News items for tag nederlands - Koos van den Hout

2021-09-29 Spam/phishing/fraude woningnet
Cybercriminal Het nieuws over de woningmarkt in nederland is blijkbaar ook opgepikt door de fraudeurs die graag mensen geld afhankelijk maken.

Onderstaande uit de inkomende berichten. Keurig alle kenmerken van een poging fraude: urgentie 'binnen 2 weken' en vervelende consequenties als de gebruiker niets doet 'Uw opgebouwde inschrijfduur en eventuele reacties vervallen dan'.

Allemaal vooral tekenen van een poging tot oplichting. Trap hier niet in. Meer informatie bij Diverse onderwepen Klik op “Lees meer” - fraudehelpdesk.nl.
Geachte klant,

Uw inschrijving bij WoningNet

Over 2 weken verloopt uw inschrijving. Uw inschrijving verlengen wij met een
jaar als u de verlenginskosten van

WoningNet-verlengingskosten                          

Factuurnummer: SRA-00717113

Wilt u betalen via een doorlopende machtiging? dit kan, nadat u dit jaar nog
via iDEAL betaald heeft. U kunt na de betaling bij overzicht van mijn gegevens
uw betaalwijze veranderen.

Volgend jaar zullen wij dan de verlengingskosten van uw rekening incasseren.
Ook hiervan krijgt u via e-mail een bericht. Meer informatie over betalen van
de verlengingskosten vindt u op onze website.

Uitschrijven

Als u niet binnen 2 weken betaalt, schrijven wij u uit. Uw opgebouwde
inschrijfduur en eventuele reacties vervallen dan.
De url voor de 'WoningNet-verlengingskosten' :
hxxps://t.co/1nuIzIn4KV?amp=1
t.co is de url-verkorter van twitter.

Gaat door naar:
hxxps://0x1.co/WE8FY
Een andere url-verkorter.

Gaat door naar:
hxxps://0mgeving-online.ga/

;; ANSWER SECTION:
0mgeving-online.ga.   3511  IN   A    195.133.40.102
En die reageert op dit moment niet. Opvallend: Er is ook (nog) geen certificaat voor bekend in de CT-logs.

Update: Aparte vermelding nu bij fraudehelpdesk.nl met voorbeeld: Lidmaatschap behouden - Fraudehelpdesk.

Tags: , , ,
2021-08-04 Mijn eigen "Freedom Day"
De overstap naar Freedom internet is gelukt. De verbinding met xs4all verbrak om 04:56:30 en om 04:56:46 was de verbinding weer gemaakt met Freedom Internet met de nieuwe IPv6 en IPv4 adressen.

De overschakeling was daarna een kwestie van alle configuraties die ik had klaarstaan activeren en statische IPv6 thuis adressen omnummeren. Daarna nog een paar kleine dingetjes die ik vergeten was maar niets storends.

Tags: ,
2021-07-28 Een week voor mijn "Freedom Day"
Op woensdag 4 augustus gaat de overstap naar Freedom Internet gebeuren. Omdat bij de afronding van de aanvraag gelijk de IPv4 en IPv6 adressen bekend werden heb ik vast overal de configuraties aangepast en klaargezet, zodat ik volgende week weinig uitzoekwerk heb als de overgang gebeurt.

Omdat dit ook invloed heeft op websites die ik op dit moment thuis host heb ik vast de standaard time to live (TTL) in DNS verlaagd. De secondary nameservers waar dat kan heb ik vast verteld wat het nieuwe adres is wat ze kunnen proberen voor zonetransfers, omdat je in bind9 meerdere masters kunt instellen die allemaal geprobeerd worden.

Tags:
2021-07-09 Nog een xs4all dienst die verdwijnt
De stapel xs4all diensten die verdwijnt kan niet op. Dit keer een dienst waar ik geen gebruik van maak maar die wel teruggaat naar het eerste begin van xs4all als provider: het inbellen via het telefoonnet gaat verdwijnen bij xs4all.

Ik weet het regionale inbelnummer nog uit mijn hoofd, en als ik er op zoek kom ik een volledig (vast achterhaald) overzicht inbelnummers xs4all met regio informatie tegen. Vanaf gekke plekken (inclusief een afgelegen plek in Canada) wel ingebeld en toch even Internet kunnen gebruiken.

Het voelt wel raar. Ooit was een inbelnummer de manier om van het alomtegenwoordige telefoonnet over te stappen naar het Internet, en dat was altijd te bereiken zonder vooraf ingestelde technische infrastructuur zoals nu een kabelmodem, dsl modem, mobiel datanetwerk of andere voorzieningen.

Tags: ,
2021-07-06 Volgende mail dienst die verdwijnt bij xs4all: plus in e-mail adressen
Volgens een volgende aankondiging van xs4all gebruikte ik ook nog addressen met een plus er in voor kzdoos.xs4all.nl. Het was even zoeken en uiteindelijk bleken die inderdaad in de spambox voor te komen omdat ik lang geleden een + adres gebruikte in usenet postings. Maar spammers vergeten nooit een oud adres, zie Bitcoin extortion spam showing up on different e-mail addresses.

Tags: ,
2021-07-02 Overstap naar Freedom internet
Na alle ontwikkelingen bij xs4all was het tijd om de overstap te maken die er al een tijd inzat. Van xs4all naar Freedom internet met eigenlijk dezelfde voor mij belangrijke eigenschappen: een vast IPv4 adres, een vaste IPv6 reeks en een provider die geeft om belangrijke zaken zoals privacy.

De snelheid gaat er wat op vooruit: freedom levert de snelheid die de DSL verbinding aan kan, dus in ons geval 101 mbit down/30 up.

Direct na de aanvraag en het accepteren van de automatische incasso krijg ik al gelijk bericht wat het IPv4 adres wordt en de toegekende IPv6 reeks. Dat is handig, dan kan ik de overstap goed voorbereiden.

Tags: ,
2021-06-29 Einde bsmtp bij xs4all
Vandaag de aankondiging die ik twee jaar geleden al voorzag:
Per 1 oktober 2021 vervalt batched SMTP op kzdoos.xs4all.nl
Het omzetten van e-mail adressen lukt vrij goed. Het meeste wat nog op oude adressen binnenkomt is spam.

De instructie die XS4ALL geeft om dit op te lossen op Batched SMTP op subdomein vervalt - xs4all is vrij simpel. In de mail stond Op xs4all.nl/bsmtp staat hoe u kunt zien op welke adressen u berichten heeft ontvangen en wat u in Mijn XS4ALL moet doen. maar op die site komt het neer op 'zoek in je eigen mailarchieven' en niet 'na authenticatie kunt u zien wat er voor u in de maillogs bij ons staat' wat mijn eerste verwachting was.

Het is jammer, maar met alle wijzigingen bij XS4ALL naar KPN niet onverwacht. Voor mij wel een signaal dat het tijd is om op te gaan stappen als klant bij XS4ALL.

Tags: ,
2021-06-23 Terug naar de Draytek Vigor 130 met modem6 DSL driver
Om in de toekomst alle opties open te houden heb ik het Draytek Vigor 130 modem voorzien van firmware 3.8.4.1 met modem6 DSL driver. Ik ben erg benieuwd naar de stabiliteit als ik actief ben op amateur banden onder 17 MHz, en ik wil weten hoe dit nu werkt op de lange termijn.

Screenshot raised ping time Bij de eerste testen met sterke signalen op de 20 meter en 40 meter band blijft de verbinding in ieder geval in stand, ik zie alleen een klein beetje packet loss bij de eerste signalen. In ieder geval geen volledig verbreken van de verbinding.

De latency is wel weer toegenomen, de verbinding is weer interleaved helaas. Opvallend is dat er later meer uitschieters kwamen in de latency voor IPv4 verkeer. Dat begon ongeveer omstreeks de tijd dat ik de test met radio signalen deed.

En nu weer een MTU van 1500 bytes op de ppp verbinding.

Tags: , ,
2021-06-22 Ik was op zoek naar een creative commons afbeelding van een marifoon
Voor mijn stukje over het luisteren naar marifoon kanalen zocht ik eigenlijk naar een afbeelding van een marifoon op een schip.

En het aanbod viel zwaar tegen. Via de de wikipedia pagina over het ontwerp Marifoon kom ik wel een creative commons afbeeldingen tegen van een oude marifoon, maar niets actueels. Kwa beeld zocht ik iets als een moderne marifoon zoals te koop via Inbouwmarifoons - Maritiem - hamshop.nl en dan ingebouwd op een schip, want dat is mijn persoonlijke beeld. Blijkbaar heeft nog niemand die foto gemaakt en onder creative commons beschikbaar gesteld. Termen 'marifoon', 'marine radio' en 'ship radio' in combinatie met de juiste licentie leveren niet het beeld op wat ik heb.

Als ik de vraag om een open licentie er af laat kom ik best voorbeelden tegen zoals in het artikel Marifoon aan boord - Myon zeiljacht verhuur maar die zijn niet expliciet vrij te gebruiken.

Tags: , ,
2021-06-20 Ik luister ook eens wat marifoon kanalen
Gisteren op een zeilboot geweest en vanuit mijn hobby als radioamateur was ik natuurlijk ook benieuwd naar de radio aan boord. Daar werd niet veel mee gedaan omdat de eigenaar van de zeilboot nog geen marifoon bedienings certificaat heeft. Verder leuk een stukje mee gevaren. Ik heb geen idee van zeilen maar met iemand er bij met kennis en inzicht is het leuk om mee te maken.

Dat was natuurlijk wel aanleiding om me eens te verdiepen in de ontvangst van het marifoon verkeer. Hier in Utrecht is er niet zoveel te beleven maar er zijn een paar bruggen en sluizen met misschien wat verkeer wat ik zou kunnen ontvangen. Dus ik heb de programmeerkabel voor de QYT KT-8900 opgedoken en na wat zoeken deed deze het weer. Marifoonkanalen en gebruik gevonden op Marifoon kanalen en marifoon frequenties en de frequenties via Overzicht VHF marifoonkanalen - frequentieland en daarnaast nog Marifoonkanalen Nederland - Binnenvaart kennis.

Uiteindelijk een set kanalen gevonden die kans gaven op verkeer en deze in de radio geprogrammeerd. Puur voor ontvangst, niet om daar ooit op te willen zenden!

De kanalen en frequenties waarvan ik denk dat ze interresant zijn:
KanaalFrequentie schipFrequentie walGebruik
1156.050 MHz160.650 MHzCentrale meldpost IJsselmeer
6156.300 MHzSimplexIntership
10156.500 MHzSimplexIntership
13156.650 MHzSimplexIntership
15156.750 MHzSimplexIntraship
17156.850 MHzSimplexIntraship
16156.800 MHzSimplexNoodoproepen
18156.900 MHz161.500 MHzSluizen en bruggen, Merwedekanaal
20157.000 MHz161.600 MHzSluizen en bruggen
22157.100 MHz161.700 MHzSluizen en bruggen
61156.075 MHz160.675 MHzVerkeersbegeleiding blokkanaal Maarssen Amsterdam-Rijn kanaal
72156.625 MHzSimplexSociaal
77156.875 MHzSimplexSociaal
84157.225 MHz161.825 MHzSluizen en bruggen
85157.275 MHz161.875 MHzSluizen en bruggen
Een deel van de kanalen zoals die voor sluizen en bruggen hebben een aparte schip en wal frequentie. Dat zorgt natuurlijk dat de brugwachter of sluiswachter altijd het woord kan nemen en een mededeling kan doen zonder dat er een radio vanaf een schip doorheen kan storen.

Met het lezen over marifoon gebruik en kanalen is het wel duidelijk dat het allemaal zeer goed gestructureerd is en gebruikers dienen te weten welk kanaal voor welk gebruik is en hoe de procedures zijn. Sociaal gebruik was eerst helemaal niet de bedoeling, bij uitbreiding van de kanalen is daar iets ruimte voor gekomen. De frequenties laten zien dat de uitbreiding van de beschikbare kanalen is gekomen door het overschakelen op een ander kanaalraster.

Dus nu staat de radio constant deze frequenties en daarnaast diverse amateur frequenties en pmr frequenties te scannen. Voorlopig is de conclusie dat het vrij rustig is op de marifoon kanalen en dat als ik wat hoor de communicatie volgens nette regels gaat en vrij kort is, er is duidelijke etherdiscipline. Daarnaast hoor ik op PMR kanaal 7 soms een babyfoon en soms gesprekken die me het idee geven dat een restaurant dat kanaal gebruikt voor communicatie. Ik denk dat ze elkaar niet horen, ik heb een veel hogere antenne.

Tags: , ,

IPv6 check

Running test...
, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred. PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers

RSS
Meningen zijn die van mezelf, wat ik schrijf is beschermd door auteursrecht. Sommige publicaties bevatten een expliciete vermelding dat ze ongevraagd gedeeld mogen worden.
My opinions are my own, what I write is protected by copyrights. Some publications contain an explicit license statement which allows sharing without asking permission.
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites, The Virtual Bookcase, book reviews
This page generated by $Id: newstag.cgi,v 1.35 2021/11/09 13:09:49 koos Exp $ in 0.023699 seconds.