps, 48 CUs, protection level EEP 3-A
Radio 10Radio 108814Oldies MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 80 kbps, 60 CUs, protection level EEP 3-A
100% NL100% NL8815Pop MusicnoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 80 kbps, 60 CUs, protection level EEP 3-A
Radio MariaR Maria8816CulturenoneE38Netherlands0-Audio Stream DAB+: AAC+ codec 56 kbps, 42 CUs, protection level EEP 3-A
Used CUs: 648, unused CUs: 216. Nu Radio 10 weer naar protection level EEP 3-A is komt er een stuk capaciteit vrij.

In ander DAB nieuws: MTVNL, Mobiele TV Nederland is weer actief vanaf Utrecht en Hilversum en heeft momenteel geen audio services, alleen NED1, NED3 en SBS6 met DMB video.

Tags: , ,
  Older news items for tag dab ⇒
, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred.

PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers pgp key statistics for 0x5BA9368BE6F334E4 Koos van den Hout
RSS
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites, The Virtual Bookcase, book reviews