News items for tag garden - Koos van den Hout

2022-06-26 Regenwater vasthouden voor de achtertuin
Blad met regendruppels
Blad met regendruppels
De regenton die we al jaren in de achtertuin hadden is een keer lek geraakt, vermoedelijk door het bevriezen van het water er in. Sindsdien maak ik regentonnen ergens in oktober leeg en sluit de toevoer af, en in maart sluit ik de toevoer weer aan. Maar het gevolg van het lek was ook dat er steeds een erg vochtige hoek was in de achtertuin.

Vanwege de goede ervaringen met de regenton aan de voorkant van het huis en de gevolgen van de regelmatige lekkage wilde ik die aan de achterkant ook vervangen. Op die plek is ruimte voor een grotere regenton, dus is de keuze uiteindelijk gevallen op een 225 liter regenton groen Big Storm - voertonnen.nl met een vulautomaat Harcostar. Dus ook weer van voertonnen.nl want het aanbod daar is me prima bevallen.

Na installatie was het wachten op regen. Het duurde een paar buien voor de ton redelijk vol was, want het deel dak waar deze regenton op aangesloten is is niet zo groot. Maar nu kunnen we de tuin weer water geven vanuit de regenton. En de plantjes binnen water geven met regenwater.

Het uiteindelijke doel: minder regenwater in het riool en minder gebruik van drinkwater in de tuin. Het werkt: sinds we de regenton aan de voorkant hebben is de kraan aan de voorkant niet meer gebruikt.

Aanvulling: Ondertussen is duidelijk dat een te kleine voet voor een regenton niet werkt. De regenton was opgesteld op een stapel tegels en stak daar aan alle kanten overheen. Nadat de ton helemaal gevuld was met water (circa 225 liter dus) ging deze scheef hangen en op een bepaald moment zakte de ton omver en stroomde er 200 liter water door de tuin. Daarna zat er een deuk in de bodem van de ton met duidelijk de afdruk van een hoek van een tegel. De deuk is gelijk weer teruggeduwd. Er zit nu een plaat onder die de volledige bodem ondersteund.

Tags: , ,
2021-05-22 Regenwater vasthouden voor de voortuin
In de achtertuin hebben we al jaren een regenton. Recent wilde ik ook een regenton in de voortuin, want daar zijn we ook wat meer bezig met plantjes die water kunnen gebruiken en om daar kraanwater voor te gebruiken is toch niet ideaal.

Ook wil de gemeente dat regenwater niet langer het riool ingaat maar eigenlijk gelijk de bodem in kan zakken. Bij de bouw van deze huizen en de inrichting van de straat in 1965 waren zaken natuurlijk anders en moest regenwater snel kwijt, maar anno nu weten we dat er bij een regenbui zoveel water naar beneden kan komen dat het riool het helemaal niet aan kan.

De conclusie was duidelijk: ik wilde een regenton die zorgt dat er in droge periodes water beschikbaar is om de plantjes in de tuin water te geven. Maar ook eentje die past in de tuin. De verticale regenpijp delen we met de buren, die zit precies op de erfscheiding. Ik heb dus even overleg gehad met de buren over dit plan, ook vanwege de keuze van regenton. De uiteindelijke keuze is een vertikaal model geworden: 100 liter regenton antraciet Anzar - voertonnen.nl zodat deze netjes in de hoek naast de regenpijp en de brievenbus past. Met een Vulautomaat Harcostar - voertonnen.nl er bij die de ton vult vanuit de regenpijp maar als de regenton vol is het overbodige regenwater weer via de regenpijp afvoert.

Vrijdag is bij mooi weer de regenton geinstalleerd. Zaterdagochtend regende het en toen ik tegen het eind van de ochtend even het deksel van de regenton open maakte bleek deze al helemaal vol. Het is een best groot stuk dak wat afwatert via die regenpijp.

Tags: , ,
2011-05-22 (#)
Tomtit feeding young
Tomtit feeding young.
Curious tomtit young
Curious tomtit young.
Hungry tomtit young
A very hungry tomtit young ready to get fed.
Some pictures I took in the backyard of the nest with tomtits. I felt very lucky for even getting the one of the feeding.

Tags: , ,
2011-05-10 (#)
Tomtit taking off
Tomtit taking off
Sometimes interesting nature comes right to your backyard.

Tags: , ,
2009-12-21 (#)
Winter picture time:
Sparrow visiting the birdfeeder
Sparrow visiting the birdfeeder

Tags: , ,
2009-12-15 (#)
We hung up a bird-feeder in the backyard last weekend and it is now very popular since it got cold the last few days, making for a few nice pictures this morning. They look a lot better at full size.
Sparrow in the backyard
Sparrow in the backyard
Sparrow in the backyard
Sparrow in the backyard

Tags: , , ,
2009-08-26 (#)
This evening I decided to not stay indoors but to work in the garden a bit. The hazel tree (Nederlands: Hazelaar) needed some serious pruning as it grew a lot last spring. Using the saw I removed a number of 3 meter long branches. I had to stop because it became to dark to work but there still is some work left on the hazel tree. One branch was straight and long enough to keep it for my father-in-law. The rest will be sawed into pieces that fit the boxes we store the wood for burning in.

Tags: ,
2009-04-15 (#)
Spring in the garden: the birds are quite busy and eat lots of seeds. My guess is they are more hungry now (time to build their nests) than in winter time. Everything is green and coming alive. Yesterday evening I could sit outside for a while.

Tags: ,
2009-03-07 (#)
Some long-planned garden work today: I pruned the apple tree. Having the tree almost lose branches under the weight of the apples last year and having part of the apples hanging way to high made me decide to seriously prune it before spring really starts. Quite some work. I hope the tree will do better this year. And we have a bigger load of firewood now. I hope this summer will have some evenings to deal with the previous load of firewood.

Tags: ,
2008-07-29 (#)
The apple tree in our back garden is so loaded with apples the branches are bending under the weight. Not breaking (yet). Looks like a lot of apples will be available in a few weeks.
img_6925
The apple-tree in our garden heavy with apples.

Tags: , ,

IPv6 check

Running test...
, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred. PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers

RSS
Meningen zijn die van mezelf, wat ik schrijf is beschermd door auteursrecht. Sommige publicaties bevatten een expliciete vermelding dat ze ongevraagd gedeeld mogen worden.
My opinions are my own, what I write is protected by copyrights. Some publications contain an explicit license statement which allows sharing without asking permission.
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites, The Virtual Bookcase, book reviews
This page generated by $Id: newstag.cgi,v 1.40 2022/12/12 15:34:31 koos Exp $ in 0.046002 seconds.