Mijn tips voor wardriving in Nederland

Ik heb hier een aantal zaken op een rijtje gezet over 'wardriving' of 'wardriven' in Nederland. Veel informatie hier is vertaald uit andere bronnen. Een deel is eigen ervaring, specifiek voor Nederland. Een deel is informatie uit andere bronnen, samengevat en eventueel vertaald.

Wardriven, wat is dat

Wardriven is volgens mij het localiseren en vastleggen van de aanwezigheid van draadloze netwerken. Dat is de pure betekenis. Hieronder beschrijf ik de manieren waarop en hoe.

Waarom gaat iemand wardriven?

Het is een hobby. Het is de lol van het vinden van nieuwe netwerken. Het inschatten of een bepaald type buurt meer of minder draadloze netwerken zal opleveren. Voor een deel van de wardrivers is het meedoen aan de competitie op sites als Wardrivemap.nl of WiGLE.net (engelstalig): wie 'scoort' de meeste netwerken.

Is wardriven strafbaar?

Nee. Puur het vastleggen of ergens een draadloos netwerk aanwezig is valt volgens mij onder de vrijheid van de ontvangst van ethersignalen. Zodra je iets met dat netwerk gaat doen gaat het natuurlijk verder dan dat en kan je in het terrein van de wet computercriminaliteit terecht komen. Artikelen in de media die beweren dat wardriven gelijk staat aan inbreken op draadloze netwerken zijn dus ook niet correct.

Benodigdheden voor wardriven

En daarnaast is nodig: verplaatsing. Letterlijk 'wardriven' is met de auto. Denk er om dat op het laptopscherm kijken tijdens het besturen van een auto niet verstandig is en niet gewaardeerd zal worden door de politie. Eventueel kan een bijrijder navigeren en de resultaten in de gaten houden. Maar andere manieren van verplaatsen zijn ook mogelijk: fiets, brommer, lopend, met het openbaar vervoer. Veel plaatsen met hoge dichtheid draadloze netwerken (in steden) zijn dan zelfs beter bereikbaar.

Momenteel ben ik zelf bezig een "wardriving box" (engelstalig) te bouwen die de benodigde componenten voor een wardriving computer in een kleine behuizing heeft en automatisch alles start.

Waar en hoe wardriven

In het kort: overal. Overal zijn draadloze netwerken tegenwoordig, ook op onverwachte plaatsen. Maar er zijn natuurlijk meer netwerken te vinden in bepaalde gebieden. Mijn ervaring is dat woonwijken met koophuizen de grootste kans geven op het vinden van draadloze netwerken. Zeker in huizen van voor de 60er jaren zullen mensen eerder draadloos netwerk aanleggen omdat netwerkkabels trekken door het huis dan lastig is. De manier waarop te wardriven hangt af van wat je beschikbaar hebt. Ik zelf heb een voorkeur voor de fiets omdat ik daarmee toch van huis naar werk ga, en met de fiets kom ik het makkelijkst in alle achterstraatjes van de stad. Officieel hoort bij de term wardriven natuurlijk de auto en de echte purist zal dus onderscheid maken tussen wardriven, warbiken, warwalken en dergelijke. Je kan ook gewoon gaan wandelen (met de laptop in rugzak of schoudertas) of met de brommer, bus, tram of trein gaan.

Wardriven zonder dat het problemen veroorzaakt

Zeker in de huidige tijd kan rondrijden in een woonwijk zonder echt doel gezien worden als 'eng' en dus onwelkome aandacht veroorzaken. Hou daar rekening mee. Rij niet 5 keer in een uur door dezelfde straat (dit levert je ook geen extra resultaten meer op). Plan vantevoren een route. Een niet al te opvallende auto helpt, en er niet al te opvallend uitzien. Als je je wardriving doet vanuit een auto die duidelijk is gemarkeerd voor een ander doel (denk aan een koerier busje of een taxi), hou je dan aan dat werk.

Wat zijn de privacy gevolgen van wardriven

Aan de ene kant is er de privacy van degene wiens netwerk in kaart gebracht wordt. Maar denk ook aan je eigen privacy. Een logfile van je wardriving software geeft een prima overzicht wanneer je waar langskwam.

Ik wil mijn draadloos netwerk hier tegen beveiligen!

Beveiligen tegen 'gezien' worden door een wardriver is bijna onmogelijk, het uitzenden van signalen is onderdeel van de standaarden voor draadloze netwerken. Een 'echte' wardriver zal ook alleen maar vastleggen dat het netwerk er is en er verder niets mee doen. In het hoofdstuk Installatie van een draadloos netwerk van het document Draadloos netwerk uitleg en installatie staan een aantal opties om draadloze netwerken te beveiligen tegen misbruik.

Media aandacht, wetgeving

Sinds ik aan deze pagina begonnen ben is er de nodige media aandacht geweest voor 'wardriven' en 'inloggen op onbeveiligde draadloze netwerken' door een incident: En een complete juridische analyse van het gebruik van de term 'wardriving' en aanverwante termen en de strafbaarheid van de diverse betekenissen is te vinden in het artikel War, Peace, or Stalemate: Wargames, Wardialing, Wardriving, and the Emerging Market for Hacker Ethics

Tips

Overige tips:

Links, bronnen

Links om je verder te helpen, bronnen van informatie:
Deze pagina is origineel op http://idefix.net/~koos/wardriving-nederland.html
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
Commentaar over en updates voor deze pagina zijn welkom. E-mail is de beste manier van contact.
Koos van den Hout (koos+website@idefix.net)