News items for tag nederlands - Koos van den Hout

2023-02-23 De zoektocht naar de echte bron van een podcast
Vandaag kwam ik een artikel tegen Generaals b.d. Van Uhm en De Kruif beginnen podcast over oorlog en het leek me wel leuk om deze podcast eens te beluisteren.

Alleen geeft het artikel daar bijzonder weinig informatie over. Het enige wat er te vinden is:
De eerste aflevering van Veldheren wordt vrijdag op Spotify en Apple Podcast gelanceerd.
Maar ik wil allebei niet gebruiken om de podcast te beluisteren, ik wil deze podcast gewoon beluisteren in mijn podcast speler, te weten op dit moment 'Pocket Casts'. Zoals Dave Winer aangeeft in Podcasts are feeds - Dave Winer Scripting News is iets pas een podcast als het een RSS feed heeft. Dus ik zoek een URL van de RSS feed van deze podcast, dan kan ik de podcast toevoegen.

Diverse zoekopdrachten geprobeerd, en uiteindelijk kom ik terecht op Veldheren bij podcast24.nl / podcast24.co.uk waar nog steeds geen feed informatie staat. Maar de URL van de feed is wel uit de source te halen, omdat de podcast24.nl site ook gewoon op de feed gebaseerd is, maar dat zelf niet laat zien. In de source van de pagina zit nog informatie uit de feed en iets wat op een gemangelde url lijkt:
url:"https:\u002F\u002Frss.art19.com\u002Fveldheren"
En als ik daar eens aan snuffel lijkt het er wel op te gaan lijken:
$ curl -kI https://rss.art19.com/veldheren
HTTP/2 200 
x-frame-options: DENY
x-xss-protection: 1; mode=block
x-content-type-options: nosniff
last-modified: Thu, 23 Feb 2023 14:50:22 GMT
cache-control: max-age=45, public
content-type: application/rss+xml; charset=utf-8
content-md5: NpD8EsLUoeqYLrvKp3UmZQ==
via: 1.1 haproxy, 1.1 varnish, 1.1 varnish
fastly-restarts: 1
accept-ranges: bytes
date: Thu, 23 Feb 2023 19:55:49 GMT
age: 0
x-served-by: cache-ams12743-AMS, cache-ams21063-AMS
x-cache: MISS, MISS
x-cache-hits: 0, 0
x-timer: S1677182149.621644,VS0,VE843
vary: Accept, Accept-Encoding, Accept-Language, Authorization,User-Agent,Origin
server: Fastly
strict-transport-security: max-age=300
content-length: 7164
application/rss+xml is het gewenste mime-type! En inderdaad als ik het bestand ophaal en inkijk:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<rss xmlns:itunes="http://www.itunes.com/dtds/podcast-1.0.dtd" xmlns:atom="http://www.w3.org/2005/Atom" xmlns:content="http://purl.org/rss/1.0/modules/content/" xmlns:art19="https://art19.com/xmlns/rss-extensions/1.0" xmlns:googleplay="http://www.google.com/schemas/play-podcasts/1.0/" version="2.0">
 <channel>
  <title>Veldheren</title>
  <description>
   <![CDATA[<p>Veldheren is een podcast waarin twee ..
Het zou toch prettig zijn als het vinden van een podcast buiten spotify of apple om niet een halve hack is.

Verder weggestopt in de zoekresultaten, achter allerlei nieuwsartikelen die braaf hetzelfde herhalen kom ik uiteindelijk terecht op Veldheren podcast - Part of Corti Media Network waar wel verwijzingen naar de RSS feed staan, zowel in de pagina als in de metadata. Het kan wel, het is alleen nogal ondergesneeuwd.

Tags: , ,
2023-02-06 Afwachten tot Open Dutch Fiber open wordt
De laatste ontwikkelingen rond Open Dutch Fiber die plannen heeft om hier ook glasvezel aan te leggen zijn dat volgens een bericht van Freedom er een voorkeursperiode is voor T-mobile, maar dat daarna Freedom Internet toch mogelijk zou moeten worden als ze de koppelingen om als provider op dat netwerk actief te zijn rondkrijgen.

Bron Wanneer komt Freedom op het Open Dutch Fiber netwerk? - Freedom Internet. Volgens dit bericht:
Helaas is er één probleem; ODF heeft met T-Mobile een overeenkomst waarin staat dat op elke locatie waar ODF een nieuw stuk netwerk realiseert, T-Mobile het eerste jaar exclusief - dus als enige provider - internetabonnementen mag leveren.
Dat staat dus niet heel opvallend in de berichtgeving van Open Dutch Fiber, die geven alleen maar aan dat je snel een abonnement bij T-Mobile kan nemen.

Kortom, afwachten en verkopers van T-Mobile die aan de deur gaan komen uitleggen wat ik wil. Want die verkopers verwacht ik.

Tags: ,
2023-01-13 Plannen voor glasvezel hier
Fiber bij een huis in Woerden
Fiber bij een huis in Woerden
Picture by Koos van den Hout, license CC-BY-SA
Na alle gemopper over de DSL verbinding hier een eerste brief over de aanleg van glasvezel.

De planning is erg ruim:
In februari starten we met aanleggen. [..]
Als het goed is kunnen heel Overvecht en Utrecht Noordwest half 2024 next level internetten. Je kunt dan een abonnement afsluiten bij T-Mobile.
Nu is T-Mobile zo ongeveer de laatste Internetprovider die ik zou willen kiezen, onder andere door de gebeurtenissen in oktober 2019 waarbij de verbindingen tussen T-Mobile en bijvoorbeeld SURFnet een stuk slechter werden. Meer hierover: Zit je bij T-Mobile en heb je opeens last van een trage internet verbinding…? - A2B Internet en T-Mobile NL routed all internet traffic through Germany and broke the Internet for small firms. - Rudolf van den Berg. Ik heb niets aan een gigabit glasvezel als ik de kans loop de systemen op mijn werk amper te kunnen bereiken.

Dus ik wil Freedom Internet via die glasvezel. Maar op dit moment is de status "we willen het graag en het komt vast een keer" volgens Update over Delta en Open Dutch Fiber - Freedom Internet waar ook wel een beetje frustratie valt te lezen:
Anco: Met Open Dutch Fiber ligt het gecompliceerder. Hoewel we al geruime tijd onderhandelen heeft dat nog niet tot iets concreets geleid. De enige provider die nu wordt toegelaten op dit netwerk is T-Mobile. Dat vinden wij een slechte zaak. Daarom zijn we bijna geneigd ze 'Closed Dutch Fiber' te noemen. We zijn continu bezig om een opening te vinden om met ODF tot een oplossing te komen. Helaas, vooralsnog zonder resultaat. Dat er een dag komt dat we op dit netwerk actief worden is wel zeker, wanneer dat zal zijn is nog volledig onduidelijk.
Ik ben benieuwd hoe het gaat lopen. Ze mogen fiber aanleggen, we gaan er alleen geen T-Mobile abonnement over nemen.

De aankondiging van de gemeente Utrecht is vrij duidelijk: het moet een open netwerk worden met providerkeuze. Dus als ze eerst fiber aanleggen en die providerkeuze er vervolgens niet is kan dat juridisch aangepakt worden. Bron Overeenkomst glasvezelnetwerk: Utrecht in 5 jaar volledig “verglaasd” - Gemeente Utrecht met
Open Dutch Fiber legt een ‘open’ glasvezelnetwerk aan in Utrecht. Dit betekent dat alle providers die dit willen over dit netwerk diensten kunnen leveren aan hun klanten.

Update 2023-01-15:

Op de site van open dutch fiber staat ook een artikel: Nog eens 29.000 huishoudens in Utrecht worden voorzien van glasvezel - open dutch fiber Als ik in die postcodecheck mijn gegevens invul:
Gefeliciteerd! Op dit moment zijn wij bezig met de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van glasvezel in Utrecht. In het 1e kwartaal 2024 komen wij bij jou in de wijk.

Update 2023-02-06:

Laatste bericht van Freedom: Wanneer komt Freedom op het Open Dutch Fiber netwerk?. De huidige status is dus 'in theorie zou Freedom beschikbaar moeten komen een jaar na de installatie van Open Dutch Fiber glasvezel'.

Tags: ,
2023-01-05 Buttcoin phishing Bitvavo
Cybercriminal Naast het gebruiken van bitcoin om mensen af te persen is er altijd ook de optie om in te breken op bitcoin accounts om de buttcoins van anderen te stelen. Het voordeel van het niet gebruiken van banken voor geldzaken is dat je ook niet de mogelijkheid hebt om misdaad met geld te onderzoeken dus als je de buttcoins kan stelen kun je er mee wegkomen.

Vandaag ontving ik een phishing mail die van 'Bitvavo' zou zijn, wat blijkbaar iets doet met buttcoins en andere cryptocurrencies. Verder hebben de criminelen goed opgelet bij phishing mails voor banken en gebruiken ze de standaard methodes van phishing: urgentie, voldoen aan regelgeving en een simpele handeling om toegang te krijgen tot je rekening. Met als toegevoegde stap de qrcode zodat je niet zomaar een url-analyzer af kan laten gaan op je mail en je de phishing site (dus de 'verificatiestappen') opent in je mobiele browser en minder makkelijk dingen kan controleren.

Het spoor:
 • De qrcode scant naar http://lnkiy.in/VKwZG
 • Redirect: https://360corporatetours.com/wp-admin/images/bit.php deze url ziet er uit als een gehackte wordpress site.
 • Hier komt een html redirect naar: https://bitvavo.22497-4837.s2.webspace.re/
En dat ziet er erg uit als een bitvavo login page.

Update 2023-01-12

Ik heb ondertussen geleerd dat het prima mogelijk is om bitcoin te traceren, dit is de primaire activiteit van het bedrijf 'Chainalysis'. In de Darknet diaries podcast is dit uitgebreid besproken in de aflevering Welcome To Video - Darknet Diaries. De aflevering gaat over een groot onderzoek waarin bitcoin chain analysis het mogelijk maakte om verdachten op te sporen.

Tags: , ,
2022-12-30 Een stukje telefoongeschiedenis: de PRX-A
Recent dook het youtube algoritme voor mij de video Booting up the 3ESS - Connections Museum op en die heb ik van harte bekeken. Dat bracht wel een herinnering bij me boven: in 1988 heb ik stage gelopen bij KPN telecom.

Deze stage was als onderdeel van mijn opleiding MTS electronica. Eigenlijk deed ik die opleiding omdat ik iets met computers wilde maar er geen passende MTS opleiding was, electronica leek me de manier om alvast de goede kant uit te gaan. Hoe ik bij KPN telecom ben uitgekomen weet ik niet meer precies.

In deze stage heb ik eigenlijk van allerlei types centrales meegemaakt, in 1988 had KPN telecom een zeer ruime keuze aan centrales in gebruik: Electromechanische centrales types F, UR, UV, computergestuurde centrale type PRX-A en volledig gecomputeriseerde centrale 5ESS. Ik heb ook al deze types centrales van dichtbij gezien en er aan gewerkt.

Het typische verschil tussen de PRX-A en de 5ESS was volgens mij dat de PRX-A nog schakelde met reed-relais, de aansturing is bij allebei wel met een programmeerbare computer. PRX staat voor Programmable Reed-relais eXchange. De AT&T 5ESS schakelde met electronische onderdelen.

Op zoek naar meer informatie over de PRX-A kwam ik er ook achter dat dit nog een echte Nederlandse telefooncentrale was die naast inzet in Nederland ook in een paar andere landen in gebruik is geweest. Gelukkig is er een website met de nodige geschiedenis, foto's, documenten en andere herinneringen aan de PRX-A: PRX 205 waar ik ook leerde dat de telefooncentrale waar onze ISDN telefoonlijn ooit vandaan kwam ook de centrale was waar de eerste PRX-A in test gebruik was.

Het was erg mooi om de dingen over de PRX-A terug te zien. Een mooi stukje Nederlandse telecommunicatie geschiedenis. Ook een echt Nederlands product: de PRX-A werd ontwikkeld bij Philips Telecommunicatie Industrie (PTI) in Hilversum.

Als ik tijdens deze stage geweten had wat ik later geleerd heb over phone phreaking had ik misschien dingen gedaan die verkeerd hadden kunnen gaan. Ik heb in een districtscentrale testapparatuur gezien en gehoord die Signaling System No. 5 signalen decodeerde. Toen viel me alleen op dat het geen DTMF was. Later heb ik veel geleerd over hoe dit werkte.

Tags: , ,
2022-12-03 Nederlandstalige bitcoin afpersing
Cybercriminal Ik heb een tijd niet over de bitcoin afpersingsmails geschreven, maar deze kwam vandaag voorbij in redelijk goed nederlands. Het leest alsof de originele taal anders is maar het is goed vertaald zonder kromme zinnen.
Helaas begin ik met slecht nieuws voor je. Enkele maanden geleden heb ik toegang weten te krijgen tot het apparaat waarmee je nu op het internet zit te surfen. Sinds die tijd heb ik al je internetactiviteiten bijgehouden.

Omdat je een regelmatige bezoeker bent van pornosites, denk ik dat je nu even op moet letten. Je hebt je lot namelijk zelf in de hand. Ik zal het simpel houden, ik via de website die je hebt bezocht toegang gekregen tot je gegevens.

Ik heb een trojan horse geupload naar het driver systeem die zijn fingerprint meerdere keren per dag blijft updaten, zodat het onmogelijk is voor jouw antivirus software om hem te detecteren. Bovendien geeft deze me toegang tot je camera en microfoon. Ook heb ik een back-up gemaakt van alle gegevens, inclusief foto's, social media, chats en contacten.

Maak het bedrag van 950 USD in BTC over naar mijn Bitcoin-wallet, en ik zal deze hele situatie laten rusten. Ik garandeer dat ik alle data en video's permanent zal verwijderen zodra de betaling is ontvangen.

Dat lijkt me een bescheiden en redelijke vergoeding voor al mijn harde werk. Je kunt zelf wel uitzoeken hoe je Bitcoins kunt kopen met behulp van zoekmachines als Google of Bing, want dat is allemaal helemaal niet zo moeilijk.

Mijn Bitcoin-portemonnee (BTC): 1CKiipxrHHRz4HFWMxk6Q4v5hGUs7vHPML
Hier staat al een melding van iemand die hetzelfde mailtje heeft ontvangen, waarmee gelijk duidelijk is dat de afzender helemaal niets heeft maar het leuk zou vinden als de bitcoin-wallet bijgevuld wordt.

Er staat ook een link naar een site die beweerd je te helpen als je het slachtoffer wordt van bitcoin-oplichters. Die hulp zorgt er dan voor dat je twee keer het slachtoffer wordt van bitcoin-oplichters, dus dat is ook niet aan te raden.

Tags: , ,
2022-12-03 Weer VDSL instabiliteit
Afgelopen dagen hadden we weer instabiliteit van de VDSL verbinding. Op een bepaald moment duurden de PPP verbindingen niet langer dan 2 minuten:
Dec 2 10:39:05 wozniak pppd[4211]: Connect time 0.7 minutes.
Dec 2 10:45:02 wozniak pppd[4211]: Connect time 1.5 minutes.
Dec 2 10:49:13 wozniak pppd[4211]: Connect time 1.2 minutes.
Dec 2 10:51:10 wozniak pppd[4211]: Connect time 1.0 minutes.
De eerste onderbreking was woensdagavond 20:28. Donderdag overdag waren de onderbrekingen vervelend maar was er nog wel een uur te werken. Donderdagavond kwamen de onderbrekingen vaker.

Dit leverde natuurlijk geen werkbare situatie op. We konden dus vrijdag ook niet thuiswerken. Ik heb vrijdagochtend gebeld met Freedom, onze Internet provider. Deze gaven een aantal opties om te testen voor ze een monteur gaan sturen. Logisch, want een monteur sturen kost vrij veel geld dus willen ze dat pas doen als andere opties uitgesloten zijn.

Nu zaterdagochtend is de verbinding weer stabiel: om 04:46 is de verbinding teruggekomen en sindsdien is de snelheid iets hoger geworden en lopen de tellers 'near end errors' en 'far end errors' niet meer op.

Dit voelt alsof het probleem niet opgelost is, maar het probleem tijdelijk weg is. Een storing tussen dit soort tijden lijkt ook niet iets met menselijke werkzaamheden.

Ik kan niet wachten op een glasvezel aansluiting, dan is er minder kans op storingen door mijn radiosignalen of andere interferentie uit de buurt.

Deze storing is wel erg vergelijkbaar met de VDSL onderbrekingen die ik in juli 2022 had.

Update 2022-12-04

Vandaag tussen 02:05 en 11:02 is de verbinding weer zeer instabiel geweest, daarna weer redelijk stabiel met maar een onderbreking. Het blijft erg onduidelijk wat er aan de hand is.

Ik heb tussen vrijdagavond en zondagmiddag een andere kabel tussen isra punt en modem in gebruik gehad, er lijkt weinig verband tussen het gebruik van een andere kabel en stabiliteit of instabiliteit.

Update 2022-12-06

Afgelopen nacht weer haperingen, vooral 's nachts. Het is erg onduidelijk onder welke omstandigheden de verbinding hapert.

Update 2022-12-07

Omdat het Draytek vigor 130 VDSL modem ondertussen 4 jaar oud is heb ik nu een Zyxel VMG4005-B50A gekocht en binnen. Bij dit modem is 'PPPoE passthrough' de standaard configuratie in plaats van iets wat met meer of minder moeite te realiseren is. Werkt dus meteen met mijn eigen configuratie. De latency is iets lager met dit modem en de stabiliteit is zeer goed.

Update 2022-12-14

De verbinding was ondertussen weer grotendeels stabiel, maar op basis van de melding die ik heb gedaan bij onze Internet provider freedom over de instabiliteit op 2 tot 5 december is er een monteur van KPN langsgekomen.

Die heeft het ISRA punt vernieuwd en alle kabels nagelopen en wat connectors vervangen. En daarnaast de hoop mee uitgesproken dat we over niet al te lange tijd glasvezel krijgen. Daar ben ik het helemaal mee eens!

Tags: ,
2022-11-21 Weer achter een KVK phishing link aanzitten met alle omwegen
Cybercriminal Weer een verse phishing mail, met dit keer de qrcode inline. Het pad:
 • URL uit qrcode: http://lnkiy.in/MejZA
 • Redirect: https://t.co/IwUW4C65FX
 • Redirect: https://rebrand.ly/96piay7
 • Redirect: https://s.id/1ph8T
 • Redirect: https://gezat.co.tz/wp-admin/includes/kvk.php
 • Redirect: https://21989-4437.s1.webspace.re/KVK/
 • De echte phishing pagina! Eindelijk. Deze stuurt de ingevulde data naar https://21989-4437.s1.webspace.re/KVK/tmg1.php
 • Daarna komt een redirect naar https://21989-4437.s1.webspace.re/KVK/2.php en die geeft uiteindelijk een redirect naar een KVK pagina.
Als ik kijk bij het overzicht Kamer van Koophandel - Fraudehelpdesk zie ik mijn specifieke bericht er niet tussen staan, maar er is keuze genoeg. Allemaal fraudepogingen, dus trap hier niet in!

Tags: , ,
2022-11-10 Achter een KVK phishing link aanzitten met alle omwegen
Cybercriminal Ik zag een phishing mail met daarin een qrcode om te volgen. Dat is natuurlijk een manier om te voorkomen dat mailscanners direct de URL herkennen als verdacht. Alleen wilde mijn mailclient die afbeelding niet zomaar inladen want remote, want dat is allang verdacht.
 • Afbeelding: https://qr.de/code/ySVDbB.png
 • URL uit qrcode: https://qr.de/ySVDbB
 • Redirect https://lnkd.in/dqiBJCcD
 • Redirect http://bit.do/0214nl85479651
 • Redirect https://21981-4426.s3.webspace.re/
En daar is de phishing pagina die om allerlei persoonsgegevens vraagt.

Correctie: was. De pagina is al weg. Maar als een van de redirects bijgesteld wordt door de crimineel gaat een en ander natuurlijk weer verder!

Als ik kijk bij het overzicht Kamer van Koophandel - Fraudehelpdesk zie ik mijn specifieke bericht er niet tussen staan, maar er is keuze genoeg. Allemaal fraudepogingen, dus trap hier niet in!

Update: De qr.de redirect is zelfs weg, dus de crimineel zal nieuwe spam mails moeten versturen.

Tags: , ,
2022-10-28 Een android tablet die niet meer bruikbaar is
Bijna 10 jaar geleden deed ik mee aan een CTF: Ik heb meegedaan aan de hackcontest ter ere van 20 jaar SURFcert. En daar won ik een Samsung tablet. Die is dus ondertussen ook 10 jaar oud, bevat Android 4.2.2 met Linux kernel 3.0.31 en krijgt geen updates meer.

Recent bedacht ik me dat ik die tablet misschien nog als scherm zou kunnen gebruiken voor mijn thuis grafana server. Maar die server is alleen bereikbaar met https en daar heb ik een LetsEncrypt certificaat voor waarbij ik alleen de chain gebruik vanaf de ISRG Root X1 en niet meer vanaf de DST Root CA X3 omdat dat op andere plekken problemen geeft.

Daarmee werkt het gewoon niet. Ik heb nog pogingen gedaan om de ISRG Root in de certificaten van de tablet te krijgen maar als .pem, .crt of .cer file worden deze niet gezien als certificaat door de tablet.

De tablet is daarmee gewoon afgeschreven en niet meer bruikbaar. Ik heb deze tablet een aantal jaar gebruikt en daarna is deze vooral gebruikt door mijn zoon om spelletjes op te spelen en youtube filmpjes te kijken.

Tags: , ,

IPv6 check

Running test...
, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred. PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers

RSS
Meningen zijn die van mezelf, wat ik schrijf is beschermd door auteursrecht. Sommige publicaties bevatten een expliciete vermelding dat ze ongevraagd gedeeld mogen worden.
My opinions are my own, what I write is protected by copyrights. Some publications contain an explicit license statement which allows sharing without asking permission.
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites, The Virtual Bookcase, book reviews
This page generated by $Id: newstag.cgi,v 1.40 2022/12/12 15:34:31 koos Exp $ in 0.043494 seconds.