News items for tag lastmile - Koos van den Hout

2023-02-06 Afwachten tot Open Dutch Fiber open wordt
De laatste ontwikkelingen rond Open Dutch Fiber die plannen heeft om hier ook glasvezel aan te leggen zijn dat volgens een bericht van Freedom er een voorkeursperiode is voor T-mobile, maar dat daarna Freedom Internet toch mogelijk zou moeten worden als ze de koppelingen om als provider op dat netwerk actief te zijn rondkrijgen.

Bron Wanneer komt Freedom op het Open Dutch Fiber netwerk? - Freedom Internet. Volgens dit bericht:
Helaas is er één probleem; ODF heeft met T-Mobile een overeenkomst waarin staat dat op elke locatie waar ODF een nieuw stuk netwerk realiseert, T-Mobile het eerste jaar exclusief - dus als enige provider - internetabonnementen mag leveren.
Dat staat dus niet heel opvallend in de berichtgeving van Open Dutch Fiber, die geven alleen maar aan dat je snel een abonnement bij T-Mobile kan nemen.

Kortom, afwachten en verkopers van T-Mobile die aan de deur gaan komen uitleggen wat ik wil. Want die verkopers verwacht ik.

Tags: ,
2023-01-13 Plannen voor glasvezel hier
Fiber bij een huis in Woerden
Fiber bij een huis in Woerden
Picture by Koos van den Hout, license CC-BY-SA
Na alle gemopper over de DSL verbinding hier een eerste brief over de aanleg van glasvezel.

De planning is erg ruim:
In februari starten we met aanleggen. [..]
Als het goed is kunnen heel Overvecht en Utrecht Noordwest half 2024 next level internetten. Je kunt dan een abonnement afsluiten bij T-Mobile.
Nu is T-Mobile zo ongeveer de laatste Internetprovider die ik zou willen kiezen, onder andere door de gebeurtenissen in oktober 2019 waarbij de verbindingen tussen T-Mobile en bijvoorbeeld SURFnet een stuk slechter werden. Meer hierover: Zit je bij T-Mobile en heb je opeens last van een trage internet verbinding…? - A2B Internet en T-Mobile NL routed all internet traffic through Germany and broke the Internet for small firms. - Rudolf van den Berg. Ik heb niets aan een gigabit glasvezel als ik de kans loop de systemen op mijn werk amper te kunnen bereiken.

Dus ik wil Freedom Internet via die glasvezel. Maar op dit moment is de status "we willen het graag en het komt vast een keer" volgens Update over Delta en Open Dutch Fiber - Freedom Internet waar ook wel een beetje frustratie valt te lezen:
Anco: Met Open Dutch Fiber ligt het gecompliceerder. Hoewel we al geruime tijd onderhandelen heeft dat nog niet tot iets concreets geleid. De enige provider die nu wordt toegelaten op dit netwerk is T-Mobile. Dat vinden wij een slechte zaak. Daarom zijn we bijna geneigd ze 'Closed Dutch Fiber' te noemen. We zijn continu bezig om een opening te vinden om met ODF tot een oplossing te komen. Helaas, vooralsnog zonder resultaat. Dat er een dag komt dat we op dit netwerk actief worden is wel zeker, wanneer dat zal zijn is nog volledig onduidelijk.
Ik ben benieuwd hoe het gaat lopen. Ze mogen fiber aanleggen, we gaan er alleen geen T-Mobile abonnement over nemen.

De aankondiging van de gemeente Utrecht is vrij duidelijk: het moet een open netwerk worden met providerkeuze. Dus als ze eerst fiber aanleggen en die providerkeuze er vervolgens niet is kan dat juridisch aangepakt worden. Bron Overeenkomst glasvezelnetwerk: Utrecht in 5 jaar volledig “verglaasd” - Gemeente Utrecht met
Open Dutch Fiber legt een ‘open’ glasvezelnetwerk aan in Utrecht. Dit betekent dat alle providers die dit willen over dit netwerk diensten kunnen leveren aan hun klanten.

Update 2023-01-15:

Op de site van open dutch fiber staat ook een artikel: Nog eens 29.000 huishoudens in Utrecht worden voorzien van glasvezel - open dutch fiber Als ik in die postcodecheck mijn gegevens invul:
Gefeliciteerd! Op dit moment zijn wij bezig met de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van glasvezel in Utrecht. In het 1e kwartaal 2024 komen wij bij jou in de wijk.

Update 2023-02-06:

Laatste bericht van Freedom: Wanneer komt Freedom op het Open Dutch Fiber netwerk?. De huidige status is dus 'in theorie zou Freedom beschikbaar moeten komen een jaar na de installatie van Open Dutch Fiber glasvezel'.

Tags: ,
2022-12-03 Weer VDSL instabiliteit
Afgelopen dagen hadden we weer instabiliteit van de VDSL verbinding. Op een bepaald moment duurden de PPP verbindingen niet langer dan 2 minuten:
Dec 2 10:39:05 wozniak pppd[4211]: Connect time 0.7 minutes.
Dec 2 10:45:02 wozniak pppd[4211]: Connect time 1.5 minutes.
Dec 2 10:49:13 wozniak pppd[4211]: Connect time 1.2 minutes.
Dec 2 10:51:10 wozniak pppd[4211]: Connect time 1.0 minutes.
De eerste onderbreking was woensdagavond 20:28. Donderdag overdag waren de onderbrekingen vervelend maar was er nog wel een uur te werken. Donderdagavond kwamen de onderbrekingen vaker.

Dit leverde natuurlijk geen werkbare situatie op. We konden dus vrijdag ook niet thuiswerken. Ik heb vrijdagochtend gebeld met Freedom, onze Internet provider. Deze gaven een aantal opties om te testen voor ze een monteur gaan sturen. Logisch, want een monteur sturen kost vrij veel geld dus willen ze dat pas doen als andere opties uitgesloten zijn.

Nu zaterdagochtend is de verbinding weer stabiel: om 04:46 is de verbinding teruggekomen en sindsdien is de snelheid iets hoger geworden en lopen de tellers 'near end errors' en 'far end errors' niet meer op.

Dit voelt alsof het probleem niet opgelost is, maar het probleem tijdelijk weg is. Een storing tussen dit soort tijden lijkt ook niet iets met menselijke werkzaamheden.

Ik kan niet wachten op een glasvezel aansluiting, dan is er minder kans op storingen door mijn radiosignalen of andere interferentie uit de buurt.

Deze storing is wel erg vergelijkbaar met de VDSL onderbrekingen die ik in juli 2022 had.

Update 2022-12-04

Vandaag tussen 02:05 en 11:02 is de verbinding weer zeer instabiel geweest, daarna weer redelijk stabiel met maar een onderbreking. Het blijft erg onduidelijk wat er aan de hand is.

Ik heb tussen vrijdagavond en zondagmiddag een andere kabel tussen isra punt en modem in gebruik gehad, er lijkt weinig verband tussen het gebruik van een andere kabel en stabiliteit of instabiliteit.

Update 2022-12-06

Afgelopen nacht weer haperingen, vooral 's nachts. Het is erg onduidelijk onder welke omstandigheden de verbinding hapert.

Update 2022-12-07

Omdat het Draytek vigor 130 VDSL modem ondertussen 4 jaar oud is heb ik nu een Zyxel VMG4005-B50A gekocht en binnen. Bij dit modem is 'PPPoE passthrough' de standaard configuratie in plaats van iets wat met meer of minder moeite te realiseren is. Werkt dus meteen met mijn eigen configuratie. De latency is iets lager met dit modem en de stabiliteit is zeer goed.

Update 2022-12-14

De verbinding was ondertussen weer grotendeels stabiel, maar op basis van de melding die ik heb gedaan bij onze Internet provider freedom over de instabiliteit op 2 tot 5 december is er een monteur van KPN langsgekomen.

Die heeft het ISRA punt vernieuwd en alle kabels nagelopen en wat connectors vervangen. En daarnaast de hoop mee uitgesproken dat we over niet al te lange tijd glasvezel krijgen. Daar ben ik het helemaal mee eens!

Tags: ,
2022-07-17 VDSL instabiliteit, instelling SNR margin aangepast
De laatste dagen was een deel van de tijd de VDSL weer instabiel en verbrak soms om de 5 minuten. De kabel tussen ISRA punt en modem is wel de verdachte op dit moment.

De standaard oplossing zou natuurlijk zijn om die kabel korter te maken, maar het ISRA punt zit helaas in de kruipruimte en daar wil ik mijn VDSL modem echt niet. Dus er is ongeveer 4 meter kabel nodig van ISRA punt naar meterkast. Op een bepaald moment heb ik daarvoor het bruine aderpaar van een CAT5E kabel gepakt, omdat ik ergens gelezen had dat de twist van dat aderpaar het dichtst bij telefoonkabel komt. Deze kabel heeft wat last van oxidatie, ik heb eerder er ook al een stukje afgehaald vanwege vergaande oxidatie. Misschien moet de hele kabel vervangen worden door een echte KPN telefoonkabel. Ik heb voor de test een keer even een platte kabel zonder twists gebruikt, maar daar werd de uploadsnelheid lager van.

Als tijdelijke oplossing heb ik in de draytek vigor 130 ingesteld dat ik extra 'SNR margin' wil met vdsl snr 10.

Updates 2022-07-18: De instabiliteit bleef vandaag en als we proberen thuis te werken is dat heel gauw heel irritant. Een tijdelijke andere kabel tussen ISRA punt en modem gaf ook geen verbetering, dus rond de lunch maar gebeld met de internet provider Freedom Internet. Die als volgende stap aangaven om de firmware van het modem te upgraden (er was inderdaad een nieuwere versie) en nog eens een factory reset te doen. Bij een draytek Vigor 130 is dat laatste vrij makkelijk door een firmware met .rst extensie te uploaden. Helaas was de recovery procedure Draytek modems weer eens nodig na de eerste upgrade via de webinterface. En het duurde even voordat ik doorhad dat ik het belangrijke woordje binary in die procedure vergat, en dat leverde geen startend modem op. Uiteindelijk gelukt en weer verder...

Maar na een verdere set onderbrekingen was het duidelijk dat het niet verbeterd was en heb ik weer teruggebeld naar Freedom Internet. Na veel ruggespraak, nazoeken en overleg met collega's was de volgende stap dat er nu een monteur gaat komen van KPN Wholesale Broadband Access. Eerste optie op donderdag 21 juli.

Updates 2022-07-21: De KPN monteur heeft uitgebreid gemeten en het ISRA punt vervangen omdat de draadjes in het ISRA punt niet ideaal er in gezet waren. De monteur heeft geprobeerd het ISRA punt te verplaatsen naar de meterkast maar daarvoor is de grondkabel helaas net te kort. Na het vervangen heeft de monteur nog uitgebreid gekeken naar alle lijnstatistieken, zag dat DLM niet aanstaat op deze lijn terwijl hij dat wel verwachtte maar dat kan een keuze zijn van de provider.

Een van de dingen die de monteur zich nog afvroeg was wanneer er glasvezel zou komen naar dit adres. Dat vraag ik me ook regelmatig af, maar ik hoor niets over plannen. Open Dutch Fiber is aan de overkant van het spoor bezig in Tuindorp. Maar geen van de fiber aanbieders laat iets weten over toekomstplannen tot dat er een echt project is om een bepaalde wijk aan te gaan sluiten.

Updates 2022-07-22: De volgende ochtend blijken er toch weer vergelijkbare onderbrekingen te zijn. Freedom mailde pro-actief dat ze van hun kant ook de problemen zagen. Een optie is nog om het te proberen met een ander modem.

Updates 2022-07-28: Terug van MCH2022 blijkt alles sinds de avond 22 juli stabiel en zonder onderbrekingen te werken. De tellers voor fouten blijven sinds de 25e stilstaan. Pas nu ik zelf actief ben op de radio is er weer een korte onderbreking.

Tags: ,
2022-05-23 Recente instabiliteit VDSL verbinding
Sinds donderdagochtend viel de VDSL een aantal keer uit. Dit begon vrijdag erg opvallend te worden omdat we toen thuis werkten, en midden in een vergadering met video valt het erg op als de Internet verbinding uitvalt, zelfs als het maar heel even is.

Ik dacht even dat het aan het weer lag, maar het uitvallen is begonnen voordat het heel slecht weer werd donderdagmiddag en vrijdagmiddag. Sinds zondag heel erg vroeg is het weer stabiel, dus het probleem lijkt zichzelf opgelost te hebben.

Alle instellingen om de verbinding zo snel mogelijk weer gestart te krijgen werken wel, de onderbrekingen zijn vrij kort.

Update 2022-05-23: De uitval is weer terug, na een stevige regenbui. Dit voorspelt vervelende problemen.

Update 2022-05-30: Zaterdag verbrak de verbinding ongeveer iedere 5 minuten. Dat leverde een onbruikbare situatie op. Ik ben eens begonnen met de kabel tussen ISRA punt en VDSL modem na te lopen en heb deze aan beide zijden eens opnieuw in de RJ11 socket geduwd. Daarna was het een stuk beter, er zijn nu nog maar een paar onderbrekingen per dag. Maar ik wil natuurlijk naar een verbinding die wekenlang stabiel blijft.

Tags: ,
2021-12-20 De laatste bij xs4all kan het licht uit doen
Op 24 december stopt de mogelijkheid om een abonnement bij xs4all af te nemen volgens XS4ALL definitief weg, actiecomite heft zichzelf op, nieuwe provider freedom.nl blijft - xs4allmoetblijven.nl en na de jaarwisseling zal voortvarend de omzetting van xs4all aansluitingen naar het KPN netwerk gebeuren.

Zoals in het artikel aangehaald zijn links en rechts meerdere onderdelen die achteruit gaan in dienstverlening. Zowel op technisch vlak als op het gebied van opties in dienstverlening. Maar KPN blijft net doen alsof er 'niets' veranderd met hooguit wat uitzonderingen. Bij goed kijken gaat het meer om een hele waslijst van dingen die xs4all juist bijzonder maakten.

Ik ben op 4 augustus 2021 overgestapt naar freedom en dat werkt prima. Het zou mooi zijn als er ooit glasvezel aangelegd zou worden waarop ik voor freedom als provider kan kiezen, maar tot die tijd is er met de xDSL techniek redelijk te leven.

Tags: , ,
2021-06-23 Terug naar de Draytek Vigor 130 met modem6 DSL driver
Om in de toekomst alle opties open te houden heb ik het Draytek Vigor 130 modem voorzien van firmware 3.8.4.1 met modem6 DSL driver. Ik ben erg benieuwd naar de stabiliteit als ik actief ben op amateur banden onder 17 MHz, en ik wil weten hoe dit nu werkt op de lange termijn.

Screenshot raised ping time Bij de eerste testen met sterke signalen op de 20 meter en 40 meter band blijft de verbinding in ieder geval in stand, ik zie alleen een klein beetje packet loss bij de eerste signalen. In ieder geval geen volledig verbreken van de verbinding.

De latency is wel weer toegenomen, de verbinding is weer interleaved helaas. Opvallend is dat er later meer uitschieters kwamen in de latency voor IPv4 verkeer. Dat begon ongeveer omstreeks de tijd dat ik de test met radio signalen deed.

En nu weer een MTU van 1500 bytes op de ppp verbinding.

Tags: , ,
2021-01-31 Redid connector on phone cable for VDSL
While I was working in the crawlspace yesterday I rerouted the phone cable that brings the VDSL from the network connection point (in the crawlspace, not a good place!) to the utility closet. After that the VDSL started giving disconnects.

Today I reopened the crawlspace, shortened the phone cable by about 8 centimeters and crimped a new connector on the phone cable. The copper on the original connector looked completely black, which may have given interesting interference at higher frequencies.

As we say in amateur radio: RF is magic. And since VDSL is RF, having oxidation in the wrong place can cause intermodulation.

Tags: ,
2020-11-28 Getting the DSL linespeed with both current and attainable speed from the Fritz!Box 7360/7590
I noticed I documented my original script to fetch the upstream and downstream DSL speed from the Fritz!Box 7360 but never documented the additional steps I took later to add the attainable upstream and downstream speeds to the current upstream and downstream speeds.

After switching to the Fritz!Box 7590 I missed my VDSL statistics so I dug up the scripts I had for the 7360 and tested whether they still work. And yes they do, so no changes there. The complete script:
#!/usr/bin/perl -w

use strict;

my ($fritzuser,$fritzpass);

$fritzuser="root";
$fritzpass="VerySecretPassword";

system("wget --user=$fritzuser --password=$fritzpass --post-file=wanifcfgrequest.xml --header=\"Content-Type: text/xml\" --header=\"SOAPAction: \\\"urn:dslforum-org:service:WANDSLInterfaceConfig:1#GetInfo\\\"\" --no-check-certificate http://fritz.koos.koffie.dot:49000/upnp/control/wandslifconfig1 -O wanifcfganswer.xml -o getfritz.log");

open(STATUSFILE,"){
    if (/(\d+)<\/NewUpstreamMaxRate>/){
        $upstream = $1;
    }
    if (/(\d+)<\/NewDownstreamMaxRate>/){
        $downstream = $1;
    }
    if (/(\d+)<\/NewUpstreamCurrRate>/){
        $upstreamcur = $1;
    }
    if (/(\d+)<\/NewDownstreamCurrRate>/){
        $downstreamcur = $1;
    }
}

if (defined $upstream and defined $downstream){
    my $line=sprintf("N:%d:%d:%d:%d",$downstream*1000,$upstream*1000,$downstreamcur*1000,$upstreamcur*1000);
    print $line."\n";
}
This does need the wanifcfgrequest.xml file:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<s:Envelope
  xmlns:s="http://schemas.xmlsoap.org/soap/envelope/"
  s:encodingStyle="http://schemas.xmlsoap.org/soap/encoding/">
  <s:Body>
   <u:GetInfo xmlns:u="urn:dslforum-org:service:WANDSLInterfaceConfig1">
   </u:GetInfo>
  </s:Body>
</s:Envelope>
And I get a usable wanifcfganswer.xml:
<?xml version="1.0"?>
 <s:Envelope xmlns:s="http://schemas.xmlsoap.org/soap/envelope/" s:encodingStyle="http://schemas.xmlsoap.org/soap/encoding/">
<s:Body>
<u:GetInfoResponse xmlns:u="urn:dslforum-org:service:WANDSLInterfaceConfig:1">
<NewEnable>1</NewEnable>
<NewStatus>Initializing</NewStatus>
<NewDataPath>Fast</NewDataPath>
<NewUpstreamCurrRate>33032</NewUpstreamCurrRate>
<NewDownstreamCurrRate>111049</NewDownstreamCurrRate>
<NewUpstreamMaxRate>35725</NewUpstreamMaxRate>
<NewDownstreamMaxRate>117129</NewDownstreamMaxRate>
<NewUpstreamNoiseMargin>50</NewUpstreamNoiseMargin>
<NewDownstreamNoiseMargin>60</NewDownstreamNoiseMargin>
<NewUpstreamAttenuation>80</NewUpstreamAttenuation>
<NewDownstreamAttenuation>110</NewDownstreamAttenuation>
<NewATURVendor>41564d00</NewATURVendor>
<NewATURCountry>0400</NewATURCountry>
<NewUpstreamPower>498</NewUpstreamPower>
<NewDownstreamPower>513</NewDownstreamPower>
</u:GetInfoResponse>
</s:Body>
</s:Envelope>
This works without any change both on the Fritz!Box 7360 and the Fritz!Box 7590.

Tags: , ,
2020-11-20 Ander VDSL modem van xs4all
Ik bleef er last van houden dat bij iedere activiteit met zenden op de radio het modem de verbinding verbrak en weer op moest bouwen. Eerder was dat een keer per week per band waarop ik actief werd maar de laatste tijd lijkt het bij frequentiewijzigingen of gewoon bij activiteit nog veel meer te gebeuren.

Ik weet wel een simpele oplossing: de aanbeveling in hoofdstuk 7.2.1.2 van ITU-T Recommendation G.993.2 uitvoeren: instellen dat alle amateur banden compleet overgeslagen worden en dat daar geen signaal aanwezig mag zijn (zogenaamde notches).
VDSL2 transmitters shall be able to reduce the PSD of the transmitted signal to a level below −80dBm/Hz in 16 arbitrary frequency bands simultaneously. An example list of frequency bands (the amateur radio bands) is shown in Table7-1.
In ITU G.993.2 zit een keurige lijst van amateur frequenties onder de 30 MHz die bijgewerkt is naar de huidige stand van zaken.

Dus ik had dit in een contactverzoek naar xs4all gezet. Maar zo makkelijk doen ze dat niet. Ze zien dat ik een ander modem gebruik (klopt, de Draytek Vigor 130) en dat het modem wat ik van hun heb verouderd is (klopt, een fritz!box 7360v1). Dus ze sturen eerst een nieuw Fritz!box 7590 modem op, daarmee kan ik dan testen wat de stabiliteit doet en dan weer contact opnemen als de problemen blijven.

Ik ben benieuwd. Ik zie veel meldingen van collega-zendamateurs dat ze notches laten instellen om zo van stabiliteitsproblemen af te zijn. Ik heb het idee dat in het afgelopen jaar ergens een update naar de DSLAM is gegaan die ervoor gezorgd heeft dat dit makkelijker onderbrekingen geeft, en bijvoorbeeld ook de samenwerking met de Draytek Vigor 130 met modem8 driver moeilijker maakte.

Verzoek in de doos is om het 'oude modem', dus de fritz!box 7360v1 te retourneren. Ik weet niet eens zeker of ik die in bruikleen heb van xs4all of dat dat toen nog een 'gratis' modem was maar ik ga er verder toch niets mee doen dus ze kunnen het modem terugkrijgen.

Update:

Na wat prutsen met de configuratie heb ik iets werkends met de fritz!box 7590. Eerst maar eens een standaard configuratie met de fritz!box 7590 zodat ik een firmware update kan doen. Daarna op zoek naar de gewenste configuratie waarbij ik de PPPoE sessie zelf afhandel op de server.

De fritz!box heeft wel de optie om PPPoE passthrough toe te staan maar als tegelijkertijd de PPPoE client in de fritz!box zelf een verbinding opzet is de PPPoE sessie al in gebruik en heb ik nog niet mijn gewenste verlegde eindpunt van de verbinding.

Oplossing: niet configuratie voor xs4all kiezen maar een onmogelijke configuratie gebaseerd op 'andere internetaanbieder' met vlan-id 6 en ik heb gekozen voor 'bridged' plus PPPoE passthrough. Nu mag ik wel de verbinding opbouwen vanaf mijn eigen router. En klaagt het modem dat het geen internet verbinding heeft.

Configuratie screenshots:

De fritz!box onderhandelt wel impulse noise protection (G.INP) met de DSLAM en mag ook dynamisch de downstream snelheid aanpassen bij storing (Seamless rate adaptation). Met actief worden over diverse stukjes van de 40 meter band krijg ik het modem nog wel aan het verbreken maar uiteindelijk is de verbinding stabiel terwijl ik met de radio actief ben. De impulse noise protection valt me wel op: met de Draytek Vigor 130 was dit uitgeschakeld.

Het nadeel is dat de MTU van de verbinding nu weer 1492 is want de fritz!box ondersteund niet een ethernet MTU van 1508 voor PPPoE passthrough. Helaas. Het voelt als een beetje net-niet oplossing als zo'n detail niet klopt.

Tags: , ,

IPv6 check

Running test...
, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred. PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers

RSS
Meningen zijn die van mezelf, wat ik schrijf is beschermd door auteursrecht. Sommige publicaties bevatten een expliciete vermelding dat ze ongevraagd gedeeld mogen worden.
My opinions are my own, what I write is protected by copyrights. Some publications contain an explicit license statement which allows sharing without asking permission.
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites, The Virtual Bookcase, book reviews
This page generated by $Id: newstag.cgi,v 1.40 2022/12/12 15:34:31 koos Exp $ in 0.041510 seconds.