News items for tag notablog - Koos van den Hout

2013-04-07 (#) 7 years ago
Ergens tussendoor zag ik ook nog dat het Vrijdagbericht van 29 maart op ligfiets.net mijn bladeren in wie er nog meer ligfietsen en amateur radio combineert (engels) had opgepikt. Niet dat het helemaal overgekomen was wat van wie was, maar goed, altijd leuk zo'n vermelding.

Tags: , , ,
2013-03-24 (#) 7 years ago
Gisteren ben ik voor het eerst naar een beurs geweest gericht op radio-amateurs. De landelijke radio vlooienmarkt van de Bosche Radio Amateur Club. Ik was uitgenodigd door een vriend en ik had besloten dat het gezinsleven er toch wel tegenkon dat ik een deel van de zaterdag ontbrak.

De term 'vlooienmarkt' was ook duidelijk terug te zien in de stands, er was een hoog percentage aan verkopers van losse electronische onderdelen en oude electronica modules die hergebruikt zouden kunnen worden voor projecten. Het aandeel verkopers van nieuwe kant-en-klaar apparatuur was klein. Ook waren er wat standjes waar hobbyisten zelf enthousiast vertelden over hun clubs en hun hobby zoals de VERON, werkgroep kunstmanen en de Surplus radio society. Mensen die enthousiast vertellen over hun hobby en ook op zo'n dag iedereen weer eens zien die ze verder eventueel alleen via de radio spreken.

Ik heb er ook wat dingetjes aangeschaft: een extra accu en een antenne verloopplug voor mijn porto en wat ferriet klemmen om apparaten in huis te ontstoren.

Persoonlijk heb ik sterk de neiging deze beurs te vergelijken met de HCC-dagen. De drukte op de vloer is deels vergelijkbaar, het aanbod heeft overeenkomsten (er waren zeker ook aanbieders van computeronderdelen) en de sfeer heeft overeenkomsten. Het aspect bekenden uit de hobby ontmoeten is duidelijk aanwezig voor veel bezoekers. Ik ben ook mensen tegengekomen die ik langs andere wegen ken die tegenwoordig ook iets doen met amateur radio. In vergelijking met de HCC dagen waren er ook een paar aanbieders van spullen die erg verdwaald leken (bijna letterlijk spiegeltjes en kraaltjes) maar die niet te klagen hadden over aanloop. Ook is er sommige jaren een file bij de A59 en zijn er parkeerproblemen. Ik weet nog wat de HCC-dagen in de stad Utrecht konden aanrichten.

Tags: , ,
2013-02-13 (#) 7 years ago
The number of items in the database behind this homepage passed 2000. The item which should be number 2000 is Wardriving results up to today: 2126 new networks with GPS locations - 2013-02-11. Lots of subjects have passed. Notable is the rise in the amount of posts: I have posted more items (and more text) in 2013 already than in the whole of 1999 although I think the newsitems from a file only started in September 1999 which in February 2006 switched to a postgres database.

Tags: , ,
2013-01-14 (#) 7 years ago
Frost on my recumbent bicycle speedometer
Brrr!
This morning it was cold on my recumbent bicycle, frost formed on the speedometer. Brrrr!

Tags: , , , ,
2013-01-01 (#) 7 years ago
Happy new year! I hope this new year brings everyone positive news, interesting developments and happiness.

Tags: ,
2012-11-21 (#) 7 years ago
Nogsteeds bezig met de studie voor het radio amateur examen. Ik moet blijven oefenen op de diverse onderdelen omdat ze anders wegzakken. Volgens de website van de stichting radio examen - volgende examens zal de eerstvolgende mogelijkheid om een examen te doen in maart 2013 in Amersfoort zijn. Een goed moment om naar toe te gaan werken.

Update: Ik sta ingeschreven voor het Novice examen op 6 maart 2013.

Tags: , ,
2012-11-11 (#) 7 years ago
Regelmatig kom ik verhalen tegen uit het buitenland over (lig)fietsers die standaard maar hun fietsritten opnemen met een kleine videocamera om zo beeld te hebben van verkeersgedrag van automobilisten, en de meest rare/gevaarlijke situaties on-line zetten. Vaak compleet met nummerborden, die ik hier even niet noem omdat het om het idee gaat en niet om de specifieke gevallen. Recent zelfs een verhaal van een ligfietser in een velomobiel die zich regelmatig laat volgen door zijn vrouw in een auto met een camera in Zuid-Derbyshire in Engeland: Opdat je het maar weet! - Ligfiets.net waarbij lokale wethouder(!) Michael Stanton opmerkt na maar net de ligfiets op tijd gezien te hebben:
"If it had been one second later I would have killed him. If he gets killed it probably serves him right, but the problem is, he may end up killing or injuring someone else."
Hij heeft later toch iets afstand genomen van die woorden Opdat je het maar weet! Vervolg! - Ligfiets.net.

Dan ben ik toch maar blij dat ik dit in Nederland niet hoef te doen, dat het verkeer eigenlijk in vergelijking zeer vriendelijk is. Een enkele keer een automobilist op de sluiproute rond Fort Voordorp die dan ook wat gevaar oplevert, maar veel minder dan in dit soort filmpjes. En met de afmetingen van ligfiets + fietsaanhanger is mijn plek in het verkeer ook niet de makkelijkste.

Update 2012-12-11: En zelfs video hebben helpt niet altijd: CTC Magazine Article on Road Rage over een advocaat(!) die met een video opname van een doodsbedreiging door een automobilist naar de politie ging en nog heel veel moeite moest doen om activiteit uit de politie te krijgen.

Update 2013-01-14: Ik kwam van het weekend What an RAF pilot can teach us about being safe on the road tegen, een interresant verhaal over hoe straaljagerpiloten leren over de tekortkomingen in het menselijk zicht en daar rekening mee houden, ook interresant voor weggebruikers.

Tags: , ,
2012-08-07 (#) 7 years ago
Ruim een week niet toegekomen aan de Digitale Leeromgeving zend amateurs maar vanavond lukte het weer. Het leren van de 'droge kennis' die verder voor mij nog geen logische verbanden heeft is wat lastig, ik haper momenteel een beetje op welke frequenties N en F amateurs mogen gebruiken en de Q-codes. Het nato-spellingsalfabet heb ik mezelf eerder eigen kunnen maken door te oefenen met de letters in kentekens dus ik kan het allemaal wel leren als ik er iets mee kan.

Tags: , ,
2012-07-27 (#) 7 years ago
De inschrijving in de Digitale leeromgeving zend amateurs is gelukt en ik ben aan de cursus Zend Amateur N begonnen. De eerste sets vragen die ik gemaakt heb gingen goed. Het is wel weer even inkomen in het echte 'leren', ik merk dat ik enorm gewend ben om informatie vluchtig op te nemen met het idee dat ik het later wel weer op kan zoeken. Maar als ik een examen wil maken moet ik toch echt de kennis zelf hebben en kunnen toepassen zonder het even in google op te zoeken.

Voor de DLZA is het gewenst om teamspeak aan de gang te krijgen. De teamspeak die bij ubuntu 10.04 zit is teamspeak 2.0.32 die blijkbaar niet zo goed samenwerkt met de teamspeak server van Delta India Golf want de server reageert gewoon compleet niet. Toen maar naar de teamspeak3 downloads en die versie werkt beter.

Tags: , ,
2012-07-26 (#) 7 years ago
In het nieuws: Station Zwolle tijdelijk een bouwput. Kan de berichtgeving niet omgedraaid worden: welke grotere stations zijn geen bouwput?

Tags: ,
2012-07-11 (#) 7 years ago
Zoals lezers hier misschien al geraden hebben aan de hand van het aantal items met de tag 'hamradio' is het een gebied wat me interreseert. Mijn specifieke interesse is in de techniek (en soms de magie) achter draadloze geluids, beeld en dataoverdracht. Tot nu toe heb ik me alleen met de ontvangst bezig gehouden. Maar om eventueel verder te kunnen en meer van de techniek te snappen wil ik ook het zendamateur examen halen. Ook omdat ik dan in de toekomst mogelijkheden heb om actief met deze techniek bezig te zijn. Dus ben ik begonnen aan zelfstudie voor het N examen.

Update: Met alleen zelfstudie valt het toch wat tegen, ondanks dat ik de MTS electronica ooit heb gehaald. Via het HAM radio project van Randomdata heb ik de online cursussen van Delta-India-Golf gevonden: Digitale leeromgeving zend amateurs. Eens kijken of dat een manier is waarop het leren beter lukt.

Tags: , ,
2012-05-08 (#) 8 years ago
The 20000 km milestone
20000 kilometers on my recumbent bike speedometer
A milestone recently: 20000 kilometers on my recumbent bicycle.

Tags: , ,
2012-05-02 (#) 8 years ago
Another improvement to the homepage: the weather projects get a bit more attention, with the latest weathermap for the Netherlands and the current weather readings in the right-hand sidebar. This costs about 0.02 second so it may need some optimization. In the optimization process I could even make the weather data publicly available in some portable format.

Tags: , , , ,
2012-04-24 (#) 8 years ago
Updated the version number for my homepage because I rewrote the logic behind it. Several gathering functions now gather information from multiple sources between the wanted start and end time and a different function feeds all this to predefined display functions per defined type of 'news'. The same code which does a selection of 'recent' for this page is reused to do that selection for a month: News archive 03/2012 or for a year. In the long run I think I want the month to be the 'standard' archive unit. The 'everything' archive is gone and News archive - Koos van den Hout now shows the list of all months you can try.

This all in perl, and with some interesting programming to make it all work. At the moment there are 4 active sources: the irregular files, the news items, tweets and googleplus items. But adding sources is simple.

I expected the processing time to decrease a bit because data is now not even gathered when it's outside the wanted window but I see no real change in those numbers.

Tags: , ,
2012-03-11 (#) 8 years ago
Triggered by I killed the Internet - tnl.net I decided to have a look at the option of getting my own google+ postings and showing the results here on my pages just like I do for twitter. As you can see it is quite possible. Within the Google apis you can request google+ api access and get an access key. The Google+ api gives structured access to all information in JSON format. A bit of perl, with LWP::UserAgent and JSON later and I parse the google+ available data and put the needed information in a postgresql table which the homepage scripts can read from. It can use some improvement, such as showing attachments (links, pictures, shared posts) but this is a start.

This may look like "the wrong way around" from the viewpoint of the article, letting google+ have my data and pointing to it but at least google+ lets me liberate it and present it in the way I like, and will point back.

I wonder if I can do the same with LinkedIn. I got a bit annoyed that the 'amazon reading list' app on LinkedIn won't allow me to link directly to reviews on The Virtual Bookcase.

Tags: ,
2012-02-20 (#) 8 years ago
Interesting reading this weekend: Must-Complete Projects for Every Hardcore Tech Geek - Wired Gadget Lab. My version of this list:
  • [✓] Build a PC From Scratch .. I'm not sure I ever bought a completely installed PC.
  • [?] Overclock a PC or Mac .. I never tried anything with unsupported clock speeds, but I once replaced an Intel 8088 processor with a NEC V20 processor to get a Norton Sysindex rating of 1.6 (if I recall correctly).
  • [ ] Build a Robot or Drone Flying Machine. I have done other hardware projects, but nothing remote controlled / autonomous yet.
  • [ ] Hack Your Body With a Geek Tattoo. Not going to happen.
  • [✓] Live on Linux For at Least a Month. Euh, there are other options?
  • [✓] Perform Invasive Surgery on a Mobile Device. I've opened and repaired multiple mobile phones.
  • [✓] Create a Man Cave. It's more a (very messy) home office / computer room than a real 'man cave' and I may have to give it up when our son needs more than a baby room.
  • [✓] Carry Around Essential PC Apps on a USB Stick. I think it counts that I carried around a small box of 3.5" floppies ages ago. I guess "having ssh access to a known system" was enough.
  • [ ] Brew Your Own Beer or Distill Your Own Moonshine. Haven't done that.

Tags: , ,
2012-02-07 (#) 8 years ago
Low temperatures in the Netherlands: the Weather station Utrecht Overvecht is measuring temperatures below zero at the moment. Which all goes fine, the software deals with it nicely.

Tags: , , ,
2012-01-25 Increasing performance on my homepage 8 years ago
On the bottom right of my homepage is very small print with the total time taken from the start of the script to the end. I hadn't looked at it myself in a while but I noticed the total time had gone up to 0.55 seconds, which is a bit much. So I started looking where all the time went. The first problem area was the twitter feed: I parsed the (locally stored) twitter rss feed on each go and found out that took a bit more than 0.2 seconds. I guess XML::RSS parsing isn't too fast. I moved the parsing to the script which fetches the rss feed and moved the data to a postgres table, that saves quite some time. The next time saver was a new index on the table which links the newsitems with the tags. That saved another 0.2 seconds. There is still room for more speedup, but this is a nice start, processing times are back to 0.14-0.15 seconds. A bit more time was shaved off by showing less news items on my homepage. I write a lot longer news items now in 2012 than I did back in 1999.

Tags: , ,
2011-12-21 (#) 8 years ago
A co-worker from years ago at Cetis sent me LinkedIn invites and I decided to give LinkedIn a go. People reading this who are on LinkedIn and want to 'add me to their professional network' are very welcome!

LinkedIn profile Koos van den Hout.

Tags: , ,
2011-10-18 (#) 8 years ago
Commented on Carriers Aim to Curb the 'Bill Shock' of Excessive Roaming, Data Charges | Gadget Lab | Wired.com

My comment about earlier forms of 'bill shock':
Just like the 'bill shock' on the first telephone bill after you got a modem. Or when discovering out of area BBSes, or Compuserve. History just repeats itself, but this time it is news.

Tags: , ,
⇐ Newer news items for tag notablog  Older news items for tag notablog ⇒
, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred.

PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers pgp key statistics for 0x5BA9368BE6F334E4 Koos van den Hout
RSS
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites, The Virtual Bookcase, book reviews