Vakantie in Australie 1996

Ik heb tijdens mijn vakantie in Australie in 1996 min of meer een dagboek bijgehouden. Onderstaand is de uitwerking ervan. Ik heb een paar foto's ingescand.

13 Augustus - Heathrow

Terminal 4 om 21:00, desolater dan ooit, verbouwing. Rondwandelen. Nieuwe gates met een nieuw systeem van informatieschermen, eindelijk de jaren 90 in compleet met 'An error has occured in your application'... Wachten. Kijken. Mensen uit de hele wereld. Slenteren. Kijken. Wachten. Wachten.

Vliegen van Amsterdam naar Londen begint al net zo routinematig te worden als de tram naar Utrecht nemen.

15 Augustus 06:15 - Sydney Airport

Net compleet gegrild door de Australische douane. Ik dacht dat die van de USA erg was. Daar zijn ze alleen maar bang voor illegale werkers, hier ook voor plantenziekten en aanverwante. Ze moesten alles bekijken en inkijken (koffer, tas) en alles controleren (inclusief of ik wel een retourticket had Australie weer uit). En dat omdat ik een reep chocola en twee pakjes stroopwafels bij me heb.

Een blik op mijn horloge leert me dat het nu hier 06:20 is, dus in Nederland 22:20 de avond ervoor.. groot tijdsverschil ook al heb ik er bijna geen last van. Tot mijn verbazing heb ik in het vliegtuig kunnen slapen. Saaie films helpen ook. Er waren verder wel wat leuke films, zoals Sgt. Bilko en Loch Ness.

Overdag maar eens wat door de stad gewandeld. Een echt Hyde Park. Met een monument voor de Australische soldaten die in de eerste en tweede wereldoorlog gevallen zijn. De Australische deelname aan deze wereldoorlogen blijkt groter te zijn dan je vanuit een Europees oogpunt zo een twee drie zou denken.

17 Augustus 13:42 - Sydney

Tijd om eens wat te gaan eten en er op uit te gaan. Gisteren naar 'The Powerhouse Museum' geweest (inderdaad, een museum in een minimaal verbouwde electriciteitscentrale). Gisterenavond met Striker en wat andere Internetters uit Sydney naar een film geweest (Things to do in Denver when you're dead) en daarna pool gespeeld. Dankzij al die Internet fanaten bij elkaar nog niet al te veel vakantie van Internet.

17 Augustus 15:45 - Sydney Opera House

Het Opera House. Vaak gefotografeerd. In het echt nog veel imposanter als op de foto. Over Harbour Bridge gewandeld (en weer terug).

18 Augustus

Veels te vroeg wakker geworden (ochtendzon in de kamer). Twee kleinere museums bezocht, het Police & Justice museum met een hele goeie tentoonstelling over wie nu de echte helden zijn en wie de boeven (gezien de verwikkelingen rond de politie in Australie, vooral in sommige delen van Sydney is dat inderdaad een goeie vraag), en 'Coca-Cola Quayside', een overzicht van de geschiedenis van Coca-Cola in Australie. Verder gewandeld in het gebied daar rond de haven. 's Avonds bij Striker thuis geweest in een voorstad van Sydney... die heeft thuis vast Internet (wilikookwilikook) dus kon ik even mijn mail checken en op IRC spieken. Ja, ik ben een vreselijke Internet nerd soms.

19 Augustus

Regen! bah! Dus wat doe je dan, iets bezoeken wat binnen is maar toch met water te maken heeft.... Het Sydney aquarium. Een overzicht van het zeeleven rond Australie, met aquariums waar je in tunnels onderdoor loopt. Eentje met het leven in de haven (waar twee duikers bezig waren met onderwaterramenwassen) en eentje met het leven in de zee. Waar je dus onder roggen en witte haaien kan doorlopen.

's Avonds zin in eens goed uit eten en Thais gegeten. Onthou dit : als er op het menu staat dat het heet is in een Thais restaurant (Hot and Sour) dan menen ze dat heel serieus. Auw. Pffffffffffffffffff.

20 Augustus 11:48

De laatste dag in Sydney. Met een stuk beter weer dan de dag ervoor.. die de koudste Augustusdag sinds 14 jaar geweest is. Zo'n gevoel had ik al. Vanmorgen door Woolloomoolloo gewandeld (buurt rond de marinehaven). Dat is berucht als 'de' rosse buurt van Sydney maar dat is niet meer daar. Dat is tegenwoordig Kings Cross met alles erop en eraan. Sexclubs, prostitutie, heroine deals, en het hotel waar ik verbleef.

Als ik er zo tegenaan kijk na een week : Sydney is een hoop San Fransisco met een beetje Londen en een beetje New York.

21 Augustus 15:13 - Brisbane Albert Park

Een rustig en mooi park midden in Brisbane. Vreselijk koud vanmorgen maar de zon heeft toch alsnog besloten zich te laten zien. Vannacht in de trein absoluut slecht geslapen. Vanmorgen redelijk vlot een leuk hotel gevonden, niet te duur en wel gezellig. Ok, je krijgt waar je voor betaald (het hotel in Sydney was ietsje duurder). Een park zo midden in de stad kan een oase van rust zijn al zit het tussen kantoorpanden en een rangeerterrein.

21 Augustus 18:01

Het accent in Brisbane is net erg genoeg om moeite te hebben om iedereen te verstaan, zeker als ze op volle snelheid aan de praat zijn (waar mensen in winkels vooral goed in zijn). Brisbane is een leuke stad om te winkelen. Enorm veel winkels, restaurants, deli's enzo. Lunch is hier duidelijk iets wat je tussen de middag even koopt gezien alle lunchdeals die de restaurants bieden. Binnen loopafstand van het hotel blijken 5 McDonald's te zitten.

22 Augustus

Grote wandeling langs de Brisbane river en de cliffs van Brisbane (die vol zitten met bergbeklimmers). Queensland Maritime Museum bezocht, een niet al te groot museum met toch behoorlijk veel over de maritieme geschiedenis van Australie. Rond het reef zijn enorm veel schepen vergaan, en Australie heeft verder een behoorlijke historie op dit gebied. In het buitendeel van het museum, een natuurlijk droogdok uitgehakt in de rotsen ligt een schip van de Australische marine wat de tweede wereldoorlog nog meegemaakt heeft, waar zelfs de Japanse capitulatie van een van de regio's op getekend is. Dat schip is compleet te bezichtigen met alles erop en eraan.

24 Augustus

James McPherson bezocht, en dus een kans gehad om inzage te krijgen in hoeveel mail ik had. Teveel. Na dat doorgebladerd te hebben samen naar rugby union gaan kijken. Een soort American Football zonder beschermers. Het was het thuisteam tegen een ander team wat alleen een dusdanig overwicht had dat het geheel een beetje zielige vertoning werd.

Verder over de campus van Queensland University gewandeld. Da's tenminste een echte campus met een strakke bouwstijl (zandsteen) en goed verdeeld over een heuvelachtig terrein. De campus is compleet met alles erop en eraan tot en met een boekwinkel die ook merchandise van de Queensland University verkoopt.

25 Augustus

Markt langs de promenade langs Brisbane river. Veel leuke kraampjes, vooral veel met 'alternatieve' dingen. Onder andere massages en Tarot lezingen.

Zomaar een boekwinkel binnengelopen. Die ruim gesorteerd is in nieuwe boeken waar ik de nieuwste van Michael Crighton tegen kom (The Lost World). Dat kan ik even niet laten schieten. En ik lees hem in iets meer dan 1 dag uit.

's Avonds zomaar aan de wandel. Zoeklichten in de stad. Waarvoor ? In een park blijkt dus zomaar een wagen met een paar flinke zoeklichten te staan zonder dat duidelijk is waarom, voor wie enzo. Anderen vroegen zich dat ook af.. Ineens blijken er meer te zijn, aan de andere kant van de rivier. Met wat optelwerk zal het dus vermoedelijk een lokkertje zijn voor het "Brisbane festival" wat die avond begint.

26 Augustus

Riviercruise naar Lone Pine Sanctuary. Cruise ging dus een heel stuk langs de Brisbane River en liet daarmee ook heel veel zien van de (interresante) geschiedenis van Brisbane. Brisbane is zo ongeveer ontstaan en gegroeid langs die rivier.

Lone Pine Sanctuary is een dierenpark waar de inheemse dieren van Australie en Tasmanie te zien zijn. Koala's, kangoeroe's maar ook kookkabura's en de Tasmaanse duivel. Inclusief de mogelijkheid om op de foto te gaan met een koala in je armen. Niet echt een dierentuin op z'n Europees. Wel een plek waar ik minstens een half fotorolletje heb volgeschoten. Er is een apart deel waar geen 'reclame' voor gemaakt wordt waar de bezoeker eigenlijk 'op bezoek' is in het domein van de dieren in plaats van naar kooien kijken. Aparte vogels zitten daar gewoon in de struiken.

Verder dingo's, wombats en nog meer Australische dieren gezien. Heel apart was de 'bat chat' waar ik toevallig tegenaan liep. Een verzorgster kwam er gewoon aanlopen met een grote vleermuis hangend aan haar hand. Heel apart om zo een vleermuis van dichtbij te zien, zelfs te kunnen aaien. Dit ging om een 'flyfox', een flink aan de maat soort vleermuis. Een heel verhaal erbij met de nodige uitleg over van alles en nog wat rond deze vleermuizen en vleermuizen in het algemeen.

27 Augustus

Van Brisbane naar Rockhampton met de trein. Typisch geval van dag die niet echt wilde. Te laat voor het ontbijt, en door alle drukte dus niets te eten voor ik in de trein zat. Door allerlei werk aan de spoorlijn een half uur vertraging, en nog een kwartiertje vertraging extra wegens weigerende remmen. Dus liep ik om half acht in het donker naar een motel. De reisinformatie van het station was nog open waardoor ik snel iets had (hele goeie service van het station, beter dan de NS), maar er toen nog naar toe moest lopen, en toen ik aangekomen was daarna nog eens een keer eindelijk een goeie maaltijd wilde die dag.

28 Augustus

Rockhampton's claim to fame is dat het op de steenbokskeerkring ligt (Capricorn region). Dus maar eens naar het markeerpunt gelopen en daarmee dus even de gematigde klimaatstreek ingelopen. Daarna maar gauw weer de tropen ingelopen. Aan de bouw in Rockhampton is te zien dat het daar zowel enorm heet kan zijn als enorm hard kan regenen. Alles is ruim gebouwd, wit, en de meeste huizen staan op palen met genoeg ruimte eronder om daar de auto te parkeren.

29 Augustus

Met veel moeite een plek gevonden waar ze fietsen verhuren. Fietsen hier is enorm wennen, je rijdt aan de linkerkant van de weg en je moet een helm dragen. En op de fiets vang je heel erg veel zon merkte ik. Zelfs met ongeveer eens per uur zonnebrandcreme aanbrengen wist ik nog behoorlijk verbrand te raken. Fietsen is hier ook zo ongeveer compleet op eigen risico.. tot en met in de berm rijden van tweebaans wegen waar auto's met 100 kilometer per uur voorbij komen, en regelmatig stukken over de stoep moeten rijden. Rockhampton is bezig met het aanleggen van fietspad, en ik heb de hele 100 meter fietspad die er ligt ook inderdaad afgefietst.

De helm blijkt een typisch ding te hebben : een bepaald soort zwartwitte vogel blijkt er wat tegen te hebben. Een keer direct aangevallen en de nagels over de helm horen krassen en twee keer eentje erg dicht in de buurt gehad. De helm is inderdaad ook zwartwit bekleed aan de bovenkant.

30 Augustus

Nog een beetje gefietst, maar een stuk minder. En een complete tropische regenbui evengauw naar beneden zien vallen. De regen besloot ook min of meer te vallen tijdens een stukje fietsen.. hoe Nederlands. Het fietsen van de dag ervoor is wel goed vermoeiend geweest waardoor ik het nu hou bij wat korte stukjes en dan de fiets terugbrengen.

31 Augustus

Blah.. een reisdag. Veels te vroeg het hotel uit, nummer om treintijden te checken wil niet vanuit telefooncel (bezettoon en geld weg). Dan maar gelijk de storingsdienst gebeld die gelijk aanbied om de 40 dollarcent op de een of andere manier terug te storten (hallo, PTT telecom, u kunt hier wat van leren) en verder de storing noteert. Terugstorten wordt alleen wat lastig omdat ik geen telefoonaansluiting in Australie heb.

Ik mag me dus verder een aantal uren vermaken in een verder nogal saaie plaats. Oh well.. goed boek erbij en ik kom er wel.

's Avonds om 22:20 eindelijk de trein in. Een erg lange trein, en goed vol.

1 September

In de trein gezeten, in de trein gezeten en nog eens in de trein gezeten. Rockhampton -> Cairns is 20 uur in de trein. Aankomst werd uiteindelijk om 18:10. 's Avonds maar eens de tijd genomen om eens heerlijk stijlvol te eten. Mooi restaurant, goeie, punctuele bediening en heerlijk eten.

2 September

Wat doe je als je 1 dag hebt in Cairns ? Acuut en direct het Great Barrier Reef bezoeken. Snel 's morgens een dagtrip geboekt en gelijk erheen. Met een jetboot vanuit de haven eerst naar een eiland voor de kust, daar lekker rondgelopen en rondgekeken. Inclusief een wandeling door een regenwoud tegen de helling op.

Daarna met de boot verder naar een ponton wat buiten op het Reef zelf ligt. Met een semi-submersible (halve onderzeeboot) het reef onder water kunnen zien.

Op het ponton zelf heerlijk genoten van zon, zon, en nog eens zon (27 graden en een enkel wolkje aan de hemel). Heerlijk rustig gezeten, genoten van rust en ontspanning.

3 September

Nog wat rondgewandeld (nu eens wat overdag van Cairns zelf gezien) en toen richting vliegveld, op de terugreis naar Nederland. Tussenlanding in Darwin, waar het nog heter is (33 graden). Daarna Singapore om over te stappen op de volgende vlucht. Op het vliegveld van Singapore loop ik net langs een TV met CNN als de eerste persconferentie over de aanvallen op Iraq in beeld is. Daarna Bangkok.

4 September

Zowaar wat geslapen in het vliegtuig, en toen kwam ik aan op het meest afgrijselijke vliegveld wat ik tot nu toe meegemaakt heb. Frankfurt blijkt absoluut geen rekening te houden met transfer-passagiers en je moet dus het halve vliegveld over naar de transfervlucht en dan ook nog in de rij staan bij de 'gewone' incheckbalie. Later blijkt dat inchecken ook anders te kunnen maar waarom geven ze dat dan niet gewoon aan of gebruiken het standaard systeem wat normale vliegvelden ook gebruiken.

Links

The Rough Guides.. daar heb ik dus veel informatie over Australie uitgehaald.
Koos van den Hout