News items for tag vroegah - Koos van den Hout

2022-12-30 Een stukje telefoongeschiedenis: de PRX-A
Recent dook het youtube algoritme voor mij de video Booting up the 3ESS - Connections Museum op en die heb ik van harte bekeken. Dat bracht wel een herinnering bij me boven: in 1988 heb ik stage gelopen bij KPN telecom.

Deze stage was als onderdeel van mijn opleiding MTS electronica. Eigenlijk deed ik die opleiding omdat ik iets met computers wilde maar er geen passende MTS opleiding was, electronica leek me de manier om alvast de goede kant uit te gaan. Hoe ik bij KPN telecom ben uitgekomen weet ik niet meer precies.

In deze stage heb ik eigenlijk van allerlei types centrales meegemaakt, in 1988 had KPN telecom een zeer ruime keuze aan centrales in gebruik: Electromechanische centrales types F, UR, UV, computergestuurde centrale type PRX-A en volledig gecomputeriseerde centrale 5ESS. Ik heb ook al deze types centrales van dichtbij gezien en er aan gewerkt.

Het typische verschil tussen de PRX-A en de 5ESS was volgens mij dat de PRX-A nog schakelde met reed-relais, de aansturing is bij allebei wel met een programmeerbare computer. PRX staat voor Programmable Reed-relais eXchange. De AT&T 5ESS schakelde met electronische onderdelen.

Op zoek naar meer informatie over de PRX-A kwam ik er ook achter dat dit nog een echte Nederlandse telefooncentrale was die naast inzet in Nederland ook in een paar andere landen in gebruik is geweest. Gelukkig is er een website met de nodige geschiedenis, foto's, documenten en andere herinneringen aan de PRX-A: PRX 205 waar ik ook leerde dat de telefooncentrale waar onze ISDN telefoonlijn ooit vandaan kwam ook de centrale was waar de eerste PRX-A in test gebruik was.

Het was erg mooi om de dingen over de PRX-A terug te zien. Een mooi stukje Nederlandse telecommunicatie geschiedenis. Ook een echt Nederlands product: de PRX-A werd ontwikkeld bij Philips Telecommunicatie Industrie (PTI) in Hilversum.

Als ik tijdens deze stage geweten had wat ik later geleerd heb over phone phreaking had ik misschien dingen gedaan die verkeerd hadden kunnen gaan. Ik heb in een districtscentrale testapparatuur gezien en gehoord die Signaling System No. 5 signalen decodeerde. Toen viel me alleen op dat het geen DTMF was. Later heb ik veel geleerd over hoe dit werkte.

Tags: , ,
2022-10-28 Een android tablet die niet meer bruikbaar is
Bijna 10 jaar geleden deed ik mee aan een CTF: Ik heb meegedaan aan de hackcontest ter ere van 20 jaar SURFcert. En daar won ik een Samsung tablet. Die is dus ondertussen ook 10 jaar oud, bevat Android 4.2.2 met Linux kernel 3.0.31 en krijgt geen updates meer.

Recent bedacht ik me dat ik die tablet misschien nog als scherm zou kunnen gebruiken voor mijn thuis grafana server. Maar die server is alleen bereikbaar met https en daar heb ik een LetsEncrypt certificaat voor waarbij ik alleen de chain gebruik vanaf de ISRG Root X1 en niet meer vanaf de DST Root CA X3 omdat dat op andere plekken problemen geeft.

Daarmee werkt het gewoon niet. Ik heb nog pogingen gedaan om de ISRG Root in de certificaten van de tablet te krijgen maar als .pem, .crt of .cer file worden deze niet gezien als certificaat door de tablet.

De tablet is daarmee gewoon afgeschreven en niet meer bruikbaar. Ik heb deze tablet een aantal jaar gebruikt en daarna is deze vooral gebruikt door mijn zoon om spelletjes op te spelen en youtube filmpjes te kijken.

Tags: , ,
2021-07-09 Nog een xs4all dienst die verdwijnt
De stapel xs4all diensten die verdwijnt kan niet op. Dit keer een dienst waar ik geen gebruik van maak maar die wel teruggaat naar het eerste begin van xs4all als provider: het inbellen via het telefoonnet gaat verdwijnen bij xs4all.

Ik weet het regionale inbelnummer nog uit mijn hoofd, en als ik er op zoek kom ik een volledig (vast achterhaald) overzicht inbelnummers xs4all met regio informatie tegen. Vanaf gekke plekken (inclusief een afgelegen plek in Canada) wel ingebeld en toch even Internet kunnen gebruiken.

Het voelt wel raar. Ooit was een inbelnummer de manier om van het alomtegenwoordige telefoonnet over te stappen naar het Internet, en dat was altijd te bereiken zonder vooraf ingestelde technische infrastructuur zoals nu een kabelmodem, dsl modem, mobiel datanetwerk of andere voorzieningen.

Tags: ,
2021-04-12 Passend font voor bbs geschiedenis
bbs.idefix.net met VGA font Op artikelen op olduse.net kwam ik een echt VT220 font tegen. Ik dacht gelijk aan het gebruiken van iets vergelijkbaars voor bbs.idefix.net omdat dat natuurlijk eigenlijk in de VGA font stijl moet van de topdagen van de BBS geschiedenis.

Het kostte even zoeken naar het passende font, maar dat is er (vast een extractie uit een IBM VGA rom): Perfect DOS VGA 437 font en daarna wat aanpassingen aan de stylesheet, en nu is bbs.idefix.net in de juiste stijl.

Update: Iets meer werk toch: ik wil momenteel dat om 'historische' redenen de verwijzing http://bbs.idefix.net/ nog werkt maar wel de browser hint om te upgraden, zodat deze pagina met een oude browser te bezoeken is maar een recentere browser vanzelf https wil. De upgradehint ('upgrade-insecure-requests') zorgde er voor dat de http versie een font wilde laden vanaf de https versie en dat moest even aan de ontvangende kant toegestaan worden.

Tags: , ,
2021-04-08 Stopping with NTP servers at work
For almost 20 years I was involved with the running of NTP time servers at work. But the hardware aged and my job is no longer in systems administration and not in the department actually housing the timeservers.

So, time to stop doing it. The pool ntp server has been retracted, DNS names removed and soon I will make one final trip to shut down hardware one last time and remove it from racks. The end for ntp.cs.uu.nl and others.

I still run an NTP server at home which is available in the IPv6 NTP pool. That server also compared itself to one of the servers at work so it has been reconfigured. I added a few upstream servers and made sure all of them are reachable via IPv6.

The log of NTP service at cs.uu.nl was kept, here is the final version:
DateEvent
8 Apr 2021DNS names for ntp service at cs.uu.nl removed
2 Apr 2021Announcement posted to system administration mailing list that ntp service at cs.uu.nl will stop
24 Sep 2014A second stratum-1 ntp appliance is brought on-line, galileo.cs.uu.nl
28 Nov 2011Fixed the networking for stardate, the full time lab is up and running.
23 Nov 2011The antenna cable connectors are soldered on which results in a working setup after a few tries. Stardate is better at reporting the state of the power to the GPS antenna, but has no working network. Huygens has working network and serves time to metronoom.
22 Nov 2011The server ntp.cs.uu.nl is active at its new IP. Our own GPS reference doesn't work yet: we still need to solder the right connectors on the antenna cable. The server is added to the ntp pool and traffic starts to flow a few hours later.
15 Nov 2011The ntp servers are moved to their new location
14 Nov 2011The ntp servers are switched off
13 Nov 2011We retract ntp.cs.uu.nl at its current address from the pool because the serverroom will move physically, the ntp equipment will move to a different location and the IP will change to deal with the traffic better
18 Sep 2011Stats for doei.cs.uu.nl, five years after withdrawing it from the ntp pool
19 Sep 2010Stats for doei.cs.uu.nl, four years after withdrawing it from the ntp pool
4 Mar 2010The turkish adsl provider ttnet falls off the Internet for a few hours, traffic falls from 2000 packets/second to 100 packets/second in that time
22 Jan 2010We volunteer ntp.cs.uu.nl for the turkish part of the ntp pool. Traffic explodes, peaks over 5000 packets/second
18 Sep 2009Stats for doei.cs.uu.nl, three years after withdrawing it from the ntp pool
28 Jul 2009ntp.cs.uu.nl back at full speed in the ntp pool, firewall configuration fixed
15 Jul 2009rear doors of racks closed again
2 Jul 2009 10:00serverroom airco has problems with high temperatures (28-30 C), we open rear doors of racks which makes the temperature go down a bit in the racks but the airco still has hard work
Mar 2009ntp.cs.uu.nl tuned down in the ntp pool to avoid firewall issue
18 Sep 2008Stats for doei.cs.uu.nl, two years after withdrawing it from the ntp pool
17 Jan 2008huygens.cs.uu.nl has a GPS reception failure, fixed with a software update
18 Sep 2007Stats for doei.cs.uu.nl, a year after withdrawing it from the ntp pool
11 Mar 2007airco failure serverroom
5 Mar 2007all ntp servers moved to one rack close together for temperature stability
20 Jan 2007airco failure serverroom
9 Jan 2007huygens.cs.uu.nl added as stratum-1
23 Dec 2006airco failure serverroom
29 Nov 2006powerfailure in our building
1 Nov 2006metronoom.dmz.cs.uu.nl takes over as ntp.cs.uu.nl and joins pool.ntp.org
~ 24 Oct 2006antenna cable to stardate.cs.uu.nl reconnected
~ 6 Oct 2006ntpd on stardate disabled: free running clock starts to differ too much from correct time
~ 25 Aug 2006antenna cable from stardate.cs.uu.nl disconnected because of building and recabling activities
1 Aug 2006doei.cs.uu.nl leaves pool.ntp.org
19 Aug 2003doei.cs.uu.nl joins pool.ntp.org
10 Jan 1999stardate.cs.uu.nl set up as stratum-1 with GPS time reference

Tags: , , ,
2020-09-09 Romantiek, gevaar en lust: de Curry en van Inkel podcast
Ze zijn er weer! Ruim 15 jaar nadat ik met vertraging ontdekte dat Adam Curry aan podcasting was begonnen is ook Jeroen van Inkel begonnen met een podcast, en gelijk over het onderwerp waar ik graag dingen over terugluister: Curry en Van Inkel, het radioprogramma wat ik elke vrijdagavond wilde horen in 1984-1987.

Ook nu weer met vertraging, want deze podcast loopt al sinds november 2019. Maar dat maakt de lol niet minder! Het is echt weer genieten van de oude jingles, stukken 'aircheck' (opnames die gemaakt werden van de gehele uitzending zoals die er uit ging), gesprekken met mensen die er bij waren, anecdotes en stukjes van de muziek zoals die toen was (geen lange stukken, want de muziekrechten blijven een ding).

De lol die ik er toen in had om er naar te luisteren komt ook gelijk weer terug. Waarbij ik ook sommige dingen ontdek die ik in die jaren gemist heb, wat dan te maken heeft met de ondertussen iets meer gevorderde leeftijd.

Het mooie is dat het me uit de eerste aflevering duidelijk wordt dat al het archiefmateriaal wat in de podcast gebruikt wordt beschikbaar is in digitale en doorzoekbare vorm omdat een enorme fan de hele voorraad met audiocassettes heeft gekregen van Jeroen, en een jaar later was er een gedigitaliseerd archief.

Tags: , , ,
2020-04-13 Beeping -- --- .-. ... . loud enough (2)
Today I had time to work on the transistor switching to make the morse oscillator work. As I noticed before the Kent Morse practise oscillator kit is powered directly via the key which draws more current than the nanokeyer I built can handle.

So I had to calculate a transistor switch. That's something I learned a long time ago when I did electronics trade school from 1985 to 1989. In Dutch: MTS electronica. That knowledge had to be dug up again when I did the advanced radio amateur course but since I didn't have to use that knowledge it all sunk away.

But, google to the rescue and I found lots of examples, but the easiest one was at Transistor as a Switch - ElectronicsTutorials which explained exactly what I wanted. The next item was 'which transistor'. The default NPN transistor is the BC547B, but the theoretical current through the oscillator is a bit more than this transistor can handle. But a fellow amateur had a few BC337 transistors spare in his junkbox, so I could continue with this project.

Today I did the drawing and the calculations. I looked up the specifications for the BC337 in full saturation, at which time the Vbe is 1.2 Volt, Vce is 0.7 volt and Ibase is 1 milliAmpere. So I ended up with a resistor of 6800 Ohm at the input (which is (9 Volt - 1.2 Volt)/1 millAmpere rounded) and after building it on a breadboard it went beep with an input current of somewhat over 1.0 milliAmpere.

Update: Second test was with the nanokeyer, which first gave no sound, but that was due to me turning the volume down on the practise oscillator. Turning it back up fixed the problem, and I now have loud morse!

In the end this is giving me a good feeling. I had a kind of problem I haven't had to solve in ages so I had to relearn how to solve this, I found the solution method and was able to apply it in theory, practice followed the theory and it all worked as designed.

Tags: , ,
2019-12-02 Remembering the IBM PC RT.. and its powerusage
For a number of years between 1993 and 1997 I not only had a BBS running at home but also an IBM RT 6150 computer. It was a bigtower I got for free including the system floppy disks. I had to reinstall it because I had no idea of the root password and the only contact at the previous owners wasn't willing to give it up. So I swapped 1.2 megabyte 5.25 inch floppies for a while until I had a complete running system with AIX complete with graphical environment and a working TCP/IP stack.

The IBM RT 6150 I had came with 3 builtin harddisks (full-height). For as far as I remember those were 70 megabyte each. Eventually I had enough AIX installed to also have a working compiler.

One downside of this system was the powerusage. It used quite a lot of electricity.

The rest of BBS Koos z'n Doos also used a lot of power. When I moved out of my parents' house in a December month the effect on the electricity bill was remarkable. Next December my parents got a call about what changed because the electricity bill had halved. And I did put 'computers' on the form for the new electricity contract but that same december I received a bill because the electricity for that house was double what the electricity company expected.

Tags: , ,
2019-10-24 Nog een https upgrade
Ik ontdekte dat de website van de HCC PCgg netwerkgroep nog prima draait maar wel als onveilig in een moderne browser werd aangemerkt omdat er invoervelden in zitten.

Ook al is de laatste activiteit op de site van Augustus 2012 wil ik toch deze site in de lucht houden omdat ik toen heel veel lol heb gehad met de netwerkgroep en het leuk was om daar presentaties te geven en dingen uit te zoeken.

Dus de site draait nu met een LetsEncrypt certificaat op https. En het was een mooi moment om gelijk de versie van serendipity zelf bij te werken.

Update: Ik zie nu ook browsers die alle http gewoon als onveilig melden. Het is denk ik tijd om de laatste sites ook over te zetten naar https.

Tags: , ,
2019-10-20 Restored the webcam site and archives
I was looking at the overview of most requested but not available URLs and noticed there is still traffic to http://webcam.idefix.net/. For years that was the webcam site when I still had access to a reasonable location for putting up a webcam. First a good view at my previous house, and later a window with a good view from a server room at work.

So I dug up the archived images and scripts, cleaned them up and made them available again. There are no fresh images, just the aged archives.

Tags: , , ,

IPv6 check

Running test...
, reachable as koos+website@idefix.net. PGP encrypted e-mail preferred. PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 local copy PGP key 5BA9 368B E6F3 34E4 via keyservers

RSS
Meningen zijn die van mezelf, wat ik schrijf is beschermd door auteursrecht. Sommige publicaties bevatten een expliciete vermelding dat ze ongevraagd gedeeld mogen worden.
My opinions are my own, what I write is protected by copyrights. Some publications contain an explicit license statement which allows sharing without asking permission.
Other webprojects: Camp Wireless, wireless Internet access at campsites, The Virtual Bookcase, book reviews
This page generated by $Id: newstag.cgi,v 1.40 2022/12/12 15:34:31 koos Exp $ in 0.035062 seconds.