News items for tag holiday - Koos van den Hout

2017-08-20 Terug van vakantie in zuid-Duitsland en Oostenrijk 6 months ago
We zijn terug van bijna 3 weken vakantie. De planning was om dit keer naar zuid-Duitsland te gaan. We zijn terecht gekomen op Schwarzwald camping Altensteig en na een week doorgegaan naar Kaprun in Oostenrijk naar Camping "Mühle".

Veel leuke dingen gedaan, onder andere ook bergwandelingen op de Kitzsteinhorn gletscher waar we met de lift snel naar hoogte konden om dan daar te wandelen. Hoogste punt bereikt was 3029 meter boven zeeniveau. Daar konden we in de sneeuw een stukje slee rijden.

Bij Kaprun dacht ik toch direct aan de Kabeltreinramp in Kaprun op 11 November 2000. Ter plekke kon ik weinig sporen meer zien van de aanwezigheid van die kabeltrein maar volgens de wikipedia pagina had ik iets verderop langs de parkeerplaats nog wel het herdenkingscentrum bezoeken. Het enige wat ik aan de onderkant kon zien was een stukje ontbrekend bos onder een afdichting in de bergwand. Bovenaan in het Alpine center zat een schuine uitbouw aan het gebouw.

We hebben een keer lunch gegeten in de Krefelder Hütte (een berghut in Oostenrijk gebouwd door de afdeling Krefeld van de Duitse alpensport vereniging) en volgens de kaart van openstreetmap loopt de tunnel van de kabeltrein recht onder die hut door.

Bergwandelen is ons goed bevallen, misschien volgend jaar weer!

Tags: ,
2017-03-05 Back from a short holiday where I was active with amateur radio 11 months ago
We stayed in a holiday park in Germany for 6 days and I decided to bring radio, tuner and the 6-40m antenna. So I was DL/PE4KH for a week and operated PSK modes a few times.

In total I made 11 contacts. The 'radio environment' was about as noisy as I am used to at home so no improvement there. Disconnecting the power supply for the television and the cable modem in the bungalow helped a bit in reducing the radio noise.

The interesting part was on Thursday evening when I only heard noise on the 40 meter band and decided to give 80 meter a try. It was active with PSK signals, including from callsigns I recognize as regulars on 20 and 40 meter PSK. My best guess is that 40 meters was unavailable for others too! The interesting part was that the antenna tuner was able to tune the LW-10 antenna for 80 meter. I do guess a lot of power was lost in the tuner as I only was able to make contacts with stations that came in very strong for me.

For the next time:
 • Make sure fldigi on the laptop knows about all possible PSK and RTTY home frequencies, including those on bands I don't use a lot.
 • Both batteries I brought got depleted really quick when transmitting with 50 watts. I need more battery capacity.

Tags: , ,
2016-10-13 A few pictures added to The Transmission Gallery 1 year ago
I am a fan and regular visitor of The Transmission Gallery and a photographer. But it is not very often I can submit pictures for The Transmission Gallery as it is aimed at transmitters in the United Kingdom.

But on our recent holiday in the UK lake district I noticed on one campsite I had a direct view of a TV transmitter tower. And good, fast mobile data from the same tower. So I took a walk to photograph the transmitter so I could add something to The Transmission Gallery.

So, now available to the general public: Keswick - Pictures taken August 2016 - The Transmission Gallery.

My previous addition to the gallery was in 2010: Wooler - The Transmission Gallery. We have visited the United Kingdom a few times in between but never got close to a transmitter site or the weather hid the site completely in clouds or fog.

Tags: , , , ,
2016-08-25 Terug van vakantie 1 year ago
We zijn alweer een aantal dagen terug van een kampeervakantie in het Lake District in noord-west Engeland. Voor het weer was de verwachting wel vooraf dat al die meren gevuld moeten worden uit regenbuien. Die verwachting is uitgekomen, we hebben aardig wat motregen, buien en wat stormen gehad.

Het is een heel mooi gebied voor bergwandelingen, we hebben mooie wandelingen gemaakt rond Bowness, Kirkstone Pass, Glenridding en Castlerigg.

Verder diverse attracties bezocht zoals de The Lakeside & Haverthwaite Railway, Lakes Aquarium, Windermere Lakes Cruises, Lake District wildlife park.

Met het kamperen werd het duidelijk dat Engelse campings niet vaak electriciteit aanbieden voor tentkampeerders, dus een komend project is iets met een zonnepaneel voor bij het kamperen om in ieder geval telefoons, lampen en e-books op te laden.

En ik heb geprobeerd ook actief te zijn met amateur radio, maar dat lukte ook slecht, dus ook daar kunnen dingen nog verbeteren. Eerst werkte de antenne niet mee en later in de vakantie was de accu voor de radio al ver leeg. Ook iets om bij te laden uit een zonnepaneel.

Tags: ,
2014-07-19 (#) 3 years ago
Terug van vakantie: we zijn 3 weken in Denemarken geweest. Gekampeerd met onze grote tent op drie verschillende campings. Erg leuk geweest, uit kunnen rusten en genoten van alles wat we beleefd hebben. Onder andere hebben we Legoland bezocht maar ook de kliffen op het eiland Møn. Daar hebben we in 2008 ook gefietst dus het was leuk om wat dingen weer terug te zien.

Tags: ,
2014-01-26 (#) 4 years ago
Terug van een snowboard vakantie in Fiss, Oostenrijk! Perfect weer gehad, zowel met zon als met verse sneeuw.

Tags: , ,
2013-05-16 (#) 4 years ago
Danger: Beware of Ham Radio Operator Afgelopen weekend waren we op een camping in Velsen-zuid. Ik had de Wouxun porto mee en heb wat naar de repeaters geluisterd uit de buurt en CQ geroepen.

Ik vroeg me af op welke frequenties ik het 'mills on the air' evenement had kunnen tegenkomen, want dat lukte me tijdens het weekend niet echt. Toch maar eens de vraag hoe ik die frequenties had kunnen vinden op het zendamateur.com forum gesteld en daar kwam een goeie uitleg met voorbeelden op terug. Voor 'echt' DX werk zal vaak een HF zendontvanger nodig zijn, dus.

Als ik toekom aan het bouwen van een flexibele 2m/70cm antenne is het ook wel een idee om te zorgen voor voldoende scheerlijn en coax om die antenne op een camping in een nabijgelegen boom te hangen zodat lokale en minder lokale contacten wat makkelijker zijn.

Tags: , ,
2012-08-02 (#) 5 years ago
On our recent holiday in France I did bring the laptop.. and the DVB-T stick and small antenna. I scanned in a few places in France but noticed that for any real reception in most rural areas a high antenna and a pre-amp are needed. Metadata came in, but real TV-watching was impossible. So on any future trips: if we want to watch TV, we'll need the antenna with preamp.

DVB-T reception log 2012-06-11 Jumièges, Seine-Maritime department, France
DVB-T reception log 2012-06-26 Seillac, Loir-et-Cher department, France

Tags: , , ,
2012-05-14 (#) 5 years ago
Gisteren voor het eerst met de b-grip rugzak camera houder op pad geweest. Voor het eerst sinds tijden weer een lange wandeling gemaakt in de bossen en landerijen rond Zeist. Daar had ik de b-grip travel adapter aan mijn rugzak (een goed aantal jaar oude Vaude dagrugzak) vastgemaakt. Ik ben rechtshandig, dus heb ik de b-grip aan de linker schouderband gemaakt.

Met de gewone lens op mijn camera ging het goed. De camera is dan inderdaad goed bereikbaar. Bij de travel adapter zit een regenhoes om de camera te beschermen, bij het minst of geringste druppeltje lijkt me dat wel een idee.

Met de telelens was het geheel duidelijk te zwaar geworden en zakte de b-grip langzaam langs de schouderband naar beneden. De banden van mijn rugzak zijn niet heel dik, maar dan nog ging het geheel langzaam maar zeker naar beneden. De travel kit houdt de basisplaat van de b-grip tegen de draagband van de rugzak aan met een rubber band aan de achterkant. Misschien dat nog iets meer substantie aan de onderkant van de basisplaat zou helpen, zodat er ook grip aan de voorkant van de draagband van de rugzak zou zijn.

De b-grip maakt z'n doel wel waar: de camera hangt vast, en snel grijpbaar. Geen rare bewegingen tijdens het lopen. Ook niet met een telelens eraan.

Tags: , ,
2012-05-09 (#) 5 years ago
Via B-grip biedt oplossing voor buitensportfotografen - hiking-site.nl had ik een oplossing gevonden voor iets wat ik al een tijdje lastig vond: bij outdoor activiteiten, zeker bij lopen, de camera meenemen en dan bij foto mogelijkheden de keuze tussen rondlopen met een vervaarlijk zwaaiende camera om je nek of de camera in je tas en dan bij foto mogelijkheden net te laat zijn omdat je de camera eerst uit de tas moest trekken. De b-grip camera riem houder beweert dat allemaal op te lossen. Ik heb er een besteld met de travel adapter er bij, genoemd in B-Grip NL introduceert de B-Grip Travel-kit - hiking-site.nl. Met de travel adapter kan de B-Grip aan de schouderband van een rugzak gehangen worden.

Eerste indruk: bij het uitpakken en bekijken valt de visuele overeenkomst op met een holster met een zwaar wapen er in... en dat de riem gemaakt lijkt te zijn om ook dikke mensen te passen.

Alles is stevig, goed afgewerkt en er is duidelijk op details gelet. In het voetje voor onder de camera zit een steuntje wat naar voren geklapt precies de camera vlak houdt. De houder waar dit voetje ingeklikt wordt heeft een dubbele blokkering, zodat een zakkenroller in de stad er ook niet zomaar mee vandoor gaat en de camera ook bij beweging goed vast zit. En dat is precies het doel van de b-grip: de camera dicht bij de hand hebben bij outdoor activiteiten en tegelijkertijd de camera veilig en comfortabel dragen. De schouderband adapter is iets meer uitzoeken: vooral de goede hoogte vinden is lastig. Te hoog en de camera is niet meer comfortabel te pakken. Maar niet op elke rugzak gaat dat even makkelijk.

In gebruik: voor het eerst met de b-grip rugzak camera houder op pad geweest.

Tags: , ,
2012-02-06 (#) 6 years ago
Back from a snowboarding holiday in Fiss, in the Serfaus-Fiss-Ladis ski area in Austria. Great white stuff there, a few days were very cold (-19 ⁰C outside and 40 km/h north wind..) but keeping moving on the board helped. I enjoyed it a lot! The cold weather was going on in Austria too: on the morning we left the car thermometer showed -21 ⁰C.

Tags: , ,
2011-10-22 (#) 6 years ago
Ik kom net een mooie virtuele foto-expositie tegen van Theo Peters over IJsland op hiking-site.nl. Prachtige beelden. Ik herken een aantal plekken direct zoals Landmannalaugar maar dat weerhoudt me er niet van zo weer een keer IJsland te willen bezoeken.

Tags: , ,
2011-09-11 Interesting Internet access at a holiday park 6 years ago
The Internet access offering in our holiday park is quite special:

RFC1918, collect the whole set:
traceroute to koos (xx.xx.xx.xx), 30 hops max, 60 byte packets
 1 firstspot.org (10.85.192.11) 15.912 ms 15.886 ms 15.858 ms
 2 172.16.0.1 (172.16.0.1) 16.633 ms 17.240 ms 17.866 ms
 3 192.168.1.254 (192.168.1.254) 90.759 ms 90.480 ms 90.225 ms
 4 nl-asd-dc2-ias-ard30.kpn.net (62.12.4.72) 34.213 ms 35.957 ms 37.628 ms
This suggests 3 layers of NAT, but I'm not sure. Network seen at a holiday park. 192.168.1.254 seems to be a thomson product (adsl router?), 172.16.0.1 some edimax router. Firstspot is a captive portal for wireless networks (although the network is used wired here): Firstspot captive portal.
Read the rest of Interesting Internet access at a holiday park

Tags: , ,
2010-09-13 (#) 7 years ago
Terug van vakantie: twee weken in Spanje. En niet twee weken op het strand gelegen.. maar het nodige gezien van Barcelona en park Montseny.

In ieder geval heeft transavia nog iets ruimere stoelen dan die in World’s Most Cramped Airline Seat to Launch Next Week - Gadget Lab - Wired, maar het scheelt weinig. Het leek me weer alsof luchtvaartmaatschappijen het hele proces van instappen tot en met vliegen zo oncomfortabel mogelijk willen maken als ze maar mee kunnen wegkomen. En luchthavens werken van harte mee met van die leuke regelingen dat je geen flesje water mag meenemen door de security check, maar erachter is wel water te koop voor de hoofdprijs. Terwijl allang bekend is dat die hele vloeistoffen-dreiging overtrokken is en de maatregelen weer teruggedraaid hadden moeten zijn.

Een hoop mooie dingen gezien. Natuurlijk weer een bezoek gebracht aan de 'Temple Expiatori de la Sagrada Família'. We hadden in Barcelona appartementen van Friendly Rentals. Gewoon appartementen in 'woon' straten, niet al te toeristisch. In park Montseny hebben we gelogeerd in het 'hotel rural' La Morera. Heerlijk ver van alles: in het dal was nog een andere lichtbron en 's avonds konden we gewoon sterren kijken. Heel veel sterren kijken.

Tags: ,
2010-07-13 Voorsprong door achterstand: elektriciteitsnetwerken worden fiberleveranciers 7 years ago
Fiberbredband sign In 2008 waren we op vakantie in Denemarken en het viel op dat in de landelijke gebieden van Jutland diverse projecten bezig waren om overal glasvezel aan te leggen. Deze projecten komen eigenlijk als gevolg van de overgang van bovengrondse elektriciteit naar ondergrondse, en als je begin 21e eeuw toch grondkabels aan het aanleggen bent is fiber aanleggen een relatief kleine extra moeite.

Hier heeft landelijk Denemarken dus een voorsprong door achterstand: Een upgrade aan het elektriciteitsnetwerk leverde een mogelijkheid om gelijk overal fiber aan te leggen. In Nederland is de overgang naar ondergrondse elektriciteitsnetwerken ergens in voor 1980 wel afgerond dus heeft men daar nergens fiber bij aangelegd. Misschien heeft er nog een televisie kabel net een goeie start mee gekregen.

Ondertussen kwam ik ook nog een uitleg over de grote uitrol in Denemarken tegen: Denen helpen friezen:

In het Deense Vejen ligt al sinds 2003 glasvezel in de grond. Na de zware storm van 1999 besloten de coöperatieve energiemaatschappijen een deel van hun elektriciteitsnetwerk te vernieuwen. In samenwerking met de gemeente werd toen besloten om ook meteen glasvezel te leggen. Dit geeft Vejen een bijzondere voorsprong.
Dat dit voor de elektriciteitsbedrijven een zeer lucratieve aanpak is blijkt wel uit Norwegian ISP: dig your own fiber trench, save $400 - Ars Technica:
Lyse didn't start out as a broadband company; before 2002, it was an electrical company that provided power to about 120,000 Norwegian homes. But it was good at infrastructure building, and in 2002 it decided to jump into the Internet game by deploying fiber to the home. That first year, it had only 500 customers; now, it has more than 130,000, making fiber even more important than electricity.

Tags: ,
2010-06-28 (#) 7 years ago
Back from a holiday in England! We stayed in a house which was an old manor, complete with a kitchen which once had a coal-fired Aga stove as a modernisation. More modern things like a microwave were added too, but the Aga stove was quite something. It already had the upgrade to heating oil. We cycled from home to the IJmuiden - Newcastle ferry and wanted to cycle from Newcastle to the cottage near Wooler. But the hills of Northumbria got us and we gave up after 65 kilometers and had someone with a car pick us up. We had a great week. One of the highlights was a visit to the Farne Islands were the opportunities for bird-watching and photography were enormous.

Cycling in England was doable: marked cycle routes from Newcastle were going where we wanted to go. Some cycleways are old railway lines and not all are paved. A recumbent and gravel do not mix very well. Most cycle routes are on quiet back roads but we did ride on some A-roads. Which was no problem: cars gave us space and were patient. But hills with up to 20% ascent got us eventually. Or rather the fact that after each hill comes another which makes the average speed go down a lot.

I used the opportunity to do my bit for the Mb21 UK broadcast gallery and cycled over to the Wooler transmitter to make a few pictures to add to the gallery.

Tags: , , , ,
2010-02-01 (#) 8 years ago
And I'm back from a snowboarding holiday in Fiss in Austria. A great wintersport area, connecting Fiss, Ladis and Serfaus. We had great weather, first sun and later snow, resulting in fresh powder for the last few days. Snowboarding in fresh powder is really great. I got some much needed rest too.

Tags: , ,
2009-08-20 (#) 8 years ago
Terug van vakantie! Korte samenvatting: we zijn met de trein naar Berlijn gereden en we zijn terug naar huis gefietst op de ligfietsen.

Een heerlijke vakantie. Veel dingen gezien. Berlijn is imposant, enorm veel geschiedenis overal in de stad. We hebben een beetje de muur-geschiedenis gezocht met een bezoek aan Museum Haus am Checkpoint Charlie wat al vanaf 1962 de geschiedenis van de muur volgt en de ontsnappingen uit Oost-Berlijn. We hebben een stukje van de Berliner Mauerweg gefietst. Indrukwekkend om het eens te zien. Ik heb in de jaren 80 wel het nieuws over West-Duitsland en Oost-Duitsland meegekregen en de Wende, maar ter plekke de streep door de stad te zien is toch wel anders. Vooral het stuk aan de Bernauer Straße waar ook een tentoonstelling is en nog een stuk muur te bezichtigen. Het blijft een totaal absurd gegeven hoe sterk gescheiden de stad was en hoeveel rare gevolgen daar van waren.

Het fietsen terug ging prima. Perfect weer, veel zon, twee keer een heel klein beetje regen. Wel een paar stevige buien op momenten dat wij lekker binnen zaten. Fietsen in Duitsland lijkt net op fietsen in Denemarken: soms moet je op de doorgaande weg fietsen (Landesstraße) en dat is dan gewoon geaccepteerd, auto's halen netjes in of blijven er even achter hangen als inhalen niet kan. Binnen 2 kilometer in Nederland waren we al ingehaald door iemand die dan 0.5 seconde eerder een erf kon opdraaien. Verder zijn er in Duitsland veel fietspaden en fietsroutes, in voormalig Oost-Duitsland minder, maar wel met een duidelijke groei. Ik had soms wel het idee dat het labeltje fietspad (Radweg) ook aan paden geplakt werd die alleen te fietsen zijn met een goeie mountainbike.

Ook onderweg bezocht: Bunker Kossa wat een oude bunker was van de Nationale Volks Armee, het leger van de DDR. Veel teksten in het russisch, maar eigenlijk viel het ons wel op dat in vergelijking met het Langelandsfort in Denemarken wat we vorig jaar bezocht hebben er een hoop overeenkomsten zijn tussen hoe de Navo-landen en de Warschaupact-landen dingen ingericht hadden.

In totaal 1246 kilometer gefietst deze vakantie, in 14 fietsdagen.

We hebben in Duitsland voor het bellen van onderdak wel gelijk een prepaid-sim gehaald van Klarmobil. Ooit was bellen met Vodafone in het land waar je was aardig goedkoop maar sinds het allemaal goedkoper moet met roaming en simpeler betaal je voor bellen naar Duitsland vanuit Duitsland gewoon het 'Passport' roaming tarief van EUR 0.79/gesprek en EUR 0.25/minuut. De Klarmobil Sim kostte EUR 9.95, gaf 10 euro tegoed en die rekenen EUR 0.09/minuut binnen Duitsland. Op vakantie neem ik zowiezo mijn oudere Nokia 6310i mee omdat die nu nogsteeds een betere batterij levensduur heeft dan mijn huidige toestel, een Nokia 6300.


Tags: , , ,
2009-03-02 (#) 8 years ago
Back from a week in ... Egypt. A gift from Mirjam's parents. We saw Cairo, the pyramids, El Fayoum and Alexandria. It's an amazing feeling to visit 5000 year old man-made constructions. At the same time Egypt now is a very chaotic country with noise everywhere. For the first time I found Dutch traffic calm compared to what I had seen. Especially in Alexandria you constantly hear car horns.

Lots of security theatre ofcourse, but seeing 3 man militairy police (Koninklijke Marrechaussee) on Schiphol airport with automatic weapons was more shocking than seeing truckloads of police and soldiers with automatic weapons in Egypt. I sort-of expect it in Egypt (although the travel brochures downplay it a bit). The Egyptian 'tourist police' is everywhere and most places where tourists come are guarded. Metal detectors everywhere beeping but most of the time the beeping is ignored by the guards.

I could have done with less adventure: first one of our bags went missing on the flight to Egypt. Nothing really important in the bag but irritating. Then on Sunday evening we went walking in Cairo and found a police cordon in the area we wanted to visit. We had dinner in a restaurant near the cordon but it had moved a few streets back when we left the restaurant so all the international press was gathered and tried to get a statement from the obviously European tourists leaving the area. But we had no idea at that time what happened. Some of the group asked the reporters what happened and got a bit of idea: a bomb attack. Friends back in the Netherlands alerted us to the fact that we were on TV tuesday morning. I looked quite lost, which was exactly what I felt like at that time. And only when we arrived home and browsed the newspapers we noticed that an airplane had crashed near Schiphol during the week.

Tags: , ,
2009-02-01 (#) 9 years ago
Back from snowboarding holiday in .. Samoëns, France. Yes, the same village as last year. The village, the Grand Massif ski area and especially the Viking Lodge apartment were so good we had to get back. I had fun snowboarding although I bruised a few ribs in a fall I had Wednesday on the Cascade piste: it turned icy and I lost balance and fell on my frontside.

Tags: , ,
  Older news items for tag holiday ⇒
, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred.

PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers pgp key statistics for 0x5BA9368BE6F334E4 Koos van den Hout
RSS
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites, The Virtual Bookcase, book reviews, Weather maps